Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

ΔΕΗ Ανανεώσιμες Το μνημόνιο συνεργασίας με την SUMEC και οι επενδύσεις που έρχονται

 
Eξαγορά αδειών ή έργων ΑΠΕ από τρίτες εταιρίες, ανάληψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και προώθηση μεγάλων έργων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περί τα 3.500 MW σε αιολικά και 600 MW σε φωτοβολταικά εξετάζει η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες”, θυγατρική 100% της  ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ
Ανανεώσιμσες Ηλίας Μοναχολιάς με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρίας SUMEC Group κ. Cai jibo. To ΜΟU αφορά στην ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή , καθώς και την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και ειδικότερα εξοικονόμησης ενέργειας, τομέα στον οποίο η Sumec έχει μεγάλη δραστηριότητα.  Μάλιστα εκπρόσωποι του κινεζικού ομίλου δήλωσαν ότι στόχος τους είναι να γίνει η Ελλάδα βάση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή. 
Στελέχη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες πρόσθεταν ότι η συνεργασία  με τη SUMEC, πέρα από τα έργα ΑΠΕ κυρίως αιολικά και φωτοβολταικά, αποσκοπεί και στην εξοικονόμηση ενέργειας, δεδομένου ότι ο κινεζικός όμιλος έχει μεγάλη δραστηριότητα στον εξοπλισμό φωτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” θα μπορούοε να αναπτύξει δράσεις ESCO, πχ για Δήμους, Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Δικαίου στην αντικατάσταση φωτισμού και να πληρώνεται βάσει του  pay as you save, δηλαδή μέσω της εξοικονόμησης στην κατανάλωση ενέργειας που επιτυγχάνει  ο πελάτης χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένες λύσεις χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης.  Οι υπηρεσίες αυτές δεν αφορούν μόνον στο φωτισμό, αλλά και στα συστήματα ψύξης/θέρμανσης, καθώς και σε φωτοβολταϊκά που λειτουργούν με net metering. 
Στον τομέα των ΑΠΕ, η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” έχει υποβάλει αιτήσεις για την αδειοδότηση περίπου 3.500 MW σε  αιολικούς σταθμούς. Απο τις αιτήσεις αυτές, “ώριμa” θα μπορούααν να  θεωρηθούν περί τα 70 MW και αφορούν σε έργα που η εταιρία σκοπεύει να αναπτύξει μόνη της. Μάλιστα εντός των επομένων μηνών αναμένεται να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την ανάθεση κατασκευής των πάρκων αυτών. Ταυτόχρονα η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαγοράσει άδειες  ή και έργα τρίτων κυρίως σε  περιοχές από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα. Κάποια από τα έργα αυτά θα τα διεκδικήσει μόνη της και άλλα σε συνεργασία με τη SUMEC. 
To άλλο μεγάλο πρότζεκτ αφορά στα  φωτοβολταϊκά, με το μεγαλύτερο να είναι το πάρκο των 200 MW στην Κοζάνη, έργο που η εταιρία προωθεί αυτόνομα και έχει καταθέσει σχετική αίτηση, μέσω του νόμου για το fast track. H διαδικασία αυτή της δίνει τη  δυνατότητα να προχωρήσει το πρότζεκτ εκτός του διαγωνισμού της ΡΑΕ, εφόσον  βέβαια  εγκριθεί η αίτησή της από τα αρμόδια υπουργεία. Παράλληλα η εταιρία διεκδικεί την εγκατάσταση επιπλέον 400 MW φωτοβολταϊκών εκτός διαγωνισμού, μέσω fast track.  

 ΑΠΟ http://www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου