Αν τελικά ο Άρειος Πάγος κρίνει αντισυνταγματικό το χαράτσι στα ακίνητα, που εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τότε το ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει περί τα 6,5 δισ. ευρώ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Δημοσίου που τελικά συντάχθηκε με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία εισηγήθηκε να κριθεί από την Ολομέλεια του δικαστηρίου, συνταγματικό και νόμιμο.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Capital.gr, ο συνήγορος του
Δημοσίου ανέφερε ότι από το «χαράτσι της ΔΕΗ» εισπράχθηκαν 2 δισ. και μέχρι σήμερα το ποσό αυτό έχει ανέλθει στα 6,5 δισ. ευρώ, ωστόσο οι δικηγόροι των καταναλωτικών οργανώσεων απάντησαν ότι προϋπόθεση για την επιστροφή των χρημάτων στους καταναλωτές είναι να έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Αξιοσημείωτο είναι πως της Ολομέλειας προεδρεύει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου η οποία σε προηγούμενη απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου (το οποίο έχει κρίνει κατά πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό) είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του ΕΕΤΗΔΕ. Σήμερα ενώπιον της Προέδρου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη η οποία στην εισήγηση της υποστήριξε ότι το ΕΕΤΗΔΕ δεν αποτελεί νέο πάγιο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, αλλά έκτακτο μέτρο λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν παραβιάζει τα άρθρα του Συντάγματος.
Επίσης, υποστήριξε ότι το ειδικό τέλος "δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί δυσανάλογη επέμβαση στην περιουσία ενός εκάστου των φορολογουμένων" λόγω του περιορισμένου χρονικού διαστήματος επιβολής του αλλά και του ύψους του".
Η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες. Επισημαίνεται ότι το χαράτσι έχει κριθεί σύμφωνο με το Σύνταγμα από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (παράνομη είχε κριθει μόνο η διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω μη πληρωμής του), κάτι που σημαίνει ότι αν ο Άρειος Πάγος εκδώσει διαφορετική απόφαση τότε την υπόθεση θα κρίνει οριστικά το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου