Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

ΣΟΣ ΔΕΗ: Να αλλάξει ο νόμος για τις συντάξεις χηρείας

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΟΣ ΔΕΗ
Υπόμνημα κατέθεσαν οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι της ΔΕΗ Μεγαλόπολης στον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας να καταργηθεί το ηλικιακό κριτήριο για τις συντάξεις χηρείας:
Με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016, η κυβέρνηση προχώρησε στην ολοκλήρωση των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Στο άρθρο 12 του Ν. 4387/2016, καθορίζονται οι
προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου. Εκεί αναφέρεται ότι: «σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας, δικαιούνται σύνταξη ο/η επιζών σύζυγος, εφόσον έχει συμπληρώσει το 55° έτος της ηλικίας του κατά το χρόνο θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου»
Σύμφωνα με αυτό, εάν σε περίπτωση θανάτου ο/η επιζών σύζυγος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο  έτος, τότε θα καταβάλλεται η σύνταξη για τρία χρόνια. Εάν κατά τη διάρκεια της τριετίας συμπληρώσει το 55ο έτος, τότε η σύνταξη μετά τη λήξη της τριετίας διακόπτεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους, σε διαφορετική περίπτωση διακόπτεται οριστικά.
Πρόκειται, για τη συγκεκριμένη κατηγορία, ουσιαστικά για κατάργηση του δικαιώματος απονομής συντάξεων χηρείας, παρά το γεγονός ότι ο ασφαλισμένος είχε καταβάλει κανονικά τις εισφορές του.
Η χηρεία όπως όλοι μας γνωρίζουμε, είναι το βαρύ κτύπημα της μοίρας που ανατρέπει απρόσμενα, το βίο - ζωή της οικογένειας του/της επιζώντα/σας συζύγου. Πρόκειται για μια τρομερά δύσκολη κατάσταση για όσους καλούνται να τη βιώσουν. Δυστυχώς βαίνει πιο τραγική και επώδυνη, όταν συμβαίνει σε μέση ή ώριμη ηλικία για τον επιζώντα γονέα και υπάρχουν τέκνα εξαρτώμενα οικονομικά (φοιτητές, άνεργοι, κλπ), όταν μάλιστα έχουν αναληφθεί πρόσθετες οικονομικές υποχρεώσεις (στεγαστικά δάνεια, κλπ) με βάση το πρότερο εισόδημα.
Δεδομένου ότι, οι συντάξεις στην χώρα μας δεν αποτελούν προνοιακό επίδομα, αλλά έχουν κατά βάση ανταποδοτικό και εν μέρει ανακεφαλαιωτικό χαρακτήρα, καθόσον για την λήψη αυτής ο/η αποβιώσας κατέβαλλε εισφορές καθ’ όλο το διάστημα που υπήρξε έγγαμος/η, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, είναι καταφανώς αντίθετες στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. 
Η απαράδεκτη, αντισυνταγματική και ηλικιακά ρατσιστική αυτή νομοθετική ρύθμιση πρέπει να καταργηθεί. Η Πολιτεία για την αποκατάσταση της περί δικαίου έννοιας οφείλει, ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση, να μεριμνήσει για την αντικατάσταση της συγκεκριμένης διάταξης, καταργώντας έτσι τα μονοδιάστατα ηλικιακά κριτήρια, δια των οποίων πλήττονται βάναυσα πολλές ορφανεμένες οικογένειες, οι οποίες έρχονται αναπάντεχα αντιμέτωπες με συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.
Το Δ.Σ. του Σ.Ο.Σ. ΔΕΗ Μεγ/λης ζητά:
• Να καταργηθεί το ηλικιακό κριτήριο που προβλέπει το άρθρο 12 του Ν. 4387/2016 στη χορήγηση των συντάξεων χηρείας, ανεξαρτήτως αιτίας θανάτου, φύλου και κοινωνικής ομάδας.
• Να χορηγείται στον επιζώντα σύζυγο το 70% - και όχι το 50% - που δικαιούνταν ο εκλιπών κατά το χρόνο του θανάτου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου