Ξανά αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της εισπρακτικής που έχει αναλάβει την τηλεφωνική «ρύθμιση» οφειλών προς της ΔΕΗ, φαίνεται πως βρίσκονται οι αγρότες, αφού πληθαίνουν οι καταγγελίες εκ μέρους παραγωγών που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η ΔΕΗ τις εξοφλήσεις λογαριασμών τους, κάτι που τους αφήνει εκτεθειμένους στα ενοχλητικά τηλεφωνήματα.
Συγκεκριμένα, όποτε ένας αγρότης προχωρά σε εξόφληση
λογαριασμού που μόλις χαρακτηρίστηκε ληξιπρόθεσμος, η ΔΕΗ αυτόματα καταχωρεί την πληρωμή ως εξόφληση του νέου τρέχοντος λογαριασμού με αποτέλεσμα το υπόλοιπο του προηγούμενου να βαραίνει το «μητρώο» του παραγωγού. Εκεί είναι που ξεκινά ένας φαύλος κύκλος ασυνεννοησίας με την εταιρεία εργολάβο-εισπρακτική που έχει αναλάβει να διαχειρίζεται τις υποθέσεις εκκρεμών οφειλών για λογαριασμό της ΔΕΗ, να μην σταματά τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το τελευταίο πεντάμηνο, λίγο καιρό δηλαδή μετά την ανακοίνωση της σχετικής ρύθμισης που μπορούν να κάνουν οι αγρότες για τις οφειλές τους στη ΔΕΗ, ξεκίνησε να παρατηρείται το φαινόμενο αυτό, κάτι που υποχρεώνει είτε σε άμεση εξόφληση τον παραγωγό, λίγο καιρό αφ’ ότου πλήρωσε τον λογαριασμό, είτε στο να προβεί σε ρύθμιση, η οποία είναι αρκετά απαιτητική.Όπως περιγράφουν στην Agrenda, τόσο η ΔΕΗ όσο και η εισπρακτική δεν διευκολύνουν καμία ευέλικτη κίνηση ώστε η τελευταία εξόφληση να αφορά στον ληξιπρόθεσμο λογαριασμό. Από την άλλη, η ρύθμιση χρέους με την ΔΕΗ συνεπάγεται αυστηρούς όρους και απαιτεί μια τυπική διαχείριση των δόσεων. Φυσικά πρόκειται για μεγάλα ποσά που ξεκινούν από τα 700 ευρώ και υπερβαίνουν τα 1500.
Έτσι το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι η παγιωμένες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από την μια και η νέα αποδιοργάνωση των δομών προσφοράς και ζήτησης στις αγορές, αφήνουν λίγα περιθώρια στους αγρότες ώστε να είναι πέραν το δέοντος συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Όπως επισημαίνει άνθρωπος της αγοράς, «δεν είναι δυνατόν από την στιγμή που η ρύθμιση των 60 ημερών δεν εφαρμόζεται, όσο οι έλεγχοι αθέμιτων πρακτικών σε βάρος αγροτών είναι ανύπαρκτοι, να υπάρχει η απαίτηση εμείς να είμαστε πέραν του δέοντος τυπικοί».
Σε κάθε περίπτωση, οι αγρότες γνωρίζουν παρά τη ρύθμιση το σκληρό πρόσωπο της εισπρακτικής στην οποία έχει αναθέσει η ΔΕΗ την αναζήτηση λύσεων για όλες τις ανείσπρακτες οφειλές της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου, δηλαδή των πελατών της ΔΕΗ με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος και αγροτικό τιμολόγιο, έχουν περάσει στη δικαιοδοσία της γνωστής εισπρακτικής EOS Matrix.
Όπως όλα δείχνουν, η ρύθμιση που άνοιξε την περασμένη άνοιξη αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, έκανε ακόμα πιο σκληρή τη στάση των δύο εταιρειών. Ο κοινός τόπος ώστε να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στα αντλιοστάσια των αγροτών προσφέρει δύο επιλογές για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες - καταναλωτές αγροτικού ρεύματος. Η πρώτη παρέχει τη δυνατότητα για 15% προκαταβολή επί της συνολικής οφειλής και αποπληρωμή σε 18 μηνιαίες δόσεις, ενώ η δεύτερη αναφέρεται σε 20% προκαταβολή και 24 μηνιαίες δόσεις. Οι οφειλέτες που θα μπουν στη ρύθμιση και θα έχουν ξανά ρεύμα να τιμολογούνται για τις νέες καταναλώσεις με το ίδιο εκπτωτικό τιμολόγιο του αγροτικού ρεύματος.
www.agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου