Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Πως προέκυψε το κομφούζιο μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και Δήμων – Τι προκύπτει από την ανταλλαγή εγγράφων για το κλάδεμα των δέντρων

 

Μπορεί η κυβέρνηση να ευελπιστεί πως με την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε περί επαναπροσδιορισμού, καταγραφής και διευθέτησης των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων να μην επαναληφθούν οι καταστάσεις των προηγούμενων ημερών, όμως η αλήθεια είναι πως το... μπάχαλο με τη μετακύλιση ευθυνών μεταξύ Δήμων και ΔΕΔΔΗΕ δημιούργησε αρνητικό

αντίκτυπο.

Τα έγγραφα που έχουν βγει στη δημοσιότητα αποδεικνύουν ότι υπήρχαν περιθώρια για κινήσεις που αν είχαν γίνει έγκαιρα είναι πιθανό οι επιπτώσεις της πραγματικά πολύ έντονης κακοκαιρίας στη λειτουργία του δικτύου να ήταν μετριασμένες.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αμοιβαία μετάθεση ευθυνών μεταξύ Δήμων και ΔΕΔΔΗΕ για το ποιός θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει για το κλάδεμα ή και κόψιμο των δέντρων που έπεσαν πάνω στις γραμμές ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μείνουν για πολλές ώρες (ή και μέρες) χωρίς ρεύμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χθεσινή της ανακοίνωση, η ΚΕΔΕ -σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν οφείλονται όλες οι διακοπές ρεύματος σε πτώσεις δέντρων- επισημαίνει ότι “οι Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281. Προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους”. 

Μάλιστα, προς επίρρωσιν των ισχυρισμών της, η ΚΕΔΕ σημειώνει: “Άλλωστε και με πρόσφατο (15.01.2021) έγγραφο προς τους Δήμους και Δασαρχεία του Βόρειου Τομέα της Αττικής, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά αυτό ακριβώς, καθώς και την υπόδειξη χώρου εναπόθεσης της ξυλείας που θα προκύψει”. 

Η πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, επικαλούμενη το ίδιο έγγραφο, σημειώνει ότι ο Διαχειριστής είχε μεριμνήσει να ενημερώσει έγκαιρα τους Δήμους των Βορείων Προαστείων, ζητώντας άδεια για να προχωρήσει στην κοπή των δέντρων. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, δεν ευσταθούν ισχυρισμοί ότι οι Δήμοι δεν γνώριζαν για το ζήτημα και να μην αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Μάλιστα, η πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ τονίζει ότι με το ίδιο έγγραφο είχε ζητηθεί από τους Δήμους να παραχωρήσουν προσωπικό και βοήθεια ώστε να γίνουν έγκαιρα οι απαιτούμενες εργασίες για το κλάδεμα των δέντρων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον αδιάφορο για τους πολίτες που έμειναν χωρίς ρεύμα σε τι ποσοστό καταμερίζεται η ευθύνη μεταξύ των Δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ και ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ενοχλημένος για το «πιγκ πογκ» των εθυνών. 

Πολλές φωνές πάντως από το κυβερνητικό στρατόπεδο άφησαν αιχμές για τον ΔΕΔΔΗΕ, την ώρα που το προσωπικό της εταιρείας ήταν στην πρώτη γραμμή, πασχίζοντας σε αντίξοες συνθήκες, και με δεδομένα τα προβλήματα σε στελέχωση και εξοπλισμό, να αποκαταστήσει τις βλάβες. 

Εκτός από τις επικρίσεις που διατύπωσε ο κ. Βορίδης (ως υπουργός εσωτερικών έχει στην «ομπρέλα» του τους Δήμους), κανείς -από τους αρκετούς αυτήκοους μάρτυρες- δεν θα ξεχάσει τα... γαλλικά προς διάφορες πλευρές, που ακούστηκαν από τα στελέχη του κυβερνητικού μηχανισμού, ακόμα και μέσα από το πρωθυπουργικό γραφείο, όταν συνειδητοποιήθηκε τόσο η έκταση των προβλημάτων, όσο και η προσπάθεια αποφυγής ανάληψης της ευθύνης.

Οι σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, άλλωστε, αν και κομψές, είναι εξόχως χαρακτηριστικές για το κλίμα που επικράτησε στους κόλπους της κυβέρνησης εν μέσω “Μήδειας”.

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου