Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Νέα νομική εμπλοκή για το υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα

Νέα νομική εμπλοκή για το υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα 

 Το ΣτΕ ακύρωσε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου, κάνοντας δεκτή την αίτηση του Συνδέσμου Κατακλυζομένων 

«Μπλόκο» έβαλε το ΣτΕ στην έναρξη λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, εμπλέκοντας το έργο σε μία καινούρια νομική περιπέτεια.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του

Δήμου Πύλης, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ με την απόφαση 2230/2020 έκανε δεκτή την αίτηση του Συνδέσμου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας και ακύρωσε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του ο Δήμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής, που παρατείνεται με την καθυστέρηση λειτουργίας του σταθμού.

«Αν συμβεί βίαια έμφραξη στον Άνω Αχελώο η Μεσοχώρα θα κατακλυστεί βίαια και απροειδοποίητα. Δεν μπορείς να αφήνεις ένα φράγμα 15 χρόνια πάνω στα βουνά και να λες "εντάξει δεν συμβαίνει τίποτε"», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την απόφασή του το ΣτΕ δεν αμφισβητεί την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου. Ωστόσο, θεωρεί ότι η ΑΕΠΟ απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της, καθώς «δεν εχώρησε επανεξέταση της ΑΕΠΟ και συμβατότητά της με τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και με το αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας».

Σε συνεχή επαφή η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την κυβέρνηση

Για την απόφαση του ΣτΕ τοποθετήθηκε με γραπτή δήλωση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα του έργου, μετά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, το πρόσφατο χαοτικού χαρακτήρα ακραίο καιρικό φαινόμενο του Ιανού και οι πρωτόγνωρες ποσότητες νερού που έπεσαν στη Θεσσαλία, απέδειξαν ότι νερό υπάρχει για όλους. Ο Αχελώος μαζί με τα συνοδά του έργα -φράγματα Πύλης, Νεοχωρίτη και Μουζακίου- θα αντιμετώπιζε τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ετήσια απώλεια εσόδων 25-30 εκατ. ευρώ

Όπως συμπληρώνει, το έργο είναι κατά 90% έτοιμο, ενώ κάθε προσπάθεια ακύρωσης του έργου «συντηρεί ένα βιολογικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα», όπως υπογραμμίζει. Για την απόφαση του ΣτΕ, ο ίδιος καταλογίζει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση που απένταξε τα έργα του Αχελώου από τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Θεσσαλίας.

Υπενθυμίζεται ότι η υδροηλεκτρική μονάδα έχει κοστίσει έως τώρα στη ΔΕΗ πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, σε σημερινή αξία. Εδώ και 15 χρόνια, είναι σχεδόν έτοιμη – καθώς, για παράδειγμα, από το 2001 έχει εγκατασταθεί στη μονάδα όλος ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την παραγωγή ρεύματος. Μάλιστα, με δεδομένο πως η παραγωγή εκτιμάται σε 380-390 γιγαβατώρες (GWh), κάθε χρόνο που παραμένει ανενεργό, εκτιμάται πως η ετήσια απώλεια εσόδων για τη ΔΕΗ αγγίζει τα 25-30 εκατ. ευρώ.




Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com


www.worldenergynews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου