Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

ΔΕΗ: Το κράτος να επιδοτεί το κοινωνικό τιμολόγιο με κουπόνια

ΔΕΗ: Το κράτος να επιδοτεί το κοινωνικό τιμολόγιο με κουπόνια 
«Η ΔΕΗ θεωρεί αυτονόητο ότι η κοινωνική και οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται από το κράτος. Δεν είναι νοητό ιδιαίτερα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού και με μνημονιακή υποχρέωση τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά σε επίπεδα κάτω του 50%, να επωμίζεται η επιχείρηση ευθύνες που ανήκουν στην Πολιτεία.»

Τα παραπάνω αναφέρουν πηγές της εταιρείας σχολιάζοντας τις αλλαγές στα τιμολόγια και τις χρεώσεις ΥΚΩ που προωθεί η ΡΑΕ, καθώς επίσης και τοις αλλαγές στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές για το κύμα
διαρροών από τον Ρυθμιστή σε σχέση με το θέμα τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ αναφορικά με τον ειδικό φόρο καυσίμου τον οποίο πληρώνει η εταιρεία για το Diesel και το Μαζούτ των μονάδων παραγωγής των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών η Επιχείρηση, προκειμένου να μην επιβαρύνεται η ίδια αλλά και να μειωθούν τα ποσά των ΥΚΩ έχει ζητήσει την απαλλαγή της από το 2005 (!).

Οι πηγές της εταιρείας χαρακτηρίζουν το αίτημα απολύτως εύλογο καθώς η ίδια η Πολιτεία της έχει αναθέσει την τροφοδοσία των νησιών με τις ίδιες τιμές με αυτές της ηπειρωτικής χώρας. Το αίτημα αυτό της ΔΕΗ δεν έγινε δεκτό από την τότε κυβέρνηση με το αιτιολογικό της αποφυγής… λαθρεμπορίου καυσίμων!!!
Σε ότι αφορά στο κοινωνικό τιμολόγιο η ΔΕΗ φρονεί ότι οι δικαιούχοι καταναλωτές θα πρέπει να επιδοτούνται από το κράτος, π.χ. με ειδικά κουπόνια, και να επιλέγουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς οι εν λόγω καταναλωτές, όντας μη ελκυστικοί για τους άλλους προμηθευτές, παραμένουν αποκλειστικά (100%) στη ΔΕΗ. Έτσι αφενός η ΔΕΗ επιβαρύνεται με ποσά της τάξης των 80 εκ. Ευρώ το χρόνο, συνεπεία της υποανάκτησης των ΥΚΩ και της ασυνέπειας μεγάλου μέρους των καταναλωτών αυτών, και αφετέρου υφίσταται ένα ακόμη εμπόδιο στο άνοιγμα της αγοράς, καθώς η ενέργεια που καταναλώνεται για ΚΟΤ είναι της τάξης του 5 – 6% της συνολικής.
Τέλος σε ότι αφορά στα ποσά που δημοσιεύονται για την ανάκτηση από τη ΔΕΗ των ΥΚΩ από το 2012 και εντεύθεν, η Επιχείρηση επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί και να αξιολογήσει τις επίσημες αποφάσεις της ΡΑΕ.Πηγές της εταιρείας τονίζουν ωστόσο ότι δημόσιες προσωπικές τοποθετήσεις και διαρροές απάδουν προς το επιβαλλόμενο κύρος και εγκυρότητα μιας Ανεξάρτητης Αρχής.

Αντωνόπουλος Γιώργος
Dikaiologitika News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου