Αύξηση 18% του ποσοστού των ΑΠΕ, με εκτιμήσεις για εφεξής «πράσινη» διείσδυση άνω του 50% τους μήνες με χαμηλά φορτία
Τις επιπτώσεις στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από το δεύτερο lockdown προοιωνίζονται τα στοιχεία για την
κατανάλωση ρεύματος κατά το πρώτο 9μηνο του έτους στο διασυνδεδεμένο σύστημα, τα οποία υποδεικνύουν πως η μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης σημειώθηκε στο διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο, δηλαδή όταν παρέμενε σε ισχύ το σύνολο ή ένα σημαντικό μέρος των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.Αν και η ζήτηση ανέκαμψε σε κάποιο βαθμό με την άρση των μέτρων, το «ξεπάγωμα» των οικονομικών δραστηριοτήτων δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει την απώλεια των προηγούμενων μηνών. Σε αυτό συνέδραμε και η αναιμική τουριστική κίνηση, η οποία ήταν αισθητά περιορισμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί μάλλον φυσιολογική εξέλιξη πως, σε επίπεδο 9μηνου, η κατανάλωση παρουσίασε αρνητική μεταβολή έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2019, σημειώνοντας πτώση κατά 4,8%.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η μέγιστη ζήτηση του έτους δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τη γενική «βουτιά» του έτους. Έτσι, η αιχμή για φέτος, η οποία καταγράφηκε τον Ιούλιο, άγγιξε τα 9.550 MW. Ένα νούμερο μόλις λίγο μικρότερο από τη μέγιστη ζήτηση κατά το προηγούμενο έτος, η οποία είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2019 και ανερχόταν σε 9.630 MW.
Απαραίτητη η συνεχής ετοιμότητα των ενεργειακών υποδομών
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, το συγκεκριμένο στοιχείο αποδεικνύει την κρισιμότητα συνεχούς διατήρησης σε ετοιμότητα των ενεργειακών υποδομών. Κι αυτό γιατί ακόμη και σε ιδιάζουσες συνθήκες, όπως αυτές που προκάλεσε η πανδημία, πρέπει να μπορούν να επιστρατευθούν ανά πάσα στιγμή, ώστε να εγγυώνται την ασφάλεια τροφοδοσίας, καθώς και την ενεργειακή επάρκεια.
Όσον αφορά το πρώτο 9μηνο του 2020, ένα ακόμη αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η κατακόρυφη υποχώρηση του μεριδίου του λιγνίτη στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι, στο εν λόγω χρονικό διάστημα, το ποσοστό του εγχώριου εθνικού ορυκτού καυσίμου μειώθηκε σε βαθμό ρεκόρ, αποκλιμακούμενο κατά 50%.
Στον αντίποδα κινήθηκε η παραγωγή από ΑΠΕ, η οποία ενισχύθηκε στο πρώτο 9μηνο κατά 18%, συγκριτικά με το πρώτο 9μηνο του περασμένου έτους. Μάλιστα, με βάση τους ίδιους αναλυτές, σε μήνες χαμηλού φορτίου, εκτιμάται πως το μερίδιο των ΑΠΕ θα αυξηθεί έτι περαιτέρω, ξεπερνώντας ακόμη και το 50%.
Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου