Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Το πυκνό «ημερολόγιο» της ΔΕΗ: Αποτελέσματα 9μήνου, παρουσίαση Business Plan, market test για ΔΕΔΔΗΕ και στο βάθος έξοδος στις αγορές


Μήνας ΔΕΗ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Δεκέμβριος για την αγορά. Από τα αυριανά κερδοφόρα αποτελέσματα εννεαμήνου, την παρουσίαση την Τετάρτη του Business Plan, το market test για την ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ την Πέμπτη, έως την επικείμενη απόφαση των Βρυξελλών για αποζημίωση, ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές, ξεκινά ένας μήνας πολύ «πυκνών» εξελίξεων για την ΔΕΗ. «Αύρα» που αναπόφευκτα θα δώσει τον τόνο τόσο στην

χρηματιστηριακή, όσο και συνολικά στην ενεργειακή αγορά.

Η πρώτη σημαντική μέρα στο «ημερολόγιο» της ΔΕΗ είναι η αυριανή 1η Δεκεμβρίου, όπου η επιχείρηση αναμένεται να ανακοινώσει κερδοφόρα αποτελέσματα εννεαμήνου. Απόρροια των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου και της οριακής τιμής συστήματος αλλά και της μείωσης παραγωγής λιγνίτη, τα λειτουργικά κέρδη του γ’ τριμήνου (τέταρτου συνεχόμενα κερδοφόρου), θα στρώνουν το έδαφος για ετήσια EBITDA πάνω από 900 δισ ευρώ. Καθοριστικές και πάλι η διατήρηση χαμηλών τιμών σε καύσιμα και ΟΤΣ, μαζί με την περιορισμένη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, παράγοντες που συνέβαλαν σε ένα ακόμη τρίμηνο μειωμένου κόστους παραγωγής. Εννοείται ότι η εξέλιξη είναι συγκυριακή. Η τάση στην αγορά φυσικού αερίου είναι ανοδική, άρα η φθηνή ενέργεια του 2020, θα είναι ακριβότερη το 2021.

Η επενδυτική ημέρα

Ακολουθεί μεθαύριο 2 Δεκεμβρίου η «επενδυτική ημέρα», το λεγόμενο Investor Day, όπου η ΔΕΗ παρουσιάζει σε δεκάδες έλληνες και ξένους αναλυτές το νέο επικαιροποιημένο και πολύ πιο φιλόδοξο του σημερινού, Business Plan για την τριετία 2021-2023. Εκτός των στόχων για μερίδιο 15%-20% στις ΑΠΕ με ισχύ 1 γιγαβάτ, επιθετικότερη εμπορική πολιτική, ηλεκτροκίνηση, ψηφιοποίηση και ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, το BP θα περιλαμβάνει και ειδήσεις, δηλαδή νέα επιχειρηματικά ανοίγματα. Τέτοιο είναι η είσοδος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Σε πρώτη φάση, θα αξιοποιήσει σύμφωνα με τις πληροφορίες τα 242.000 μήκους δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ για να «κουμπώσουν» πάνω τους οπτικές ίνες και σε δεύτερη φάση αυτά θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G, επένδυση που απαιτεί συμμαχία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Το market test του ΔΕΔΔΗΕ

Σειρά παίρνει την επόμενη, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, το εναρκτήριο στην ουσία λάκτισμα για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ μέσω του λεγόμενου market test, δηλαδή της διαδικασίας που θα εξακριβώσει το εύρος και το βάθος του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την θυγατρική της ΔΕΗ. Αν και οι όποιοι δυνητικοί μνηστήρες αναμένουν την ανακοίνωση της ΡΑΕ στα τέλη του έτους για το WACC της τριετίας 2021-2023, εκτιμάται ότι ισχυρό ενδιαφέρον -ίσως μεγαλύτερο κι από αυτό των ευρωπαϊκών διαχειριστών δικτύων-  θα επιδείξουν τα funds που επενδύουν στις υποδομές. Δεδομένου ότι η διαδικασία ξεκινά εντός του μήνα, ο στόχος είναι μέσα στο α’ 6μηνο του 2021 να υπάρχουν οι τελικές προσφορές.

Οι Βρυξέλλες

Ετερο σημαντικό ορόσημο για την ΔΕΗ το μήνα Δεκέμβριο, χωρίς ακόμη να γνωρίζει κανείς ημερομηνία, αφορά τις εξελίξεις από το μέτωπο των Βρυξελλών. Υπουργείο Ενέργειας και επιχείρηση αναμένουν την «ετυμηγορία» των κοινοτικών ως προς το ελληνικό αίτημα καταβολής αποζημίωσης για κάθε ένα έτος της επόμενης 3ετίας (με περίπου 180, 150 και 200 εκατ ευρώ), κατά την οποία θα παραμένουν ενεργές οι λιγνιτικές της μονάδες. «Η ελληνική επιχειρηματολογία είναι ισχυρή, η συγκυρία ευνοϊκή, κάποιες χώρες πέτυχαν ήδη την έγκριση από την Κομισιόν ενός μηχανισμού, όπως η Γερμανία, επομένως δεν μπορεί να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», απαντούν αρμόδιες πηγές. Και θυμίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει συνδέσει το αίτημα έγκρισης αποζημίωση για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, κατ' αντιστοιχία με ό,τι συνέβη για άλλες χώρες με την εφαρμογή της συμφωνίας για το antitrust case του λιγνίτη. Αν δεν αποφασιστεί κάποιου είδους αποζημίωση για την επιχείρηση, το σίριαλ «λιγνίτη» θα συνεχίσει να σέρνεται για καιρό.

Οι τιτλοποιήσεις και το ομολογιακό

Δίχως να είναι βέβαιο, το «ημερολόγιο» της ΔΕΗ για το μήνα Δεκέμβριο πιθανώς να περιλαμβάνει κάτι ακόμη. Την απόφαση για έξοδο στις αγορές. Η προ ημερών αναβάθμιση από την Standard & Poor’s, της πιστοληπτικής αξιολόγησης της επιχείρησης κατά μία βαθμίδα από Β- σε Β, της ανοίγει τον δρόμο να βγει στις αγορές, προκειμένου να εκδώσει ομολογιακό δάνειο με καλύτερους όρους. Τίποτα τέτοιο όμως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Εξάλλου η ΔΕΗ έχει λαμβάνειν μέσα στο προσεχές διάστημα αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα πρώτα 150 εκατ έχουν ήδη μπει στο ταμείο της, ενώ συνολικά αναμένει να εισπράξει και από τις δύο τιλοποιήσεις γυρω στα 500 εκατ ευρώ.

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου