Τι περιμένει να ακούσει η αγορά στην Investors' Day της ΔΕΗ - Άντληση 150 εκατ ευρώ από την σύμβαση τιτλοποίησης
Μια ημέρα πριν η ΔΕΗ θα έχει δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα 9μήνου τα οποία αναμένονται καλύτερα των προβλέψεων και ήδη προεξοφλούνται εμφατικά από την αγορά με την μετοχή να έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος και την κεφαλαιοποίηση στο 1,4 δισ.
Με αυτήν την κεφαλαιοποίηση η ΔΕΗ έχει ίδια χρηματιστηριακή αξία με την Μυτιληναίος και την Τέρνα Ενεργειακή και υπολείπεται κατά 200 εκατ ευρώ από τα ΕΛΠΕ που διατηρούν την πρώτη θέση με 1,6 δισ.
Αν βέβαια συμπεριελάμβανε κανείς και τον ΑΔΜΗΕ τότε οι παλαιοί μέτοχοι έχουν μια αξία της τάξης των 6,25 + 2,40 = 8,65 ευρώ.
Aπό οργανικής και στρατηγικής πλευράς η ΔΕΗ αποδυναμώθηκε με την συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στην απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, καθώς ουδέποτε έλαβε την αποζημίωση που η αξία και το τίμημα του ΑΔΜΗΕ θα έπρεπε να της αποδώσει.
Οι ανακοινώσεις που θα υπάρξουν, αναμένεται να φωτίσουν το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, το οποίο ωριμάζει και ενδεχομένως θα δούμε παρουσίες και άλλων μεγάλων ονομάτων, πλην της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρίας στον κλάδο, της γερμανικής RWE.
Στην Υψηλή τάση το μερίδιο της ΔΕΗ είναι στο 92,30%
Τούτων δοθέντων η ΔΕΗ εισέρχεται στον σκληρό πυρήνα της αναδιάρθρωσης με μια σειρά δράσεων και μέτρων που λίγο ως πολύ θα ακολουθήσουν το μοντέλο της γερμανικής RWE, η οποία από έναν όμιλο λιγνιτικών μονάδων έγινε η μεγαλύτερη εταιρία ΑΠΕ στην Ευρώπη.
Η εδραίωση της κερδοφορίας, αφού η μέχρι τώρα πορεία του 2020 μας δείχνει ότι το EBITDA των 800 εκατ ευρώ είναι εφικτό.
Η χρηματοδότηση των επενδύσεων ΑΠΕ όταν ακόμα δεν έχει επιστρέψει στις αγορές, πράγμα που ίσως είναι εύκολο πια να γίνει και με στόχο την αναχρηματοδότηση.
Η συμμετοχή στο ανταγωνιστικό target model και η ενίσχυση των μονάδων της στον χρόνο μετάβασης προς την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Η διευθέτηση των ανείσπρακτων και η ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων.
Η αγορά δείχνει ότι έχει αγκαλιάσει τον σημερινό σχεδιασμό αναδιάρθωσης της Επιχείρησης, που είναι ο πρώτος μετά την εποχή του καθηγητή κ. Τάκη Αθανασόπουλου, ο οποίος δείχνει ότι την οδηγεί στην ανάκτηση της ατνταγωνιστικότητας.
Επί της ουσίας οι διοικήσεις και οι πολιτικές ηγεσίες την τελευταία 10ετία έκαναν βαρύνοντα λάθη με αποκορύφωμα την μη έγκαιρη ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά την επένδυση σε λιγνίτες, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και αναζητεί την βέλτιση λύση στο Μνημόνιο 2, είτε ακόμα και την καθυστέρηση απεξάρτησης από το λιγνίτη στο Μνημόνιο 3, προφανώς για μικροπολιτικούς λόγους.
Όμως και το ουτοπικό σχέδιο της μικρής ΔΕΗ στο μνημονιο 2, που ήταν μη εφαρμόσιμο σχέδιο, καθώς η τότε κυβέρνηση δεν είχε την πολιτική κάλυψη να το εφαρμόσει, αλλά και η σημερινή πολιτική ηγεσία πήρε αποστάσεις διαφυλάττοντας τον πλούτο των υδροηλεκτρικών μονάδων.
Συμπερασματικά το σημερινό σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, που η πολιτική ηγεσία συνέλαβε και η δοίκηση υλοποιεί είναι το μόνο ρεαλιστικό, σύγχρονο και βιώσιμο και για αυτό η χρηματιστηριακή αγορά το έχει στηρίξει συστηματικά.
ΔΕΗ: Άντληση 150 εκατ. ευρώ από τη σύμβαση τιτλοποίησης απαιτήσεων που έχει με την JP Morgan
Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνέχεια των από 23.7.2020 και 12.8.2020
χρηματιστηριακών ανακοινώσεων, ανακοινώνει ότι, στις 24 Νοεμβρίου 2020,
προχώρησε σε αρχική άντληση € 150 εκατ. από την σύμβαση τιτλοποίησης
απαιτήσεων ύψους € 200 εκατ. με επενδυτή την JP Morgan Chase Bank και
εκδότη την PPC Energy Finance DAC.
Διαχειριστής (Servicer) στην
συναλλαγή είναι η ΔΕΗ Α.Ε. η οποία έχει αναθέσει συγκεκριμένες υπηρεσίες
διαχείρισης των τιτλοποιούμενων απαιτήσεων στη Qualco Α.Ε.
(Sub-Servicer).
Η χρηματοδότηση καλύπτεται από απαιτήσεις έως 60 ημέρες. Αυτή η γραμμή είναι ανακυκλούμενη (revolving) επιτρέποντας στη ΔΕΗ μελλοντικές εκταμιεύσεις και έχει διάρκεια 3 έτη.
Η ΔΕΗ θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μετά την υπογραφή των συμβατικών κειμένων και το κλείσιμο της συναλλαγής τιτλοποίησης για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις άνω των 90 ημερών.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου