Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Από την επιστροφή ΕΦΚ 100 εκατ. ευρώ θα εξαρτηθεί η ανάκτηση των ΥΚΩ από τη ΔΕΗ και το επίπεδο επιβάρυνσης των καταναλωτών

Από την επιστροφή ΕΦΚ 100 εκατ. ευρώ θα εξαρτηθεί η ανάκτηση των ΥΚΩ από τη ΔΕΗ και το επίπεδο επιβάρυνσης των καταναλωτών 
Ακόμη κι αν γίνει αποδεκτή από τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών η εισήγηση της ΡΑΕ για την επιστροφή στη ΔΕΗ περίπου 100 εκατ. ευρώ μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, είναι πολύ δύσκολο να λάβει το «πράσινο φως» και από τους δανειστές
Τον λογαριασμό της ανάκτησης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας ενδεχομένως να υποχρεωθούν να πληρώσουν μόνοι τους οι καταναλωτές, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί και υλοποιηθεί η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προβλέπει κάλυψη μέρους του σχετικού κόστους μέσω της επιστροφής στη ΔΕΗ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που κατέβαλε για την αγορά πετρελαίου.
Το σχέδιο της ΡΑΕ, το οποίο έχει ως στόχο τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την ανάκτηση των 360 εκατ. ευρώ των χρεώσεων ΥΚΩ που φέρεται να έχει εγκρίνει για τη ΔΕΗ, θα πρέπει καταρχάς να γίνει αποδεκτό από το υπουργείο Ενέργειας και εν συνεχεία από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και θα πρέπει να θέσει το θέμα στους θεσμούς για να λάβει το πράσινο φως και να προχωρήσει στην υλοποίησή του. 
Ειδικά η αποδοχή της εισήγησης της ΡΑΕ από τους δανειστές θεωρείται σίγουρα πολύ δύσκολη, καθώς μια τέτοια προοπτική θα είχε άμεσες επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό.
Σημειώνεται πως το ποσό που προτείνεται να ανακτήσει η ΔΕΗ μέσω της επιστροφής του ΕΦΚ ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ.  
Έτσι, προς στιγμήν το πιθανότερο σενάριο είναι το κόστος των 360 εκατ. ευρώ να κληθούν να καταβάλουν σταδιακά μέσω των λογαριασμών ρεύματος οι καταναλωτές.
Η ανάκτηση του ποσού αυτού δε, θα γίνει σε βάθος πενταετίας, έτσι ώστε η επιβάρυνση των καταναλωτών να μην είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Οπισθοβαρής ανάκτηση για μικρότερη επιβάρυνση των καταναλωτών

Επιπλέον, η ΡΑΕ σχεδιάζει να γίνει μεταφορά του μεγαλύτερου ποσού των προς ανάκτηση ΥΚΩ προς το τέλος της περιόδου προκειμένου από τις αρχές του 2018 που θα επιβληθούν οι πρώτες αυξήσεις το σχετικό κόστος για τους καταναλωτές να είναι κατά το δυνατόν μικρότερο.
Ο σχεδιασμός της ΡΑΕ για οπισθοβαρή ανάκτηση των ΥΚΩ λαμβάνει υπόψη του και την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των Κυκλάδων και της Κρήτης, οι οποίες θα περιορίσουν σημαντικά τα κόστη ΥΚΩ μετά το 2020, οπότε το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα είναι μειωμένο.
Υπενθυμίζεται πως οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, οι οποίες αποτελούν ρυθμιζόμενη χρέωση για όλα τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ανεξαρτήτου παρόχου, περιλαμβάνουν εκτός από το κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών και το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) καθώς και την επιδότηση των τιμολογίων των πολυτέκνων.
Σήμερα (7/8) η ΡΑΕ αναμένεται να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της σχετικά με την ανάκτηση των ΥΚΩ, εν μέσω της έντονης δυσαρέσκειας της ΔΕΗ λόγω του περιορισμού των απαιτήσεών της κατά 51%.
Η ΔΕΗ διεκδικεί την ανάκτηση 735 εκατ. ευρώ από τις χρεώσεις ΥΚΩ της περιόδου 2012-2015, ωστόσο η ΡΑΕ σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να περιόρισε το ποσό αυτό μόλις στα 360 εκατ. ευρώ.  
Μάλιστα σε περίπτωση που η Αρχή επισημοποιήσει αυτή την απόφασή της, δεν αποκλείεται η ΔΕΗ να αντιδράσει προσβάλοντας δικαστικά την σχετική απόφαση.

Αλλαγές στις κλίμακες και στις χρεώσεις των ΥΚΩ 

Πέρα όμως από το ζήτημα της ανάκτησης των παλαιών ΥΚΩ η ΡΑΕ εισηγείται και την αλλαγή των κλιμάκων στις χρεώσεις για τους τελικούς καταναλωτές.
Σήμερα τα κλιμάκια και οι χρεώσεις είναι 0,00699 ευρώ για 0-1.600 kWh το τετράμηνο, 0,01570 ευρώ για 1.601-2.000 kWh, 0,03987 ευρώ για 2.001-3.000 kWh, και 0,04488 ευρώ για 3.000 kWh και άνω.
Όμως ο καταναλωτής που υπερβαίνει έστω και για μια kwh το κλιμάκιο πληρώνει το σύνολο της κατανάλωσης τους με την υψηλότερη χρέωση.
Αυτός ήταν και ο λόγος των υψηλών λογαριασμών ρεύματος το χειμώνα κάτι το οποίο αναμένεται να επαναληφθεί το καλοκαίρι με τις αυξημένες καταναλώσεις λόγω καύσωνα, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση.
Με την πρόταση της ΡΑΕ αυτό θα αλλάξει και οι καταναλωτές θα πληρώνουν τη μεγαλύτερη κλίμακα μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση.
Ανάλογα θα προσαρμοστούν οι χρεώσεις για τις κλίμακες: για τη χαμηλή κλίμακα αναμένεται να υπάρξει μια επιβάρυνση της τάξης του 1 ευρώ ανά τετράμηνο, ενώ για τις κλίμακες 1600-2000 kWh και 2.001-3.000 kWh αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις της τάξης των 50- 60 ευρώ ετησίως. Αντίθετα για τις καταναλώσεις άνω των 3000 kWh θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις.
Τέλος η ΡΑΕ εισηγείται σημαντικές αλλαγές στο ΚΟΤ με τη δημιουργία 4ων κατηγοριών με διαφορετικές εκπτώσεις από 20 έως 80%.
Η μεγαλύτερη έκπτωση 80% θα χορηγείται στους δικαιούχους του εισοδήματος αλληλεγγύης με τα κριτήρια που ισχύουν για τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ για τις άλλες τρεις κατηγορίες προβλέπονται εκπτώσεις 20%, 40% και 60% ανάλογα με τα κριτήρια (εισόδημα, περιουσία, καταθέσεις κλπ)



www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου