Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ν.ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΑΛΓΗΤΗ;

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000€.
Διαφωνώ ριζικά με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαφωνώ κάθετα και ριζικά με τον αδιέξοδο και καταστροφικό (κατά την ταπεινή μου άποψη) δρόμο που ακολουθεί, γι’ αυτό άλλωστε απέσυρα την στήριξή μου, όσο μικρή αξία και αν είχε (αν είχε), και απολύτως συνειδητά στηρίζω και συμμετέχω στη ΛΑΕ.
Άδικος όμως δεν θα γίνω.
ΟΧΙ δεν πιστεύω ότι από τη μια μέρα στην άλλη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε μια κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση.
Ο δρόμος που πήρε, βέβαια, της υποταγής στους τοκογλύφους...
δανειστές είναι βέβαιο (ήδη γίνεται σε αρκετούς τομείς και θα ακολουθήσουν και άλλοι) ότι θα την μετατρέψει και σε άδικη και σε ανάλγητη γιατί ως γνωστόν ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.
Σ’ αυτό το άρθρο θα περιοριστώ στην απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως στην διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. για την αποστολή καταρχήν 100.000 εντολών διακοπής ρεύματος σε πελάτες που χρωστούν από ανεξόφλητους λογαριασμούς πάνω από 1.000 €.
Όπως ήδη είπα, δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση προέβη σ’ αυτή την απόφαση από κοινωνική αναλγησία.
Η δική μου εξήγηση εδράζεται
α) στην πίεση που δέχεται από τον υπαρκτό κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης της επιχείρησης που δεν οφείλεται μόνο στο πρωτοφανές ύψος των χρεών από τους απλήρωτους λογαριασμούς (και όποιος δεν βλέπει αυτό τον κίνδυνο καλά θα κάνει να τον δει) και
β) στο ότι έχει κάνει ένα βασικό, βασικότατο λάθος να πιστεύει ότι αφού οι εντολές διακοπής ρεύματος δεν αφορούν όσους είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ, άρα προστατεύονται οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες και οι ευάλωτοι καταναλωτές και αφού έχει δώσει σε 89.000 φτωχούς συνανθρώπους μας μέσω του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης 1200 KWh ενέργεια το τετράμηνο δωρεάν, όλοι οι υπόλοιποι έχουν να πληρώσουν.
Χωρίς να προσπερνώ την ευθύνη και το άγχος που έχει για το πρώτο, θα σταθώ στο δεύτερο λόγο με τον οποίο εξηγώ την απόφασή της.
Λάθος, μέγα λάθος για την κυβέρνηση να πιστεύει ότι όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές έχουν να πληρώσουν και ξαφνικά μετατράπηκαν σε μπαταχτσήδες.
Υπάρχουν τέτοιοι; Και βέβαια υπάρχουν. Πάντα υπήρχαν.
Όμως λάθος δρόμο διάλεξε για να τους βρει. Δεν μπορεί μαζί με τα ξερά να καις και τα χλωρά γιατί τότε ανεξαρτήτως προθέσεων θα γίνεις άδικος και εδώ η κυβέρνηση είτε από λάθος εκτίμηση για το μέχρι που φτάνουν τα όρια όσων έχουν ανάγκη, είτε από λάθος αντίληψη για το πώς θα αναγκάσει τους μπαταχτσήδες να πληρώσουν, εάν συνεχίσει την υλοποίηση αυτής της απόφασης και άδικη θα γίνει και θύελλες θα θερίσει.
Η κυβέρνηση
πρέπει να κατανοήσει ότι τα χρέη στη χαμηλή τάση (τα χρέη στην υψηλή τάση είναι μια πικρή ιστορία με πολλές αμαρτίες και πολλούς εισαγγελείς) δεν πήγαν από 322 εκ. το Δεκέμβρη του 2011 σε 1,4 δις. σήμερα γιατί οι καταναλωτές ξαφνικά αποφάσισαν να γίνουν ανεύθυνοι, να μη σέβονται τις υποχρεώσεις τους και να μετατραπούν σε μπαταχτσήδες. Πρέπει να κατανοήσει ότι εκτός των καταναλωτών που ήδη είναι στο ΚΟΤ, εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα συνάνθρωποί μας αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα είτε γιατί είναι περιστασιακά εργαζόμενοι, είτε γιατί είναι απλήρωτοι όπως συμβαίνει σε δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις επί μήνες και χρόνια, είτε γιατί στην κυριολεξία δεν ξέρουν ποιο φόρο να πρωτοπληρώσουν αφού συνεχώς μπαίνουν νέοι την ίδια ώρα που συνεχίζεται η μείωση των μισθών και κυρίως των συντάξεων!
Η κυβέρνηση
με την απόφαση που πήρε δεν πρόκειται παρά να μαζέψει ελάχιστα. Ο κόσμος (η συντριπτική πλειοψηφία) δεν πληρώνει όχι γιατί μετατράπηκε σε μπαταχτσήδες. Ο κόσμος δεν πληρώνει γιατί δεν έχει.
Συνεπώς εάν δεν θέλει μαζί με τα ξερά να κάψει και τα χλωρά και να αφήσει χιλιάδες συνανθρώπους μας που όντως δεν έχουν να πληρώσουν στο σκοτάδι, εδώ και τώρα πρέπει να δώσει εντολή στη Διοίκηση της ΔΕΗ να μαζέψει πίσω τις εντολές διακοπής ρεύματος και να μην εκδοθεί καμία εάν πρώτα δεν βάλει στοιχειώδη φίλτρα ώστε να βρει τους μπαταχτσήδες και εάν δεν εξαντληθεί η συζήτηση για το πώς μπορεί ο κόσμος να βοηθηθεί ώστε και χωρίς ρεύμα να μην μείνει και να πληρώσει.
Δύο πρώτες σκέψεις:
Για τους μπαταχτσήδες : Να εκδοθούν εντολές διακοπής ρεύματος σε όσους έκαναν φορολογική δήλωση από X ποσό και πάνω. Εδώ ρόλο μπορεί να έχουν και τα τετραγωνικά του οικήματος αλλά και το ύψος της κατανάλωσης. Ποιο είναι το ποσό X να είναι αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στην κυβέρνηση τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και τις ενώσεις αγροτών. Τα στοιχεία μπορούν να δοθούν από το Υπουργείο Οικονομικών.
Για τους πραγματικά αδυνατούντες να πληρώσουν :
1) μετά από τόσους συνεχόμενους φόρους και μειώσεις μισθών και συντάξεων, διεύρυνση του ορίου του ΚΟΤ
2) κατάργηση της προκαταβολής και αύξηση των δόσεων των χρεών στις 100 για όσους το εισόδημα τους είναι από το κοινά συμφωνημένο όριο και κάτω.
Για όσους πιστεύουν ότι η πρόταση αυτή είναι λαϊκίστικη, κάνουν μεγάλο λάθος και σίγουρα ανήκουν σε αυτούς που πιστεύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων δεν πληρώνουν το κάνουν εκ συστήματος. Τα στοιχεία από το παρελθόν όμως δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.
Επαναλαμβάνω ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που από εκεί δημιουργείται το μεγαλύτερο χρέος, δεν πληρώνει γιατί δεν μπορεί και αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις διακοπές ρεύματος αυτό θα αποδειχθεί.
Μέχρι τότε όμως θα έχει βάλει την κοινωνία απέναντι της και κυρίως θα έχει στερήσει τη δυνατότητα χρήσης του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας σε δεκάδες χιλιάδες φτωχούς συνανθρώπους μας και μικρομαγαζάτορες που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα και κατ’ επέκταση θα έχει μετατραπεί σε κοινωνικά ανάλγητη.
Σ’ αυτόν τον κόσμο που κατά βάση είναι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι η πολιτεία και η ΔΕΗ που χτίστηκε από το υστέρημα του ελληνικού λαού οφείλει να δείξει (να συνεχίσει να δείχνει για να μην αδικήσουμε την επιχείρηση) ακόμα μεγαλύτερη κατανόηση και σεβασμό στις ανάγκες του.
Έτσι έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να εισπράξει τα οφειλόμενα.
Έτσι φέρνει τον κόσμο ακόμα πιο κοντά της. Θυμίζει στον κάθε ευσυνείδητο καταναλωτή ότι η ΔΕΗ είναι η επιχείρησή του και οφείλει και αυτός να την στηρίξει και κυρίως έτσι η ΔΕΗ εκπληρώνει το ρόλο για τον οποίο φτιάχτηκε από τον ελληνικό λαό. Να τον υπηρετεί.
Κλείνοντας το άρθρο για όσους τους ξενίσει η πρόταση «η Κυβέρνηση μαζί με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΣΕ και τις ενώσεις Αγροτικών συλλόγων, να καθίσουν μαζί να βρουν σε ποιους θα αποσταλούν εντολές διακοπής ρεύματος, με σεβασμό τους λέω για δεύτερη φορά ότι η ΔΕΗ φτιάχτηκε από το υστέρημα του ελληνικού λαού (δηλαδή ανήκει σ’ αυτόν) για να τον υπηρετεί και για να στηρίξει την οικονομία της χώρας. Ο σκοπός της πρωτίστως είναι η υπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και όχι η καταγραφή κερδών χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να την αφήσουμε να καταρρεύσει γιατί τότε δεν θα μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό της. Τέλος σημειώνω πως αν το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως ένα οποιοδήποτε προϊόν που προσφέρεται για κερδοσκοπία και πως αν αποτελειώσουν τον γίγαντα που λέγεται ΔΕΗ, δηλαδή ΔΗΜΟΣΙΑ Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, δεν θα υπάρχει η πολυτέλεια να γίνεται αυτή η συζήτηση. Τα 2/3 της ελληνικής κοινωνίας θα ζουν στο σκοτάδι.

ΥΓ. Σε επόμενο άρθρο θα απαντήσω αν μπορεί να μειωθεί η τιμή του ρεύματος και πως.
Για να προϊδεάσω, λέω ότι και μπορεί και επιβάλλεται. Και αυτό θα είναι η σημαντικότερη βοήθεια στους εκατομμύρια συνανθρώπους μας (μισθωτούς – συνταξιούχους – μικροεμπόρους – βιοτέχνες) που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα και τρέμουν μήπως έρθει και η ΔΕΗ και τους κόψει το ρεύμα…

Νίκος Φωτόπουλος
Μέλος του προσωρινού Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ
Εκπρόσωπος των Εργαζομένων
στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε.


Σημείωση:Το άρθρο αυτό χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση της εφημερίδας δίχως μερικά σημεία του (προκειμένου να είναι κοντά στις 700 λέξεις) και χωρίς να αλλάζει η ουσία του δημοσιεύτηκε στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.

 https://www.efsyn.gr/arthro/einai-i-kyvernisi-koinonika-analgiti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου