Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Ρόδος: Αντεξαν φέτος οι μηχανές στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για Ρόδος: Αντεξαν φέτος οι μηχανές στο εργοστάσιο της ΔΕΗ 
«Άντεξε» η ΔΕΗ αυτό το καλοκαίρι. Μέχρι και σήμερα τουλάχιστον αποφεύχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα και οι ανάγκες ηλεκτρικής ισχύος καλύπτονται επαρκώς.
Οι πρόσφατες διακοπές ρεύματος, όπως αυτή που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο σε περιοχές της πόλης, δεν οφειλόταν σε βλάβες στον ΑΗΣ, αλλά στο δίκτυο
διανομής Είναι ίσως το μόνο καλοκαίρι που η μέγιστη παραγόμενη ισχύς φτάνει αυτή την περίοδο τα 205 MW (συμπεριλαμβάνονται τα 20 MW του Υποσταθμού Αφάντου, τα αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα). Η μέγιστη κατανάλωση έφθασε την 1η Ιουλίου στα 206 MW και τα συστήματα της ΔΕΗ ανταποκρίθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτή την περίοδο, όπου τα ξενοδοχεία της Ρόδου έχουν πληρότητες της τάξης του 100% και οι θερμοκρασίες είναι αυξημένες, με αποτέλεσμα τα συστήματα κλιματισμού να δουλεύουν ασταμάτητα, η ζήτηση φτάνει στα 205 MW. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΑΗΣ Σορωνής, κ. Μιχάλη Μπαρδακά, τα συστήματα της ΔΕΗ ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες, ενώ σε περίπτωση που σημειωθεί κάποιο έκτακτο πρόβλημα, υπάρχουν μηχανές σε εφεδρεία, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορούν να τεθούν σε λειτουργία.
“Τα συστήματά μας έχουν ανταποκριθεί πλήρως στην αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ισχύος. Δεν υπήρξαν προβλήματα και ευελπιστούμε του χρόνου με τη λειτουργία του νέου εργοστασίου να μας προσφέρει πολύ μεγαλύτερη επάρκεια”, δήλωσε στη «δημοκρατική» ο κ. Μιχάλης Μπαρδακάς.
Σε ό,τι αφορά τώρα το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία μετά το φθινόπωρο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 80% τουλάχιστον και έχουν ξεκινήσει κάποιες δοκιμαστικές λειτουργίες και στο τέλος του 2017 θα μπουν σε λειτουργία κάποια από τα συστήματα. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νέο εργοστάσιο, εκτός φυσικά σοβαρού απροόπτου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο εξασφαλίζει μέγιστη ισχύ 115 MW. Οι ανάγκες της Ρόδου σε περιόδους αιχμής φτάνουν τα 225 MW, γεγονός που σημαίνει ότι πάντα θα πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά ο ΑΗΣ στη Σορωνή. Σημειώνεται επίσης ότι η τεχνολογία του νέου εργοστασίου είναι υπερσύγχρονη και επιβαρύνει σαφώς λιγότερο το περιβάλλον.
Το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί σήμερα το 51% της επιχείρησης, δηλαδή την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και η λειτουργία της υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Ν.3429/2005 και εν γένει στις ιδιωτικού δικαίου διατάξεις για τις ανώνυμες εταιρείες. Επίσης, το νέο εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα με κάποιες μικρές μετατροπές να παράγει ενέργεια με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, αφού ξεκινήσει τη λειτουργία του με πετρέλαιο θα εξετασθεί η προοπτική της χρήσης φυσικού αερίου.
Ο βασικός λόγος για την επιλογή φυσικού αερίου είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Η Κομισιόν αξιώνει το 2025 είτε να έχουν διασυνδεθεί τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα είτε στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να χρησιμοποιείται ντίζελ ή φυσικό αέριο. Καθώς το ντίζελ είναι ακριβό για τις μονάδες που θα λειτουργούν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά αναμένεται να επιλεγεί η λύση του φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου