Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Με τέσσερα κριτήρια ομαδοποιεί τα βιομηχανικά τιμολόγια η ΔΕΗ – Τι αποφάσισε το Δ.Σ.

Αποτέλεσμα εικόνας για ομαδοποιεί 
Σε κατηγορίες ομαδοποιεί τις μεγαλύτερες βιομηχανίες-πελάτες της η ΔΕΗ με βάση τέσσερα κριτήρια, και συγκεκριμένα το καταναλωτικό τους προφίλ, τη καμπύλη φορτίου, τις ώρες που δουλεύουν, καθώς και το αν η λειτουργία τους αφορά τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα.

Αυτά αποφάσισε χθες το Δ.Σ. της επιχείρησης και θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση, προκειμένου αμέσως μόλις η μεθοδολογία αυτή εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση της 7ης Δεκεμβρίου, η ΔΕΗ να απευθύνει σε κάθε μια βιομηχανία συγκεκριμένη πρόταση για τον καθορισμό του νέου της τιμολογίου και επ΄αυτής να γίνει διαπραγμάτευση. Δίχως επομένως να εγκρίνει συγκεκριμένα τιμολόγια για κάθε ένα από τους 32 μεγαλύτερους βιομηχανικούς της πελάτες, το Δ.Σ. της ΔΕΗ προχώρησε χθες στο πρώτο βήμα προκειμένου να επιλύσει το φλέγον θέμα της τιμολόγησης, αυτό δηλαδή της ομαδοποίησης.
Έτσι, κατατάσσει τους μεγάλους της πελάτες σε συγκεκριμένες κατηγορίες, κάθε μια εκ των οποίων διέπεται από συγκεκριμένες γενικές αρχές. Διαμορφώνοντας στην ουσία μέσα στη μεγάλη κατηγορία της Υψηλής Τάσης, από 7 έως 10 “υποκατηγορίες”, η ΔΕΗ θα έρθει στη συνέχεια και θα υποβάλει σε κάθε ένα από τους πελάτες της μια συγκεκριμένη τιμολογιακή πρόταση.
Αν για παράδειγμα, 5 από τις 32 βιομηχανίες Υψηλής Τάσης παρουσιάζουν παρόμοια καμπύλη φορτίου, θα βρεθούν κάτω από την ίδια ομάδα, και οι προτάσεις που θα δεχθούν από τη ΔΕΗ θα έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Σε κάθε εταιρεία δίνονται διαφορετικές τιμολογήσεις: για βιομηχανίες με σταθερό προφίλ δίνεται μείωση ανάλογα με το συντελεστή χρησιμοποίησης, ενώ σε άλλες εταιρείες όπως οι χαλυβουργίες και οι τσιμεντοβιομηχανίες δίνεται έκπτωση προφίλ ανάλογα με τις καταναλώσεις στη ζώνη ελαχίστου φορτίου.Το επόμενο βήμα θα είναι να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα τελικό τιμολόγιο, και να υπογραφεί η σύμβαση που θα αφορά εξατομικευμένα τιμολόγια.
Οι τελικές συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι τριετούς διάρκειας. Εφόσον η Κομισιόν εγκρίνει το ελληνικό αίτημα για επαναφορά των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων στην ηλεκτροπαραγωγή, τότε η ΔΕΗ θα τα μετακυλήσει στους πελάτες της. Το θέμα τέθηκε και χθες από τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη στον Επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.
Το γεγονός πάντως ότι η ΔΕΗ είχε εντάξει στην ατζέντα της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης και θέμα έγκρισης των νέων τιμολογίων, είχε προκαλέσει ανησυχία στη βιομηχανία μη τυχόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Com) θέσει ξανά ζήτημα κρατικών ενισχύσεων. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η γενική συνέλευση να μην εγκρίνει εκπτώσεις, παρά τη γενική μεθοδολογία εξατομικευμένων τιμολογίων (κατηγοριοποίηση μεγάλων πελατών με βάση συγκεκριμένα κατηγορία, κ.ο.κ.).
Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, η πρόταση που θα έρθει προς έγκριση από τη Γενική Συνέλευση, θα είναι τέτοια ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια να θεωρηθούν από οποιαδήποτε πλευρά ως κρατική ενίσχυση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος όπως πχ να ζητείται από τον βασικό μέτοχο να παρέμβει και να βελτιώσει τις εκπτώσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλούσε την παρέμβαση της Κομισιόν. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα εξατομικευμένα τιμολόγια υψηλής τάσης θα εξασφαλίζουν στη βιομηχανία μια συνολική μείωση της τάξης των 60-70 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 45-50 εκατ. ευρώ, που θα έχει ως μείωση στο κόστος του ρεύματος η βιομηχανία από την εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας, η υπογραφή του οποίου, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Ενέργειας είναι θέμα ημερών.
Είναι σίγουρο, ως εκ τούτου, ότι μεσοσταθμικά η χρέωση για τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες της ΔΕΗ θα είναι πάνω από τα 47 ευρώ/MWh, που ήταν η τιμή μετά την έκπτωση του 20%. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, πρόθεση της ΔΕΗ είναι με τα νέα τιμολόγια να ανακτήσει οπωσδήποτε τη ζημιά των 11,8 ευρώ/ Mwh που θεωρεί ότι υπέστη τα δύο προηγούμενα χρόνια από την εφαρμογή της έκπτωσης 20%, πράγμα που σημαίνει ότι η κατεύθυνηση είναι να διαμορφωθεί η μέση τιμή για την βιομηχανία πάνω από τα 58 ευρώ/ Mwh.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη για κατάργηση των εκπτώσεων στα τιμολόγια της υψηλής τάσης περιλαμβανόταν στη συμφωνία του καλοκαιριού, η οποία ωστόσο ζητούσε επίσης να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία για την κατάρτιση τιμολογίων που θα αντιπροσωπεύουν το οριακό κόστος παραγωγής της ΔΕΗ .
 
Πηγή http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου