Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Η ΔΕΗ Μπαίνει στις Τηλεπικοινωνίες

Η ΔΕΗ Mπαίνει στις Tηλεπικοινωνίες 

 Στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές εισέρχεται η ΔΕΗ. Σε πρώτη φάση, θα αξιοποιήσει σύμφωνα με τις πληροφορίες τα 242.000 μήκους δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ για να «κουμπώσουν» πάνω τους οπτικές ίνες και σε δεύτερη φάση αυτά θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G, επένδυση που απαιτεί συμμαχία με

τηλεπικοινωνιακούς παρόχους

Τα «αποκαλυπτήρια» της είδησης θα γίνουν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου φιλόδοξου Business Plan για την τριετία 2021-2023 που θα ανακοινώσει η διοίκηση της επιχείρησης, παρουσία, δεκάδων ελλήνων και ξένων αναλυτών στο Investor Day της επόμενης Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου. Ένα πλάνο που πέραν των φιλόδοξων στόχων για μερίδιο 15%-20% και ισχύ άνω του 1 γιγαβάτ στις ΑΠΕ, ταχύ ψηφιακό μετασχηματισμό, ηλεκτροκίνηση και επιθετική εμπορική πολιτική, θα συνοδεύεται, όπως λένε οι γνωρίζοντες από αρκετές... ειδήσεις, όπως τα τηλεπικοινωνιακά ανοίγματα της επιχείρησης.

Στις οπτικές ίνες που σχεδιάζει να βάλει η ΔΕΗ, ειδικά αν αυτές αξιοποιηθούν στην πορεία για δίκτυα 5G, για τα οποία διεθνώς μαίνεται μια κοσμογονία επενδύσεων, κρύβεται και το επόμενο μεγάλο «στόρυ» της επιχείρησης: Η ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής της ΔΕΔΔΗΕ. 

Τα νέα «κουμπώνουν» απόλυτα το ένα με το άλλο. Μια μόλις ημέρα μετά το Investor Day και την παρουσίαση στους αναλυτές του καινούργιου της πλάνου, εκκινεί το market test για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Στις 3 Δεκεμβρίου, η θυγατρική της ΔΕΗ μπαίνει και επίσημα σε τροχιά ιδιωτικοποίησης καθώς ξεκινά η εκδήλωση διερεύνησης ενδιαφέροντος για την πώληση του 49% (συν ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας) ενός στην ουσία κοιμώμενου ενεργειακού «γίγαντα», αν αναλογιστεί κανείς τις κρυμμένες του υπεραξίες: Μια εταιρεία με πάγια συνολικής αξίας 3,6 δισ ευρώ, ετήσιες επενδύσεις 200 εκατ ευρώ και 7,5 εκατομμύρια πελάτες με καταναλώσεις 43,19 γιγαβατώρες. Η διαδικτυακή παρουσίαση μία μέρα πριν, παρουσία πλήθους επενδυτών και αναλυτών του νέου της Business Plan και η είδηση ότι η επιχείρηση εισέρχεται στις τηλεπικοινωνίες δεν θα μπορούσε να αποτελέσει καλύτερη «διαφήμιση» για την επικείμενη ιδιωτικοποίησης=. Είδηση της οποίας θα έχει προηγηθεί την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου του ομίλου ΔΕΗ, τα οποία θα καταγράφουν για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο αυξημένα λειτουργικά κέρδη. Είναι προφανές ότι οι παραπάνω ημερομηνίες δεν έχουν επιλεγεί τυχαία. 

Η μια θετική είδηση μετά την άλλη

Εδώ και μια εβδομάδα η επιχείρηση «παράγει» την μια θετική είδηση μετά την άλλη. Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση ότι μπήκαν στο ταμείο της τα πρώτα 150 εκατ ευρώ από την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών για να ακολουθήσει χθες η αναβάθμιση της επιχείρησης από την S&P, ανοίγοντάς της τον δρόμο να βγει στα τέλη του έτους στις αγορές με ένα νέο ομολογιακό δάνειο, ρίχνοντας έτσι σημαντικά τα κόστη της. Ακολουθεί την Τρίτη η ανακοίνωση των αυξημένων EBITDA για ένα ακόμη τρίμηνο, την Τετάρτη η παρουσίαση στους αναλυτές, την Πέμπτη το market test για τον ΔΕΔΔΗΕ και μερικές ημέρες αργότερα η έκδοση από την ΡΑΕ για το ρυθμιζόμενο έσοδο της προς πώληση θυγατρικής της, κάτι που οι υποψήφιοι μνηστήρες αναμένουν πως και πως. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόδοση για τον ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε λίγο κάτω του 7% ετησίως, ποσοστό λίαν ελκυστικό συγκριτικά με τα 2% και 3% που προσφέρουν σε ευρωπαικό επίπεδο οι αντίστοιχοι διαχειριστές δικτύων. Συνυπολογίζοντας το «στόρυ» που κουβαλά ο ΔΕΔΔΗΕ, από το εμβληματικό project των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών, προυπολογισμού 850 εκατ ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, έως τις οπτικές ίνες, γίνεται αντιληπτό γιατί ΔΕΗ και κυβέρνηση έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν για υψηλό τίμημα. Αν και είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για ονόματα, άνθρωποι με γνώση των διεργασιών, αφήνουν να εννοηθεί πως ευρωπαικοί παίκτες που και προ Covid-19 είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως η γερμανική EON, η γαλλική Enedis, η ιταλική Enel, αλλά και Κινέζοι, θα είναι και πάλι παρόντες.

Το επόμενο «big thing»

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου της επόμενης Τρίτης θα δείξουν γιατί η φετινή χρονιά θα κλείσει για την ΔΕΗ με λειτουργικά κέρδη κοντά στα 1 δισ ευρώ. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η αποτίμησή της έχει ακόμα δρόμο για να χαρακτηριστεί δίκαιη. Επιχειρήσεις παρόμοιου μεγέθους και με πάγια όπως αυτά του ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυα, υποσταθμούς) δικαιολογούν πολλαπλάσιες φορές την επιχειρηματική αξία των λειτουργικών τους κερδών. Πέραν των τεραστίων λιγνιτικών εκτάσεων που διαθέτει για την ανάπτυξη ΑΠΕ, ο «άσος στο μανίκι» της ΔΕΗ είναι τα δίκτυα. Αν και γηρασμένα και προβληματικά λόγω της ελλιπούς συντήρησης των πολλών τελευταίων ετών, αποτελούν πραγματικό θησαυρό για την ΔΕΗ ενόψει του γιγαντιαίου μετασχηματισμού της ενεργειακής αγοράς. Οι χιλιάδες καινούργιες επενδύσεις σε ΑΠΕ, οι μονάδες αποθήκευσης, οι νέοι στόλοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οπτικές ίνες, όλα αυτά αναδεικνύουν την αξία τους. Το επόμενο «big thing» στην αγορά ενέργειας λέγεται δίκτυα.

του Γιώργου Φιντικάκη

liberal.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου