Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

ΑΔΜΗΕ Στην τελική ευθεία το business plan 2018-21

 
To business plan της τριετίας 2018-2021 ετοιμάζουν πυρετωδώς οι υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος χθες ανακοίνωσε τη διανομή προμερίσματος στους μετόχους του από τα κέρδη του πρώτου τριμήνου 2017
Στόχος είναι το business plan να υποβληθεί στη ΡΑΕ προς έγκριση εντός του Σεπτεμβρίου και παράλληλα να οριστικοποιηθεί το δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του
Διαχειριστή, το οποίο περιλαμβάνει και τις δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Κρήτη, καθώς και την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. 
Τα καθαρά κέρδη του ΑΔΜΗΕ το πρώτο  τρίμηνο ανήλθαν σε 14, 631 εκατ. ευρώ και το προμέρισμα αφορά στη διανομή του 50%, δηλαδή ποσού 7,315 εκατ. ευρώ.
Στα τέλη Σεπεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι τα θετικά αποτελέσματα του τριμήνου προιδεάζουν για υψηλή κερδοφορία για όλη τη χρήση 2017, μίας μεταβατικής χρονιάς, αφού άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς, διαχωρίστηκε πλήρως από τη ΔΕΗ και στο μετοχικό του κεφάλαιο έχει εισέλθει με ποσοστό 24%  η κινεζική State Gridi of China.  
Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ προβλέπει για το 2018 επενδύσεις ύψους 211,3 εκατ. ευρώ και 340,7 εκατ. ευρώ, για το 2019,  ενώ τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρίας στο τέλος του 2016 ήταν 294 εκατ. ευρώ.
Η συμμετοχή της State Grid  εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των έργων, ενώ o Διαχειριστής αναμένεται να επιδιώξει ενεργό ρόλο σε πρότζεκτ, όπως ο Eurasia Interconnector, την ηλεκτρική διασύνδεση   Ισραήλ- Κύπρου- Κρήτης-ηπειρωικής Ελλάδας και ενδεχομένως άλλων διεθνών έργων στη ΝΑ Ευρώπη. Η State Grid, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του κινεζικού ομίλου Shu Yinbiao , κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας εξαγοράς του 24%, θεωρεί κομβικής σημασίας τη γεωγραφική θέση του ΑΔΜΗΕ, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και των ηλεκτρικών δικτύων τους, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. 
Ας σημειωθεί ότι η State Grid εκπροσωπείται με τρία στελέχη στο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο  του ΑΔΜΗΕ, εκ των οποίων ο ένας είναι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στο αναπτυξιακό και επενδυτικό πλάνο, καθώς η State Grid δείχνει αποφασισμένη να έχει  ενεργό ρόλο και στην  καθημερινή λειτουργία  αλλά και στις επενδύσεις του Διαχειριστή.
Διανομἠ προμερίσματος
Τη διανομή προμερίσματος αποφασίζει το ΔΣ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μετά την εμφάνιση θετικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του έτους, που προϊδεάζουν για υψηλή κερδοφορία για ολόκληρη τη χρήση του 2017, ενός μεταβατικού έτους για τον Διαχειριστή  λόγω των αλλαγών στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, μετά τον διαχωρισμό του από τη ΔΕΗ, την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών μέσω της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή, State Grid of China, στο μετοχικό του κεφάλαιο με ποσοστό 24%.Συγκεκριμένα, το ΔΣ  μετά την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων α’ τριμήνου, αποφασίζει τη διανομή προμερίσματος σε ποσοστό 50% των καθαρών κερδών που ανήλθαν στα 14,631 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσού 7,315 εκατ. ευρώ

 http://www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου