Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

ΛΑΡΚΟ: Απίθανη ιστορία συνδικαλιστικής τρέλας

 
Ο λόγος για τη Λάρκο όπου το πανίσχυρο σωματείο εργαζομένων που ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ, αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για εξορθολογισμό επιδομάτων και μισθών στην εταιρεία που αυτή τη στιγμή χάνει κάθε μέρα που λειτουργεί 220 χιλιάδες ευρώ.
Βεβαίως το διακύβευμα είναι μεγάλο, καθώς η εταιρεία είναι ζημιογόνος μόνο για τους μετόχους της (το δημόσιο, την Εθνική Τράπεζα και τη ΔΕΗ) ενώ για τους εργαζόμενους οι
απολαβές είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές.
Η συνολική δαπάνη μισθοδοσίας για τους περίπου 1000 εργαζόμενους στη βιομηχανία είναι 49.171.880 ευρώ, που μεταφράζεται σε μέσο μηνιαίο μισθό της τάξης των 3,5 χιλιάδων ευρώ. Από αυτό το κόστος μισθοδοσίας 4.563.486 ευρώ αφορούν στο πριμ παραγωγής που παίρνουν οι εργαζόμενοι δηλαδή στο μπόνους που δίνεται όχι ανάλογα με το εάν η εταιρεία είναι κερδοφόρος αλλά ανάλογα με το ύψος της παραγωγής. Και εδώ λοιπόν έχουμε το εξής παράλογο: οι σύμβουλοι να λένε ότι πρέπει να μειωθεί η παραγωγή ώστε να περιοριστούν οι ζημιές ανά τόνο και εργαζόμενοι να αντιδρούν αφού θα χάσουν το μπόνους.
Και δεν είναι μόνο το πριμ παραγωγής:
1,3 εκατ. ευρώ δίνονται για πάσης φύσεως επιδόματα.
951 χιλιάδες δίνονται για υπερωρίες.
3,043 εκατ. ευρώ κοστίζει το πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης για τη χορήγηση ιδιωτικού εφάπαξ και πρόσθετης σύνταξης.
1,136 εκατ. ευρώ κοστίζουν τα επιδόματα αρνιού Πάσχα, γαλοπούλας Χριστουγέννων, το δωρεάν γάλα κλπ.
46 χιλιάδες ευρώ η εταιρεία πληρώνει για διόδια των εργαζομένων.
Και τέλος 31 χιλιάδες ευρώ πληρώνονται από τη ζημιογόνο βιομηχανία παραγωγής νικελίου Λάρκο για... γραφική ύλη.
Να σημειωθεί εξάλλου ότι στη Λάρκο δεν εφαρμόστηκε ο μνημονιακός νόμος για την επιβολή πλαφόν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των εταιρειών του δημοσίου. 
Σε κάθε περίπτωση η  λίστα της σπατάλης και των προνομίων είναι μεγάλη και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εάν συνυπολογιστεί ότι η εταιρεία αναμένεται φέτος να κλείσει τη χρήση με συνολικές ζημιές 81,6 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως δε φαίνεται να πτοεί το σωματείο της Λάρκο που έχει προειδοποιήσει για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας σε περίπτωση που αποφασιστεί οποιαδήποτε περικοπή μισθών, επιδομάτων ή προνομίων...

Χάρη Φλουδόπουλου στο capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου