Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

ΡΑΕ: Στις μεγάλες καταναλώσεις οι επιβαρύνσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας


ΡΑΕ: Στις μεγάλες καταναλώσεις οι επιβαρύνσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας 

 Γράφει ο: 

Μειώνονται τα κλιμάκια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, ακριβαίνει το κόστος για τους μεγάλους καταναλωτές, ενώ οι οικιακοί πελάτες θα δουν μειώσεις στους λογαριασμούς τους.
Όλα αυτά, υπό την  προϋπόθεση ότι το αρμόδιο υπουργείο
θα κάνει δεκτή την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για αναμόρφωση των χρεώσεων που αφορούν στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους.
Η χρέωση για τις ΥΚΩ εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, με στόχο να καλυφθεί το κόστος που προκύπτει από την ηλεκτροδότηση των περιοχών της χώρας (νησιά) που δεν έχουν σύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ακριβά καύσιμα και υψηλό κόστος.
Η ΡΑΕ εισηγείται στο υπουργείο να μειώσει τα κλιμάκια χρέωσης των ΥΠΩ από τέσσερα που είναι σήμερα στα τρία, με διαφοροποιήσεις στο τελικό κόστος, ανάλογα με τις καταναλώσεις.
Με απλούς υπολογισμούς, η πρόταση της ΡΑΕ οδηγεί σε περίπου ίδιες χρεώσεις για τις μικρές καταναλώσεις (έως 1.600 κιλοβατώρες), που συνήθως αφορούν σε νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για το επόμενο κλιμάκιο (έως 2.400 κιλοβατώρες) αναμένεται μείωση των χρεώσεων ΥΠΩ, ενώ σημαντική αύξηση θα προκύψει για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις (άνω των 2.400 κιλοβατωρών), που συνήθως αφορούν σε μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλα ακίνητα.
Με βάση την εισήγηση της ΡΑΕ, οι χρεώσεις ανά κλιμάκιο θα πρέπει να διαμορφωθούν σε:
0,008 ευρώ (από περίπου 0,007 ευρώ) για κατανάλωση 0-1.600 kWh το τετράμηνο
0,045 ευρώ (από 0,016 έως 0,04 ευρώ έως τις 3.000 kWh) για κατανάλωση  από 1.600 ως 2.400 kWh και
0,080 ευρώ (από περίπου 0,045 ευρώ) για κατανάλωση άνω των 2.400 kWh.
Παράλληλα, η ΡΑΕ εισηγείται στο υπουργείο να καλυφθεί το 50% του κόστους για τις ΥΚΩ των προηγουμένων ετών, από τα ποσά που προκύπτουν από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Πρόκειται για περίπου 700 εκατ. ευρώ, που προσδοκά να εισπράξει η ΔΕΗ για την παροχή ΥΚΩ τα προηγούμενα χρόνια. Η Αρχή προτείνει περίπου τα 360 εκατ. ευρώ να αποδοθούν από τον ειδικό λογαριασμό, στον οποίο κατατίθενται τα ποσά από τον ΕΦΚ, καθώς οι μονάδες στα νησιά κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν ντίζελ για την παραγωγή ρεύματος.
Στην ουσία, η ΡΑΕ προτείνει την επιστροφή του ΕΦΚ που πληρώνει η ΔΕΗ κατά την προμήθεια καυσίμων, για τη λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων. Όλο αυτό το σκεπτικό βασίζεται στην προσπάθεια τόσο του υπουργείου, όσο και της ΡΑΕ να μην υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, τόσο στις μη διασυνδεδεμένες περιοχές, όσο και στους καταναλωτές που βρίσκονται στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Με την υλοποίηση της πρότασης της ΡΑΕ αποτρέπεται η πιθανότητα να πληρώσουν και πάλι οι (μάθε μεγέθους) καταναλωτές την αναδιαμόρφωση των ΥΚΩ.
Το υπουργείο καλείται πλέον να λάβει τις οριστικές αποφάσεις και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση μέσα στο φθινόπωρο, σε συνεννόηση με τους δανειστές, ώστε να επιλυθεί ένα ακόμη «αγκάθι» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

 http://www.fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου