Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Αυξημένες οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος παρά το lockdown – Σε διψήφιο ποσοστό ο λιγνίτης

Αυξημένες οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος παρά το lockdown – Σε διψήφιο ποσοστό ο λιγνίτης 

 Στο σύστημα είναι ενταγμένες τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, με τη μέση Οριακή Τιμή Εκκαθάρισης να διαμορφώνεται σήμερα (17/11) στα 58,87 ευρώ/ MWh 

Αυξημένη είναι η χρήση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που δικαιολογεί και τις σχετικά υψηλές τιμές χονδρικής που διαμορφώνονται στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας καθώς η λιγνιτική παραγωγή επιβαρύνεται από το αυξημένο κόστος δικαιωμάτων ρύπων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η συμμετοχή του λιγνίτη έφθασε στο 16%, ενώ το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μείγμα παραγωγής διαμορφώθηκε στο 50%, των ΑΠΕ στο 14%, των εισαγωγών στο 18% και της υδροηλεκτρικής παραγωγής στο 2%.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι όλο το τελευταίο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας του Target Model η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μάλλον αυξημένη παρά το lockdown, που την άνοιξη είχε οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης και μείωση της ΟΤΣ. Βεβαίως πλέον δεν συντρέχει ο παράγοντας των εξαιρετικά χαμηλών τιμών LNG.

Κάλυψη των τηλεθερμάνσεων

Σε ό,τι αφορά τη λιγνιτική παραγωγή πρέπει να σημειωθεί ότι στο σύστημα είναι ενταγμένες τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα παραγωγής έχει αυξηθεί στο 16%, από το μονοψήφιο μερίδιο, γύρω στο 5-6%, που είχε διαμορφωθεί στο προηγούμενο χρονικό διάστημα μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

Αιτία για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων είναι η κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ενώ εκτός λειτουργίας είναι και οι δύο μονάδες φυσικού αερίου, ΗΡΩΝ CC και ELPEDISON Θεσσαλονίκης, καθώς βρίσκονται σε ετήσια συντήρηση έως τις 22/11/2020.

Σε επίπεδο τιμών, η μέση Οριακή Τιμή Εκκαθάρισης (Marginal Clearing Price) διαμορφώνεται για σήμερα, 17 Νοεμβρίου, στα 58,87 ευρώ/ MWh, 3% κάτω από τα επίπεδα των 60,44 ευρώ/MWh της προηγούμενης ημέρας.

68,09 ευρώ/MWh η υψηλότερη μέση τιμή εκκαθάρισης

Στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (Day Ahead) η μέγιστη τιμή για σήμερα ήταν τα 85,90 ευρώ/MWh και η κατώτερη τα 30 ευρώ/MWh, έναντι 110,4 ευρώ/MWh και 26,56 ευρώ/MWh που ήταν αντιστοίχως η υψηλότερη και η χαμηλότερη τιμή της Αγοράς για τις 16/11.

Στο χρονικό διάστημα μεταξύ της Τετάρτης 11 Νοεμβρίου ως και την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, η υψηλότερη μέση τιμή εκκαθάρισης ήταν τα 68,09 ευρώ/MWh που καταγράφηκε στις 12/11, μετά από ένα άλμα 52 ποσοστιαίων μονάδων, από την αντίστοιχη τιμή των 44,80 ευρώ/MWh, της ακριβώς προηγούμενης ημέρας (11/11).

Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου καταγράφηκε και η υψηλότερη τιμή για κάποιες ώρες, τα 110,14 ευρώ/MWh, ελάχιστα πάνω από τη δεύτερη υψηλότερη τιμή, των 110,04 ευρώ/MWh που σημειώθηκε την Κυριακή (16/11).

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι από τότε που λειτούργησε το Target Model, καταγράφονται υψηλές τιμές- κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της εβδομάδας- τις Κυριακές, που κατά παράδοση, με το προηγούμενο σύστημα του ΗΕΠ τουλάχιστον, παρουσίαζαν χαμηλή Οριακή Τιμή, λόγω της αργίας και του συνεπαγόμενου περιορισμού της κατανάλωσης.


www.worldenergynews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου