Κοινό τόπο στο μοντέλο δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ), το οποίο, με βάση το μνημόνιο, θα αποτελέσει το εργαλείο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη χονδρική και λιανική αγορά κατά 25% μέχρι το 2018 και 50% μέχρι το 2020, αναζητούν κυβέρνηση και πιστωτές, καθώς οι προτάσεις τους
αποκλίνουν σημαντικά. Τρία είναι τα σημεία τριβής που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην ελληνική πλευρά για το ενδεχόμενο επαναφοράς των σεναρίων πώλησης μονάδων και «Μικρή ΔΕΗ» σε περίπτωση αδιεξόδου. Οι πιστωτές φέρονται να μην αποδέχονται τρεις προϋποθέσεις που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση και οι οποίες έχουν τεθεί -τουλάχιστον από τη ΔΕΗ- ως «κόκκινη» γραμμή.
Η πρώτη αφορά τη δέσμευση των εναλλακτικών προμηθευτών που θα αγοράζουν ενέργεια από τις δημοπρασίες να καλύπτουν όλη την γκάμα καταναλωτών της ΔΕΗ (οικιακούς, βιομηχανικούς, αγροτικούς κ.λπ.) και όχι μόνο τα «φιλέτα». Οι πιστωτές επιμένουν ότι οι συμμετέχοντες στις δημοπρασίες θα πρέπει να διαθέτουν την ενέργεια που παίρνουν από τις δημοπρασίες κατά την επιλογή τους και χωρίς καμία δέσμευση.
Η δεύτερη προϋπόθεση που θέτει η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι εάν κάποιος προμηθευτής δεν διαθέσει όλη την ενέργεια που θα αγοράσει μέσω των δημοπρασιών σε πελάτες του, θα μπορεί να τη διαθέσει στη δευτερογενή αγορά αλλά όχι στην τιμή που την αγόρασε, κάτι που επίσης δεν αποδέχονται οι πιστωτές.
Το τρίτο σημείο τριβής είναι η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών, με την ελληνική πλευρά να προτείνει ότι η τιμή βάσης πρέπει να αντανακλά το πλήρες κόστος της ΔΕΗ και τους πιστωτές να επιμένουν ότι θα πρέπει να ανακτάται μόνο το μεταβλητό κόστος. Επιπλέον, οι πιστωτές, στον υπολογισμό του μεταβλητού κόστους δεν συμπεριλαμβάνουν το κόστος για την αγορά δικαιωμάτων CO2, σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά η οποία υποστηρίζει ότι το κόστος ρύπων είναι μέρος του μεταβλητού κόστους.
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβεβαιώνουν τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί από την πλευρά των πιστωτών επί της ελληνικής πρότασης, αν και εκτιμούν ότι το χάσμα δεν είναι αγεφύρωτο. Εκτιμούν επίσης ότι η κατάσταση θα μπορούσε να διευκολυνθεί από μια ενεργότερη εμπλοκή των διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Ε.Ε., με το σκεπτικό ότι τα θέματα της κατάργησης του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη και του ανοίγματος της αγοράς, αποτελούν πρωτίστως υποχρέωση της χώρας έναντι της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, φέρεται να υπέβαλε σχετικό αίτημα στον Επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, με τον οποία συναντήθηκε στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας την περασμένη Πέμπτη.
Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις για τις δημοπρασίες ισχύος θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Επιδίωξη της κυβέρνησης σε αυτό το διάστημα είναι να βρεθεί ένας κοινός τόπος προκειμένου να αποφευχθούν σχέδια ιδιωτικοποίησης μονάδων της ΔΕΗ, τα οποία η πλευρά των πιστωτών δεν θέτει άμεσα αλλά φροντίζει να τα υπενθυμίζει σε κάθε διαπραγμάτευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου