Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

ΔΕΗ: Τι θα δουν οι επενδυτές στο Ιnvestor Day

ΔΕΗ Στάσσης 

 Μπαράζ θετικών εξελίξεων έρχεται την επόμενη εβδομάδα για τη ΔΕΗ, καθώς η εταιρεία ανακοινώνει τα αποτελέσματα 9μήνου, ενώ ακολουθεί το Ιnvestor Day και στη συνέχεια το market test, που ανοίγει την αυλαία της πώλησης του 49% της θυγατρικής ΔΕΔΔΗΕ. Ήδη οι θετικές προσδοκίες της αγοράς έχουν δώσει σημαντική

ώθηση στη μετοχή της επιχείρησης, η κεφαλαιοποίηση της οποίας έχει ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου στο 1,55 ευρώ, πλέον η μετοχή βρίσκεται σε υψηλά έτους στα επίπεδα των 6,5 ευρώ, έχοντας υπερτριπλασιάσει την αξία της. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη έκθεση της Ambrosia Capital έθεσε νέα τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 8,5 ευρώ με σύσταση αγοράς.

Ρευστότητα

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία αποκτά σημαντική άνεση στο μέτωπο της ρευστότητας, παρά το γεγονός ότι διανύουμε το δεύτερο lockdown της πανδημίας. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ άντλησε 150 εκατ. ευρώ από το πρώτο πακέτο της τιτλοποίησης, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, που έχει συνάψει με την J.P. Morgan για οφειλές έως 60 ημερών. Η συγκεκριμένη γραμμή είναι ανακυκλούμενη και επιτρέπει στη ΔΕΗ μελλοντικές εκταμιεύσεις με συνολική διάρκεια τα 3 έτη. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και το κλείσιμο της δεύτερης συναλλαγής, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, που έχει συναφθεί με την PIMCO για οφειλές άνω των 90 ημερών. Από το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης η ΔΕΗ αναμένεται να αντλήσει σε πρώτη φάση ρευστότητα ύψους 200 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι η εταιρεία έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά, κατά 200 εκατ. ευρώ, το συνολικό ύψος των οφειλών της προς τρίτους. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της επιχείρησης έχει χαρακτηρίσει τις τιτλοποιήσεις ως συναλλαγές-ορόσημο, που αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης από μεγάλους διεθνείς επενδυτές για τη ΔΕΗ και τη στρατηγική που ακολουθεί. Μέσω των συναλλαγών η εταιρεία χτίζει στρατηγική σχέση με τους μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς οίκους (J.P. Morgan, PIMCO), ενώ πέτυχε να αξιοποιήσει, αντλώντας ανταγωνιστική χρηματοδότηση, τις ανεξόφλητες οφειλές πελατών της.

Business plan

Σε αυτό το θετικό κλίμα, την ερχόμενη Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου η ΔΕΗ διοργανώνει το Investor Day, δηλαδή την επενδυτική ημέρα, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Μάρτιο στο Λονδίνο, ωστόσο ακυρώθηκε εξαιτίας του πρώτου κύματος της πανδημίας και του πρώτου lockdown. Στο πλαίσιο της ημέρας των επενδυτών, η επιχείρηση αναμένεται να κάνει τα αποκαλυπτήρια του επικαιροποιημένου business plan για την περίοδο 2021-2023. Σε αυτό αναμένεται να περιλαμβάνονται πιο συγκεκριμένοι και φιλόδοξοι στόχοι τριετίας, με βασικό μοχλό, βεβαίως, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου η ΔΕΗ φιλοδοξεί να αποκτήσει μερίδιο 20% και εγκατεστημένη ισχύ 1 GW. Επίσης το επιχειρησιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα ξεκινήσει και τυπικά στις 3 Δεκεμβρίου με την έναρξη του market test, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ηλεκτροκίνηση και τη νέα εμπορική πολιτική. Κεντρικός πυλώνας, εξάλλου, του επιχειρησιακού σχεδίου παραμένει η ταχεία απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις και επισπεύσεις στον αρχικό προγραμματισμό.

ΔΕΔΔΗΕ

Μία ημέρα μετά το Ιnvestor Day θα ανοίξει η αυλαία και για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει το market test, μέσω του οποίου θα διερευνηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για το υπό πώληση μερίδιο 49% του διαχειριστή του δικτύου διανομής. Σύμβουλος της διαδικασίας είναι η Goldman Sachs, η οποία και αναμένεται να απευθυνθεί σε μια ευρεία λίστα υποψήφιων επενδυτών για τον ΔΕΔΔΗΕ, Ευρωπαίων Διαχειριστών, αλλά και funds που επενδύουν στα δίκτυα διανομής ενέργειας. Μετά το market test αναμένεται στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με στόχο ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.

Αποτελέσματα

Εξάλλου, δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι οι επαφές με τους επενδυτές θα πραγματοποιηθούν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου και γ’ τριμήνου της επιχείρησης, όπου η ΔΕΗ αναμένεται για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο να καταγράψει θετικά λειτουργικά κέρδη και αυξημένα EBITDA. Τα αποτελέσματα αναμένεται να επιβεβαιώνουν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε θετική τροχιά για υλοποίηση της πρόβλεψης για ετήσια λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης στην περιοχή των 850-900 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους η επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης ανήλθε σε 457,3 εκατ. ευρώ.  

Τέσσερις προκλήσεις

Πρόσφατα, με αφορμή και την αλλαγή του λογότυπου, η διοίκηση της ΔΕΗ παρουσίασε τους βασικούς στόχους και τις προτεραιότητες της επιχείρησης στη νέα εποχή. Συγκεκριμένα, η εταιρεία στοχεύει:

- Στον ενεργειακό μετασχηματισμό και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο πυλώνας αυτός περιλαμβάνει τις αποσύρσεις των λιγνιτικών μονάδων και την έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, ώστε από μερίδιο 2% να φτάσει στο 20% το 2024. Στόχος είναι η εταιρεία να ξεπεράσει σε ισχύ το 1 GW μέχρι το 2023, μέσα από μια δεξαμενή έργων περίπου 6 GW.

- Στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, με την επιχείρηση να προχωρά άμεσα στην τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα και περίπου 10.000 σταθμών μεσοπρόθεσμα.

- Στον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της, με σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής. Στόχος είναι η ψηφιοποίηση και η εισαγωγή έξυπνων μετρητών, συστημάτων αυτοματοποίησης και κεντρικής διαχείρισης, συστημάτων GIS/Scada.

- Στον εκσυγχρονισμό της εμπορικής λειτουργίας και πολιτικής μέσω της εισαγωγής νέων προϊόντων, καθώς και νέων ψηφιακών υπηρεσιών με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών της εταιρείας. 

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

www.capital.gr 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου