Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «βούλιαξαν» τα κέρδη της ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για Χρ. Λιάγγου: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «βούλιαξαν» τα κέρδη της ΔΕΗ 
Γίγαντα με ξύλινα πόδια σκιαγραφούν τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου της ΔΕΗ. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών μέσης και χαμηλής τάσης διαμορφώθηκαν στο ύψος ρεκόρ των 603 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 407,7 εκατ., ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Εάν συμπεριληφθούν και οι προβλέψεις για
επισφαλείς απαιτήσεις από την υψηλή τάση, τότε το συνολικό ποσό φτάνει στα 667,6 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις προβλέψεις για εκκρεμοδικίες κ.λπ., οι συνολικές προβλέψεις διαμορφώνονται σε 690,7 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2015 έναντι 304,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014, σημειώνοντας αύξηση κατά 127,1%.
Το μεγαλύτερο μέρος των επισφαλειών στη χαμηλή και μέση τάση, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ προέρχεται από τις ρευματοκλοπές, θέμα που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και αποδίδεται στην αναποτελεσματικότητα του ΔΕΔΔΗΕ να ελέγξει την κατάσταση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ζητήσει με επιστολή της προς τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου) ενημέρωση σχετικά με τη στρατηγική του για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι χάνονται εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σε μικρότερο ποσοστό οι επισφαλείς απαιτήσεις αντιστοιχούν σε «φέσια» που άφησαν καταναλωτές που άλλαξαν πάροχο, καθώς και εμπορικές κατά βάση επιχειρήσεις που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους. Σύμφωνα, πάντως, με τη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, βασική αιτία για την επιδείνωση των επισφαλειών ήταν η επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων στα τέλη Ιουνίου. Οι επιπτώσεις από τις διογκωμένες επισφάλειες καταγράφονται στα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης, τα οποία στο τρίτο τρίμηνο του έτους εμφανίζουν ζημίες ύψους 101,7 εκατ. ευρώ παρά τη μείωση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε επίπεδο εννεαμήνου, ο όμιλος της ΔΕΗ εξακολουθεί να παραμένει κερδοφόρος. Τα ΕΒΙΤDA διαμορφώνονται σε 773,4 εκατ. ευρώ έναντι 794,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώνονται σε 63,3 εκατ. ευρώ και προκύπτουν κυρίως από τις δραστηριότητες των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο του 2015 διαμορφώθηκε σε 4,452 δισ. ευρώ, οριακά αυξημένος από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ τα μετά από φόρους κέρδη διαμορφώθηκαν σε 5,9 εκατ. ευρώ έναντι 121,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2014.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, τόνισε ότι «ο βαθμός είσπραξης των οφειλών προς τη ΔΕΗ είναι το πιο άμεσο και σοβαρό πρόβλημα για την εταιρεία και η αντιμετώπισή του αποτελεί κυρίαρχο στόχο». Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι για τον σκοπό αυτό «εντείνουμε τις δράσεις μας έναντι των οφειλετών μας, συμπεριλαμβανομένων των φορέων του Δημοσίου και της κεντρικής κυβέρνησης». Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας της εταιρείας και αυτό γιατί εκτιμά ότι ένα μεγάλο μέρος των οφειλετών είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Οπως είπε, από το σύνολο των 2,1 εκατ. πελατών χαμηλής τάσης με ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι 250.000 δηλαδή, το 11,9% οφείλει περίπου το 45% της συνολικής οφειλής.
Στα αποτελέσματα της επιχείρησης καταγράφεται και η μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά σε ποσοστό 1,2% παρά την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 3,7%. Καταγράφεται επίσης, μείωση της λιγνιτικής παραγωγής σε ποσοστό 14,1% και της παραγωγής από φυσικό αέριο κατά 16,4%, αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής σε ποσοστό 57,6% και αύξηση των εισαγωγών από τρίτους κατά 48,1%. Παρά τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, οι δαπάνες για CO2 ήταν αυξημένες το εννεάμηνο κατά 18,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το εννεάμηνο του 2014 και διαμορφώθηκαν στα 183,4 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης της μέσης τιμής δικαιωμάτων CO2 κατά 30% περίπου από 5,47 ευρώ ο τόνος σε 7,07 ευρώ ο τόνος. Αξίζει να σημειωθεί και η αναφορά που έκανε με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα ο κ. Παναγιωτάκης στο επικείμενο άνοιγμα της λιανικής αγοράς (δημοπρασίες ισχύος). Σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο, ώστε να λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών, ενώ επιτέθηκε στους ιδιώτες παρόχους, σημειώνοντας ότι η αγορά δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα γιατί απέφυγαν να προβούν στις αναγκαίες επενδύσεις και να αναλάβουν το επιβαλλόμενο ρίσκο.

(Καθημερινή, 27/11/2015)

Χρ. Λιάγγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου