Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

«Ασπίδα» ρευστότητας για ΔΕΗ τα πρώτα 150 εκατ από την τιτλοποίηση οφειλών εντός του Νοεμβρίου - Μέχρι τέλος του χρόνου η ανακοίνωση του business plan

 

Τους πρώτους «καρπούς» από τις δύο συμφωνίες τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχε συνάψει το περασμένο καλοκαίρι με την JP Morgan και με την Pimco θα αρχίσει να δρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ΔΕΗ.

«Καρποί» που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress μεταφράζονται σε περίπου 150 εκατ ευρώ και τα οποία θα μπουν

στα ταμεία της επιχείρησης εντός του Νοεμβρίου. Είναι τα πρώτα χρήματα από το συνολικό ποσό, έως και 200 εκατ ευρώ που προσδοκά να εισπράξει η ΔΕΗ από την συναλλαγή του «μικρού» πακέτου τιτλοποίησης, δηλαδή των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων έως 60 ημερών, το οποίο είχε συνάψει αρχές καλοκαιριού με την JP Morgan.

Τόσο αυτό το deal, όσο και το έτερο που υπέγραψε με την Pimco, προβλέπουν ότι η επιχείρηση δεν πρόκειται να εισπράξει μεμιάς το σύνολο του συμφωνημένου ποσού, παρά σταδιακά και ανάλογα με την κλιμακωτή διαχείριση των οφειλετών. Είναι ο τρόπος που δουλεύουν τέτοιες συναλλαγές, με το ποσό που εισπράττει ο πωλητής να «κτίζεται» σε στάδια και κλιμακωτά, κατ’ αντιστοιχία με την πορεία μεταβίβασης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον επενδυτή

Στην περίπτωση για παράδειγμα του «μεγάλου» πακέτου τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων άνω των 90 ημερών, με επενδυτή την PIMCO, το προσδοκώμενο έσοδο για την ΔΕΗ θα φτάσει μέχρι και τα 300 εκατ. ευρώ. Ενα τμήμα του θα καταβληθεί στην επιχείρηση εντός του Δεκεμβρίου ή του Ιανουαρίου. Μέσα στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο, θα δει να μπαίνουν στα ταμεία της τα πρώτα 200 εκατ., «ένεση» που όπως και η πρώτη, έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για την επιχείρηση συγκυρία. 

Αθροίζοντας τις δύο πρώτες «δόσεις» από τις συναλλαγές του καλοκαιριού, προκύπτει ότι η ΔΕΗ θα έχει αυξήσει μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου τα ταμειακά της διαθέσιμα κατά 350 εκατ ευρώ. Ενα ποσό, ικανό αφενός να λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» ρευστότητας προσδίδοντάς της ασφάλεια μπροστά στις τόσες αβεβαιότητες των μηνών που έρχονται, αφετέρου να χρηματοδοτήσει μέρος των επενδύσεων του νέου επιχειρησιακού της σχεδίου.

Το τελευταίο που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας και πρόκειται να ανακοινωθεί κάπου μέσα στον Δεκέμβριο, θα είναι πολύ πιο «επιθετικό» από εκείνο στα τέλη του 2019, βάζοντας αρκετά πιο φιλόδοξους στόχους. Από την ταχύτερη μετάβαση στα 2.000-3.000 μεγαβάτ από ΑΠΕ, έως τα πιο τολμηρά βήματα στην ηλεκτροκίνηση και την νωρίτερη απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, όλοι αυτοί οι στόχοι για να υλοποιηθούν, απαιτούν κεφάλαια, όπως τα 500 εκατ ευρώ των δύο τιτλοποιήσεων. Εσοδα τα οποία μπορεί να αποδειχθούν άκρως πολύτιμα για την ΔΕΗ την οποία το καθολικό lockdown την πετυχαίνει ακριβώς την στιγμή που έχει βάλει μπροστά τον μετασχηματισμό της σε μια διαφορετική επιχείρηση.

Στο δυσμενές άλλωστε σενάριο, όπου το καθολικό lockdown θα αρχίσει να πυροδοτεί συμπεριφορές μη πληρωμών - πολλώ δε μάλλον αν η πανδημία αποδειχθεί τόσο επίμονη, ώστε κριθεί απαραίτητο να συνεχιστεί πέραν της 30ης Νοεμβρίου- το μισό αυτό δισ ευρώ μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμο.

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου