Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

ΔΕΗ ΑΝ: Η μάχη των οκτώ κατασκευαστών για το φωτοβολταϊκό των 50 MW στη Μεγαλόπολη που θα ανοίξει την αγορά των PPAs


Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» στη Μεγαλόπολη.

Για το ηλιακό σύστημα συνολικής ισχύος 50 MW, όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπέβαλλαν προσφορές πέντε μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες και τρεις ξένες πολυεθνικές που είναι

εξειδικευμένες στον τομέα των έργων EPC.

Πηγές αναφέρουν ότι, πρόκειται για τις INTRAKAT, ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, AVAX, VOLTALIA GREECE, METKA EGN, Dongfang Electric International Coroporation και SUNEL & SHANGHAI ELECTRIC.

Η μεγάλη συμμετοχή, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, φανερώνει το μεγάλο ενδιαφέρον των κατασκευαστών στη διεκδίκηση ενεργειακών έργων ελλείψει των έργων υποδομής. Πέραν αυτού δείχνει και τη στρατηγική των τεχνικών εταιριών να στραφούν σε «πράσινα» έργα εκτιμώντας πως αυτά αποτελούν και το μέλλον του κατασκευαστικού κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΕΗ ΑΝ με το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης αναμένεται να εγκαινιάσει την τακτική των διμερών συμβάσεων (PPA) και η πρώτη που θα συνάψει, όπως έχει ανακοινωθεί, θα είναι με τη ΔΕΗ Εμπορίας.

Η Πτολεμαϊδα

Εξάλλου, στη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας του 2ου Renewable & Storage Forum του energypress, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΝ Κωνσταντίνος Μαύρος αναφέρθηκε και στο μεγάλο project του cluster των φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 MW στην Πτολεμαϊδα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «τον Αύγουστο ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου στην Ελλάδα αυτοτελούς Φ/Β Σταθμού ισχύος 15MW και ενός Υποσταθμού Υψηλής Τάσης για τη σύνδεσή του στο Σύστημα. Η κατασκευή του Φ/Β Σταθμού ως τμήμα του συνολικού έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μόλις 150 μέρες από την έναρξη κατασκευής του», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα στη χώρα και είναι τμήμα του cluster 230MW της εταιρείας, ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη. Ήδη έχουν ξεκινήσει ακόμη 15 MW από το εν λόγω cluster και αναμένεται η έναρξη των επιπροσθέτων 200 MW εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021».

Οι στόχοι

Ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε επίσης στους στόχους της ΔΕΗ ΑΝ. λέγοντας ότι εντός του έτους θα ξεπεράσει τα 200 MW εγκατεστημένης ισχύος ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είναι πιο πάνω και από τα 250 MW.

Επανέλαβε ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος για 500MW σε 24 μήνες παραμένει και είναι απόλυτα εφικτός παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία.

Η εταιρεία, υπογράμμισε, αναμένεται να αναπτύξει έργα άνω του 1,5GW στα επόμενα τρία χρόνια.

 Κωνσταντίνος Φιλίππου

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου