Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Bonus 20.000 ευρώ για την αποχώρηση των "υπερηλίκων" δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ - Τι προβλέπει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου

 

Τις διαδικασίες για τη λύση σύμβασης εργασίας εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ή/και όριο ηλικίας αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, εν όψει και της σχεδιαζόμενης ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

Παράλληλα, το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε να δώσει κίνητρο

αποχώρησης ύψους 20.000 ευρώ, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αποχώρησης των "υπερηλίκων" εργαζομένων, ανεξάρτητα αν αυτοί έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε να προχωρήσει τη διαδικασία λύσης της σύμβασης εργασίας του απασχολούμενου προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου, το οποίο μέχρι 31.12.2020, πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) θεμελιώνει δικαίωμα πλήρους κύριας σύνταξης και, επιπλέον, συμπληρώνει το όριο ηλικίας των 63 ετών

β) συμπληρώνει το 67ο έτος της ηλικίας του και τουλάχιστον 15 έτη συνολικής υπηρεσίας στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, σε περίπτωση που δεν υποβάλλουν οι ίδιοι τις παραιτήσεις τους μέχρι το τέλος του 2020.

Οι συμβάσεις θα καταγγέλλονται σταδιακά, αρχής γενομένης από τις 31 Ιανουαρίου 2021 και κατά σειρά προτεραιότητας, ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Είτε αποχωρήσουν οικειοθελώς, είτε καταγγελλθεί η σύμβασή τους, η αποζημίωση που θα καταβληθεί στους εργαζόμενους και των δυο προαναφερθεισών κατηγοριών δεν θα υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Παράλληλα, το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε να καταβάλλει 20.000 ευρώ (καθαρά) ως bonus σε όσους από τους προαναφερθέντες εργαζομένους αποχωρήσουν  οικειοθελώς από την εταιρεία μέχρι 31.12.2020.

Το ίδιο ποσό θα καταβληθεί ως κίνητρο αποχώρησης και σε όσους εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ συμπληρώνουν τα ως άνω προβλεπόμενα όρια ηλικίας, ανεξαρτήτως θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς μέχρι το τέλος τους τρέχοντος έτους.

Τυχόν οφειλές των εργαζομένων προς τον ΔΕΔΔΗΕ θα συμψηφίζονται με το ποσό της προβλεπόμενης αποζημίωσης και του bonus.

Τα παραπάνω ισχύουν και για το προσωπικό που έχει αποσπαστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ σε διάφορους φορείς.

Η μόνη περίπτωση εξαίρεσης που προβλέπεται, αφορά εργαζομένους που καλύπτουν ιδιαίτερες υπηρεσιακές ανάγκες ή/και ασκούν εξειδικευμένα καθήκοντα ή διαθέτουν ειδικές γνώσεις και δεν δύνανται να αντικατασταθούν άμεσα. Για τις περιπτώσεις αυτές, η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να αποφασίσει την παράταση της μη λύσης των συμβάσεών τους για 1 χρόνο (+1 για εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις).

 

Γιάννα Παπαδημητρίου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου