Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Το μεγάλο δίλημμα για τη ΔΕΗ: Λιγνιτικά "φιλέτα" ή νερά

 
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μεγάλοι ξένοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ήταν σαφείς τους τελευταίους μήνες, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν ενδιαφέρονται για την αγορά αποκλειστικά μονάδων λιγνίτη από τη ΔΕΗ. Τα μηνύματα αυτά δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα η κυβέρνηση στη συμφωνία για την 2η αξιολόγηση να περιλάβει όρο για την πώληση του
40% των λιγνιτικών.
Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν έχει μετατεθεί για τον Οκτώβριο, όταν και θα τεθεί στην κρίση των υποψήφιων επενδυτών το πακέτο των μονάδων που θα αντιπροσωπεύει το 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ. Στο market test που θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, θα "μετρηθεί" το επενδυτικό ενδιαφέρον: εφόσον υπάρξει ανταπόκριση, τότε θα προχωρήσει ο διαγωνισμός με στόχο να ολοκληρωθεί η πώληση μέχρι τον Ιούνιο του 2018, ειδάλλως η Κομισιόν θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα για εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα ωστόσο επιμένουν ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν, στην καλύτερη περίπτωση, με επιφύλαξη το εγχείρημα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων.
Αυτή η αίσθηση που υπήρχε στην αγορά, επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα και από έναν από τους βασικότερους υποψηφίους, τον όμιλο Μυτιληναίος, με τον επικεφαλής του, Ευάγγελο Μυτιληναίο, να δηλώνει απαισιόδοξος: θα είναι πολύ δύσκολο για τη ΔΕΗ να πουλήσει λιγνίτες χωρίς υδροηλεκτρικά, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει προτείνει προς πώληση εργοστάσια που μάλλον δεν πληρούν τις προδιαγραφές που ζητά η αγορά αλλά και έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν: η μονάδα του Αμύνταιου ακόμη και εάν δεν είχαμε την πρόσφατη κατολίσθηση, είναι παλιάς τεχνολογίας και χρειάζεται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων, ενώ έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα ζωής εξαιτίας των περιβαλλοντικών περιορισμών της ΕΕ. Αντίστοιχα οι μονάδες της Μεγαλόπολης έχουν πρόβλημα με την ποιότητα του καυσίμου και την απόδοση, ενώ στη Μελίτη της Φλώρινας βρίσκεται σε πολυετή εκκρεμότητα το θέμα των ορυχείων, με αποτέλεσμα συχνά να γίνονται εισαγωγές κάρβουνου από τα Σκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου