Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ ΔΕΗ - ΡΑΕ για τις αλλαγές στα ΥΚΩ

Ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ ΔΕΗ - ΡΑΕ για τις αλλαγές στα ΥΚΩ 
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Δημόσιες προσωπικές τοποθετήσεις και διαρροές απάδουν προς το επιβαλλόμενο κύρος και εγκυρότητα μιας Ανεξάρτητης Αρχής. Με αυτήν την φράση έκλεινε η χθεσινή άτυπη ενημέρωση που έκανε η ΔΕΗ για το θέμα των ΥΚΩ, δηλαδή των χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος
που εξετάζει αυτές τις ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χωρίς μέχρι χθες να έχει καταλήξει στην τελική της εισήγηση.
Ωστόσο οι πληροφορίες που θέλουν τη ΡΑΕ να έχει ψαλιδίσει περίπου στο μισό το αίτημα της ΔΕΗ για ανάκτηση ενός ποσού της τάξης των 735 εκατ. ευρώ (είναι το ποσό που η ΔΕΗ θεωρεί ότι δεν έχει αποζημιωθεί για τις χρεώσεις ΥΚΩ των ετών 2012 - 2014) δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις της ΔΕΚΟ με τη ΡΑΕ όπως φάνηκε και από την άτυπη ενημέρωση της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται μάλιστα να δούμε και ακόμη πιο επιθετικές κινήσεις, όπως πχ προσφυγή της ΔΕΗ στο ΣτΕ κατά της απόφασης της ΡΑΕ, κάτι που άφησε ανοικτό η πλευρά της ΔΕΗ στην ανακοίνωση που ανέφερε ότι "η επιχείρηση επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί και να αξιολογήσει τις επίσημες αποφάσεις της ΡΑΕ”.
Εδώ η επιχειρηματολογία της ΔΕΗ είναι ουσιαστικά ότι η ΡΑΕ δεν αντιμετώπισε με αντικειμενικά κριτήρια το αίτημά της για ανάκτηση των ΥΚΩ των παλιότερων ετών και ότι λειτούργησε ως το "μακρύ χέρι” της κυβέρνησης, η οποία για πολιτικούς λόγους δε θέλει αυξήσεις στα τιμολόγια. Στον αντίποδα όμως η ΡΑΕ πρέπει να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και άρα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει υπηρετήσει το θεσμικό της ρόλο.
Αλλά και από την πλευρά της ΡΑΕ και μόνο το γεγονός ότι ενώ η ΔΕΗ ζητούσε 735 εκατ. ευρώ και τελικώς φαίνεται να εγκρίνεται ένα πολύ μικρότερο ποσό της τάξης των 360 εκατ. ευρώ, σημαίνει με απλά λόγια ότι ο Ρυθμιστής "κατηγορεί” της ΔΕΗ ότι φούσκωνε τα νούμερα, τις δαπάνες και τα τιμολόγιά της, προκειμένου να ζητά μεγαλύτερες αποζημιώσεις για τα ΥΚΩ. 
Θα πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι η ΔΕΗ στη χθεσινή άτυπη ενημέρωσή της, έκανε και έμμεση "νουθεσία” στη ΡΑΕ εισηγούμενη ότι οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πρέπει να επιδοτούνται απευθείας από το κράτος με κουπόνια για να επιλέγουν τον προμηθευτή της αρέσκειας τους και όχι από τα ΥΚΩ, τα οποία τελικά η ΔΕΗ δεν εισπράττει είτε λόγω υποανάκτησης είτε επειδή υπάρχει ασυνέπεια στην πληρωμή των λογαριασμών.
Επιπρόσθετα η ΔΕΗ στην ενημέρωσή της αφήνει αιχμές και για το γεγονός ότι η ίδια είχε εισηγηθεί την απαλλαγή της από τον ΕΦΚ του πετρελαίου για τα νησιά, πρόταση πάνω στην οποία στηρίζεται η εισήγηση της ΡΑΕ για μηδενικές επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς
Και νέα αλλαγή
Σημειώνεται τέλος ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της ΡΑΕ αποφασίστηκε νέα αλλαγή στις κλίμακες για τις χρεώσεις ΥΚΩ, οι οποίες θα μειωθούν από 4 σε τρεις. Συγκεκριμένα θα υπάρξει η κλίμακα 0 - 1600 κιλοβατώρες που θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα χρέωσης (περίπου 8 ευρώ η μεγαβατώρα) η κλίμακα 1600- 2400 κιλοβατώρες (με χρέωση στα 45 ευρώ η μεγαβατώρα) και η κλίμακα άνω των 2400 κιλοβατωρών (με χρέωση στα 80 ευρώ).
Από τις νέες αλλαγές που πιθανόν θα είναι οι τελικές και θα ενσωματωθούν στην εισήγηση προς τον υπουργό ενέργειας που θα υποβληθεί εντός της εβδομάδας, δεν προκύπτουν αλλαγές στις χρεώσεις για την πρώτη κλίμακα, υπάρχουν μειώσεις για τους καταναλωτές από 2000 - 4000 κιλοβατώρες και σημαντικές αυξήσεις για τους καταναλωτές άνω των 4500 κιλοβατωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου