Τη θεσμοθέτηση τριών ζωνών απολιγνιτοποίησης ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Η σχετική ρύθμιση η οποία αναμένεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το επόμενο διάστημα θα προσδιορίζει ως ειδικές ζώνες τις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας στη Δυτική
Μακεδονία και τον Δήμο Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο. Επίσης, στη νομοθετική πρόταση θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την επιτάχυνση εκπόνησης των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) που απαιτούνται για την ανάπτυξη των τριών περιοχών.Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να στηριχθεί και να αναπτυχθεί το νέο οικονομικό μοντέλο της μετάβασης των ενεργειακών περιοχών της χώρας από τον λιγνίτη σε μια εποχή «πράσινων» και «έξυπνων» τεχνολογιών με πρότυπες βιομηχανικές, αγροτικές και τουριστικές μονάδες. Ήδη το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην περιοχή έχουν εκφράσει μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες, εκ των οποίων πολλές αφορούν ώριμα έργα τα οποία αναμένεται να ισοσκελίσουν τις απώλειες από το κλείσιμο των φουγάρων της ΔΕΗ.
Σε αυτές περιλαμβάνεται η εταιρεία Solars που ενδιαφέρεται να επενδύσει σε μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Το έργο White Dragon project των 2,5 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας Επίσης, η εταιρεία Eunice σχεδιάζει να εγκαταστήσει στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου το πρώτο έργο αποθήκευσης ενέργειας σε μεγάλης κλίμακας συσσωρευτές 250 MW, μια επένδυση 285 εκατ. ευρώ.
Στη Δυτική Μακεδονία σχεδιάζεται και βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης με σύγχρονες μονάδες παραγωγής μπαταριών λιθίου με εξαγωγικό χαρακτήρα από τη Sunlight. Αναμένεται ότι θα δημιουργήσει έως 200 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 600 κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του αναμένεται εντός διετίας από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και η ολοκλήρωσή του προσδιορίζεται για το 2026. Ο κύκλος εργασιών μπορεί να φτάσει τα περίπου 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Ακόμη, στη Δυτική Μακεδονία σχεδιάζεται να αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος περίπου 2.3 GW (περιλαμβάνει 230 MW της ΔΕΗ και 204 MW των ΕΛΠΕ υπό κατασκευή), μια συνολική επένδυση 1.4- 1.6 δισ. ευρώ. Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει για ανάπτυξη έξυπνων αγροτικών μονάδων υδροπονίας, μιας υπερσύγχρονης κλινικής φυσικής αποκατάστασης, μονάδων οινικού τουρισμού, για δημιουργία μονάδας διαχείρισης αποβλήτων καθώς και ενός κέντρου επεξεργασίας βιομάζας κλπ.
Αντιστοίχως, στην περιοχή της Μεγαλόπολης σχεδιάζεται πρότυπη βιομηχανία παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων από την εταιρεία DEMO. Αναμένεται να δημιουργηθούν έως 350 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως ~1.100 κατά τη λειτουργία. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ και η κατασκευή των πέντε μονάδων θα γίνει σταδιακά από τις αρχές 2021 έως τις αρχές 2025. Ο κύκλος εργασιών μπορεί να φτάσει περίπου τα 150 εκατ. τον χρόνο.
Στη ίδια περιοχή θα αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος περίπου 550 ΜW (περιλαμβάνει τα 50 MW της ΔΕΗ που βρίσκονται υπό κατασκευή), μια επένδυση 350- 400 εκατ. ευρώ. Επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον για δημιουργία μονάδα ευφυούς κτηνοτροφίας και ζωοτροφών σε έκταση 50 στρεμμάτων, για κατασκευή πρωτότυπου θεματικού πάρκου περιπέτειας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης κλπ.
(insider.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου