Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

«Θυσία» τα συγκροτήματα Αγίου Δημητρίου – Μεγαλόπολης για να σωθούν της πώλησης τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ;

«Θυσία» τα συγκροτήματα Αγίου Δημητρίου – Μεγαλόπολης για να σωθούν της πώλησης τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ; 
Αν και στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, ΔΕΗ και κυβέρνηση θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την πώληση των δύο λιγνιτικών συγκροτημάτων, εντούτοις θεωρείται απίθανο να το πετύχουν από τη στιγμή που επιδιώκουν πάση θυσία να διατηρήσουν τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς
Αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις για την πώληση των λεγόμενων «φιλέτων» της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, όπως το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου και οι δυο μονάδες της Μεγαλόπολης, εκτιμάται ότι θα βρεθεί από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, όταν αρχίσουν και πάλι μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την κατάρτιση της περίφημης λίστας των μονάδων που θα ενταχθούν στο market test του Οκτωβρίου.
Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και στόχος είναι η όλη υπόθεση να έχει κλείσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε το market test να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.
Με δεδομένη την απόρριψη από την Κομισιόν της πρώτης λίστας μονάδων που εστάλη στις Βρυξέλλες περί τα μέσα Ιουλίου και η οποία περιλάμβανε τον ΑΗΣ Αμυνταίου και την μονάδα της Μελίτης Ι μαζί με την άδεια για την κατασκευή της Μελίτη ΙΙ, σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση θέλει από τις συζητήσεις που θα γίνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, να σταθμίσει τα περιθώρια των επιλογών της αλλά και τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι επιλογές.
Κατ’ αρχήν θα επιδιώξει να αποφύγει την πώληση του φιλέτου της λιγνιτικής της παραγωγής, δηλαδή το σταθμό του Αγίου Δημητρίου συνολικής ισχύος περί τα 1.500 MW και των δυο μονάδων της Μεγαλόπολης ισχύος 600 MW.
Όμως η ισχυρότερη κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, είναι η διαφύλαξη των υδροηλεκτρικών, καθώς πρόκειται για ζήτημα στο οποίο έχει δεσμευθεί σε όλους τους τόνους.  

Σε δύσκολη θέση ΔΕΗ και κυβέρνηση

Ωστόσο και οι δυο επιδιώξεις μοιάζουν εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν.
Από τη μια πλευρά η Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μια λίστα παλαιών λιγνιτικών μονάδων που δεν θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον στο market test, αφήνοντας απλώς να ροκανίζεται ο χρόνος και από την άλλη πλευρά οι πιθανοί επενδυτές διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία ότι λιγνίτες χωρίς νερά δεν είναι εύκολο να πωληθούν.
Στην εξίσωση θα πρέπει να συμπεριληφθούν δυο ακόμη παράγοντες:
•    Πρώτον η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για το εάν η ΔΕΗ αξιοποιεί τις υδροηλεκτρικές μονάδες της για να καθοδηγεί την χονδρεμπορική αγορά, η πορεία της οποίας παραμένει άγνωστη αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι την κατάλληλη χρονική στιγμή θα ανασυρθεί και πάλι στην επικαιρότητα από τις Βρυξέλλες ως ένα μέσο πίεσης.
•    Δεύτερον οι νέοι αυστηροί όροι εκπομπής ρύπων που έχει θεσπίσει η ΕΕ σε ότι αφορά τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου (NOx), διοξειδίου του θείου (SO2) και μικροσωματιδίων σκόνης (PM) και οι οποίοι ενδέχεται να επηρεάσουν τη διαμόρφωση της λίστας των προς πώληση μονάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός προδιαγραφών τίθενται οι δυο μονάδες του Αμυνταίου καθώς και αυτές της Καρδιάς, ενώ στον σταθμό του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται σε εξέλιξη επένδυση για την εγκατάσταση συστήματος αποθείωσης.
Το θέμα έθεσε χθες ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστής Χατζηδάκης με ερώτηση του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, στην οποία αναφέρει ότι τα νέα ευρωπαϊκά όρια εκπομπών ρύπων βγάζουν εκτός προδιαγραφών σημαντικές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, καθώς και ότι μπορεί να ανακύψουν προβλήματα και να επηρεαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στη πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στην Τρόικα.  

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου