Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Εκπνέει το τελεσίγραφο της ΔΕΗ για βιομηχανικά τιμολόγια – Όχι σε παράταση της αβεβαιότητας, λύση εδώ και τώρα ζητεί η βιομηχανία


Εκπνέει στο τέλος της εβδομάδας το τελεσίγραφο που έχει θέσει η ΔΕΗ στους ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές προκειμένου να αποδεχθούν την πρότασή της για τα νέα τιμολόγια της Υψηλής Τάσης. Και παρά τη μεγάλη απόσταση που συνεχίζει να υφίσταται μεταξύ των δύο πλευρών, εντούτοις η βιομηχανία διαμηνύει ότι δεν επιδιώκει την παράταση των διαπραγματεύσεων καλώντας τη ΔΕΗ

σε λύση «εδώ και τώρα» προκειμένου να μην παραταθεί η αβεβαιότητα για το μέλλον των επιχειρήσεων. 

Η βιομηχανία παρατηρεί μάλιστα ότι η ΔΕΗ στην ουσία έχει παρατείνει επί δίμηνο τη διαπραγμάτευση και όχι τις υφιστάμενες συμβάσεις, καθώς διατηρεί την επιφύλαξη να ισχύσει αναδρομική εκκαθάριση από 1.1.2021. 

Ωστόσο όπως αναφέρει ξεκάθαρα στο τελεσίγραφο που έχει αποστείλει η ΔΕΗ, μετά την παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας διαπραγμάτευσης για την κατάρτιση της νέας σύμβασης προμήθειας, «παύει να υφίσταται μεταξύ ημών συμβατικό πλαίσιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Από την πλευρά της βιομηχανίας καταγγέλλεται η τακτική που ακολουθεί στη διαπραγμάτευση ως προσχηματική καθώς οι προτάσεις που καταθέτει είναι στην ουσία «take it or leave it». 

Επιπλέον η βιομηχανία υπογραμμίζει ότι η παράταση επ’ αόριστο της διαπραγμάτευσης  της ΥΤ  με την ΔΕΗ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς με τον τρόπο αυτό οι βιομηχανίες θα παραμένουν «όμηροι» της όποιας τελικής απόφασης της ΔΕΗ, θέτοντας εν αμφιβόλω την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ως προς τα περιθώρια να βρεθεί κοινό έδαφος, πηγές της βιομηχανίας αναφέρουν ότι δύο είναι τα βασικά αγκάθια που εμποδίζουν τη συμφωνία. Το πρώτο αφορά στην κατάργηση των χαμηλών τιμολογίων στη νυχτερινή ζώνη που αξιοποιούνται κατά κύριο λόγο από τις χαλυβουργίες. Το δεύτερο αφορά στις δύο ρήτρες προσαύξησης που είναι συνδεδεμένη με το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης και take or pay επί της μηνιαίας κατανάλωσης. Ειδικά η δεύτερη ρήτρα θεωρείται από πλευράς βιομηχανίας ότι αντίκειται στους κοινοτικούς κανόνες με δεδομένο ότι πρακτικά εμποδίζει τη συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης. 

Όσο για τη ΔΕΗ, παραμένει αμετακίνητη στη θέση που έχει διατυπώσει ότι δεν μπορεί να διαθέτει ενέργεια σε πελάτες της ΥΤ κάτω του κόστους. Επιπλέον η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι τα νέα τιμολόγια που προτείνει σχεδιάστηκαν με βάση το target model και ακολουθούν το μοντέλο που εφαρμόζεται σε προηγμένες αγορές της Δ. Ευρώπης. 

Χρήστος Στεφάνου

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου