Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Ρύποι: Νέος πονοκέφαλος για τη ΔΕΗ από τα κοινοτικά μέτρα. Το κόστος συμμόρφωσης με τη νέα νομοθεσία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φθάσει στα 15,4 δις ευρώ.

 
Νέο “πονοκέφαλο” για τη ΔΕΗ προμηνύουν οι κανονισμοί της ΕΕ για την περαιτέρω μείωση της εκπομπής ρύπων από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Πρόκειται για τα μέτρα που επικύρωσε πρόσφατα το Κολέγιο των Επιτρόπων, αφού προηγουμένως, τον περασμένο Απρίλιο, είχαν εγκριθεί από
τα κράτη -μέλη. 
Σύμφωνα με το Euractiv έως το 2021 θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες πάνω από 3.000 μεγάλες μονάδες καύσης (LCP, Large Combustion Plants), ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 82% των μονάδων άνθρακα της ΕΕ είναι υπερβολικά ρυπογόνες και μη συμβατές με τους νέους ευρωπαικούς κανονισμούς, που προβλέπουν μείωση  των  εκπομπών ρύπων, όπως το οξείδιο του αζώτου, ο υδράργυρος και τα σωματίδια. 
Το κόστος συμμόρφωσης με τη νέα νομοθεσία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φθάσει στα 15,4 δις ευρώ. Μελέτη του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα προβλέπει ότι οι πλέον ρυπογόνες μονάδες πιθανότατα θα κλείσουν λόγω του υπέρογκου κόστους  αλλά και της αβεβαιότητας για το μέλλον του άνθρακα ως πηγή ενέργειας.
Όπως αναφέρει το Euractiv, ακριβώς λόγω του υψηλού κόστους προσαρμογής, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει βραχυπρόθεσμες εξαιρέσεις για τη λειτουργία μονάδων, οι οποίες όμως θα  δεσμευτούν ότι θα κλείσουν , με πολύ  αυστηρές προϋποθέσεις  και μειωμένες ώρες λειτουργίας.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε πως οι κανόνες της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα καταστρατηγούνται σε περισσότερες από 130 πόλεις των 23 από τα 28 κράτη μέλη. Η Επιτροπή έχει  κινηθεί νομικά εναντίον 12 κρατών μελών, επειδή δεν  τήρησαν τα επιτρεπόμενα όρια  διοξειδίου του αζώτου. 
Η Κομισιόν έχει δεχθεί έντονη κριτική για τους νέους κανονισμούς από χώρες- μέλη που εξαρτώνται από τον άνθρακα όσον αφορά  στον ηλεκτρισμό, όπως η Πολωνία, η Τσεχία αλλά και η Γερμανία και η Βουλγαρία
Η Ευρωπαική Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα επανεξετάσει τις άδειες των μεγάλων μονάδων καύσης μετά την έκδοση  εκτελεστικής πράξης που θα περιλαμβάνει τα συμπεράσματα των «Βέλτιστων Διαθέσιμων Πρακτικών» . Η αναθεώρηση των αδειών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια πριν από την προθεσμία του 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου