Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Αναζητείται η νομική φόρμουλα για την μεταβίβαση του δικτύου της Κρήτης από την ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ – Ποια λύση προκρίνεται για τη μετάβαση


Την νομική « διέξοδο» για την μεταβίβαση των παγίων του νησιού από την ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ αναζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έχοντας ωστόσο, ήδη ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί επί του ζητήματος.

Μένει ωστόσο να «μπεί στο χαρτί» με βάση το "γράμμα του νόμου" και σε αυτό καλείται να συνδράμει η εταιρεία Reed Smith, η οποία

ανέλαβε να εξετάσει τα νομικά ζητήματα που άπτονται της μεταβίβασης των παγίων της ΔΕΗ στην Κρήτη, υπό το πρίσμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ.

Η λύση που φαίνεται πάντως να προκρίνεται για το μεταβατικό διάστημα έως ότου καταστή εφικτή η μεταβίβαση των παγίων, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ να διατηρήσει τη διαχείριση του δικτύου στο νησί και ο ΑΔΜΗΕ να τον συνδράμει όπου είναι εφικτό.

Να θυμίσουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ, με επιστολή του προς τη ΡΑΕ, είχε υπογραμμίσει το νομικό κώλυμα για το ενδεχόμενο να αναλάβει αυτός την διαχείριση του δικτύου, υποστηρίζοντας πως δεν επιτρέπεται να αναλάβει την διαχείριση παγίων που όχι μόνον δεν είναι δικά του αλλά ανήκουν σε έναν από τους παραγωγούς (ΔΕΗ).

Επομένως η ΔΕΗ θα πρέπει να του πωλήσει το δίκτυο, δηλαδή τη γραμμή μεταφοράς Χανιά-Λασίθι των 150 kV, πράγμα που, ωστόσο, δεν φαίνεται ότι θα γίνει άμεσα, μετά την έναρξη λειτουργίας του καλωδίου Πελπόννησος - Κρήτη στο τέλος Μαρτίου.

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου