Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Επιτάχυνση επενδύσεων στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ και ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, οι δύο τομές για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ

 

Προ των πυλών βρίσκεται ένα νέο πληροφοριακό σύστημα για το σύνολο των αδειοδοτικών διαδικασιών για τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας, ως μέρος μιας σειράς νομοθετικών και ρυθμιστικών πρωτοβουλιών που στόχο έχουν την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση του κλάδου της πράσινης ενέργειας.

Ειδικότερα, το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής

Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας ετοιμάζει ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα διασυνδέεται με τα επιμέρους πληροφοριακά συστήματα όλων των αδειοδοτικών αρχών, όπως αποκάλυψε χθές η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο συνέδριο του energypress.

Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για το πληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ, καθώς και το νέο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΜΠ), όλα υπό μια ενιαία σκέπη, πραγματώνοντας ουσιαστικά ένα ηλεκτρονικό «one-stopshop» για τη διαχείριση της αδειοδοτικής διαδικασίας από τον επενδυτή.

Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε, επίσης, την εν εξελίξει αλλαγή του τρόπου που αξιολογούνται οι αιτήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ, με βασικό στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας. Βέβαια αντίστοιχη μέριμνα υπάρχει και για τις εκκρεμείς αιτήσεις, δηλαδή επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης.

Μάλιστα, αναφορικά με τον ΔΕΔΔΗΕ, το Υπουργείο δεν περιορίζεται στο ζήτημα των αιτήσεων ΑΠΕ αλλά εστιάζει και στο κομμάτι της ταχύτερης υλοποίησης των επενδύσεων στα δίκτυα. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ο προσανατολισμός είναι να προχωρήσει στην υλοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων σε ένα διάστημα από 1 έως 3 χρόνια έναντι 4 έως 7 χρόνια που έχει αρχικά προβλεφθεί με στόχο βέβαιατην άμεση βελτίωση στην απόδοση και χωρητικότητα του δικτύου.

Μιχάλης Μαστοράκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου