Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Στο τραπέζι αγωγοί, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για αγωγοι 
Oι τελευταίες εξελίξεις για τους αγωγούς Tran-adriatic Pipeline (TAP), τον ελληνο-βουλγαρικό (IGB), τον ΔΕΣΦΑ και τα άλλα ενεργειακά ζητήματα, μαζί με το αίτημα για τη χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στη ΔΕΗ, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με τον επίτροπο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μιγκέλ Αρίας
Κανιέτε.
Ο κ. Σκουρλέτης έχει μεταβεί από χθες στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών της Ε.Ε. για τις «Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες και Ενέργεια», με αντικείμενο την επισήμανση της Ενεργειακής Απόδοσης.
Στο Συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης τα θέματα της Επιτροπής που αφορούν στην έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για τον καθορισμό της νέας αγοράς ενέργειας και των βασικών σημείων της νέας συμφωνίας για τους καταναλωτές ενέργειας. (new deal).
Το επίσημο αίτημα που θα καταθέσει ο κ. Σκουρλέτης για τη ΔΕΗ, το οποίο έρχεται σε συνέχεια του συναφούς αιτήματος που είχε προωθήσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, εδράζεται στην ίδια την πολιτική των Βρυξελλών, καθώς ο σχετικός κανονισμός προβλέπει την κατανομή δωρεάν δικαιωμάτων σε χώρες, στις οποίες το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι κάτω από το 60% του μέσου ευρωπαϊκού. Δέκα χώρες επωφελούνται του μέτρου, αλλά η Ελλάδα δεν έχει συμπεριληφθεί επειδή το 2013 το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν στο 62% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ε.Ε. Ομως το 2014 έπεσε στο 59,7%.
Από στοιχεία που είχε παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο η ΔΕΗ προκύπτει ότι με τις τιμές των δικαιωμάτων πάνω από τα 8 ευρώ/ τόνο -όσο περίπου κυμαίνονται σήμερα- η επιχείρηση θα επιβαρυνθεί με ποσό της τάξης των 280 εκατ. ευρώ.
Αίτημα
Το ελληνικό αίτημα κατατίθεται τις παραμονές της μεγάλης συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, το «COP 21» που πραγματοποιείται στο Παρίσι στις 7-8 Δεκεμβρίου, τη στιγμή ακριβώς που η Ε.Ε. και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Κλιματική Αλλαγή κ. Κανιέτε θέλουν να επιβεβαιώσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρώπης στις πρωβοβουλίες για το Κλίμα.
Τέλος, σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες και η συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Υπουργών Ενέργειας, κατά την οποία θα συζητηθεί το COP 21, η διακυβέρνηση της ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης, το νέο νομικό πλαίσιο για την επισήμανση της ενεργειακής απόδοσης κ.λπ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου