Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Αντιδράσεις κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων για το φράγμα της Μεσοχώρας

Αντιδράσεις κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων για το φράγμα της Μεσοχώρας 
Η ολοκλήρωση του έργου θα μπει στην τελική ευθεία τον Ιούλιο του 2019, όταν θα γίνει η έμφραξη του φράγματος και θα αρχίσει να δημιουργείται το λιμνιαίο σύστημα, το οποίο θα καταλάβει έκταση 630 τ.χλμ.
Την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής της Μεσοχώρας προκάλεσε η υπογραφή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του υδροηλεκτρικού έργου της ΔΕΗ κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ολοκλήρωση του έργου θα μπει στην τελική ευθεία τον Ιούλιο του 2019, όταν θα γίνει η έμφραξη του φράγματος και θα αρχίσει να δημιουργείται το λιμνιαίο σύστημα, το οποίο θα καταλάβει έκταση 630 τ.χλμ.
Η έναρξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να γίνει 6-7 μήνες αργότερα.
Οι κάτοικοι της περιοχής αγωνίζονται ώστε να μη γίνει το φράγμα, να μην κατακλυστεί από τα νερά ο τόπος τους, να μην χαθούν τα σπίτια τους.
Την ίδια ώρα περιβαλλοντικές οργανώσεις αγωνίζονται, προκειμένου να μην καταστραφεί το περιβάλλον της περιοχής, να μην καταστραφεί ο Αχελώος ποταμός.
«Η πρόσφατη υπογραφή της ΑΕΠΟ», τονίζουν κάτοικοι της Μεσοχώρας και μέλη κινημάτων «για το υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας από τον κ. Φάμελλο δίνει τη συνέχεια σε μια περιβαλλοντική καταστροφή, δίνει το τελειωτικό χτύπημα, σε ό,τι έχει απομείνει από ένα όμορφο και ιστορικό ποτάμι.
Τον Αχελώο ποταμό, τον Ασπροπόταμο στο νομό Τρικάλων.
Ο Ασπροπόταμος αποτελεί τον άνω ρου του Αχελώου ποταμού τον μόνο που έχει απομείνει από τον εγκιβωτισμό των φραγμάτων της ΔΕΗ και το ομορφότερο ίσως τμήμα του Αχελώου».
Κάτοικοι της Μεσοχώρας και το Πανελλήνιο Δίκτυο για τη Μεσοχώρα αντιδρούν στην προοπτική κατασκευής του φράγματος, τονίζοντας ότι παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται, αποτελεί μέρος της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.
Μέχρι στιγμής κατά της εκτροπής του Αχελώου έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη οικολογικές οργανώσεις και πολίτες της Μεσοχώρας έξι φορές.
Όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν υπέρ των προσφευγόντων.
Μετά την έκτη και τελευταία απόφαση κατά της εκτροπής αποφασίστηκε οριστικά, το φράγμα της Μεσοχώρας να λειτουργήσει ανεξάρτητα, ως υδροηλεκτρικό έργο.
Τα μέλη του Πανελλαδικού Δικτύου επισημαίνουν, ότι η κατασκευή και λειτουργία του ΥΗΕ θα δώσει τη «χαριστική βολή» στον πολύπαθο Αχελώο, θα οδηγήσει σε αφανισμό τη Μεσοχώρα και -ανεξάρτητα από προθέσεις και διακηρύξεις- θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνει η εκτροπή του Αχελώου, την κατάλληλη στιγμή.
Έτσι, προγραμματίζουν κινηματικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις, ελεύθερο κάμπινγκ στις όχθες του Αχελώου, συνέλευση αλληλέγγυων και κατοίκων το Σάββατο 12 Αυγούστου και πορεία στο φράγμα Μεσοχώρας την Κυριακή 13 Αυγούστου.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου