H προ ημερών έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με κόστος δανεισμού, για πρώτη φορά στην ιστορία του, κάτω του 1%, «στρώνει», σύμφωνα με μια ανάγνωση, τον δρόμο για αντίστοιχη κίνηση και από την ΔΕΗ.
Η ιστορικά χαμηλή επίδοση, το γεγονός ότι πάνω από το 95% της έκδοσης πήγε στα χέρια «θεσμικών» παικτών, δηλαδή αποτέλεσε πόλο έλξης για μακροπρόθεσμους επενδυτές, μαζί
με το σταθερό ενδιαφέρον ξένων χαρτοφυλακίων για ΔΕΗ και το ευρύτερο θετικό μομέντουμ, «σπρώχνουν», σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, την επιχείρηση να βγει στην επίθεση και να επιστρέψει άμεσα στις αγορές, από τις οποίες και απουσιάζει εδώ και μια εξαετία.Οριστική απόφαση ωστόσο για το «πότε» δεν έχει ληφθεί. Έκδοση ομολόγου από την επιχείρηση δεν έχει προγραμματιστεί ούτε για το Φεβρουάριο, ούτε για το Μάρτιο, όπως λένε στο Energypress όσοι γνωρίζουν τις διεργασίες, προσθέτοντας ωστόσο ότι τίποτα δεν απαγορεύει «αν βρούμε κάποιο καλό χρονικό παράθυρο, η έξοδος να αποφασιστεί ακόμη και αύριο το πρωί».
Στην ουσία, η σχετική συζήτηση στην επιχείρηση έχει ανοίξει από τα τέλη Δεκεμβρίου, μετά και το «χριστουγεννιάτικο δώρο» της Fitch Ratings, το οποίο βελτίωσε την πιστοληπτική της εικόνα, αλλάζοντας και τα δεδομένα. Τότε, ο αμερικανικός οίκος, όχι μόνο τη συμπεριέλαβε για πρώτη φορά στην λίστα των εταιρειών που αξιολογεί, αλλά και την βαθμολόγησε με «ΒΒ-» (με σταθερό outlook), ξεπερνώντας κατά δύο φορές τη βαθμολογία της S&P τον Νοέμβριο («Β»). Τότε, πηγές της επιχείρησης επέμεναν ότι παρά τα καλά νέα, παραμένει ο στόχος για έξοδο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι τέτοιες κινήσεις δεν προαναγγέλονται και αφήνοντας να εννοηθεί ότι το παρόν τάιμινγκ είναι θετικό και ότι μετά και τα καλά νέα, η προετοιμασία για την έκδοση πρέπει να επιταχυνθεί.
Κύκλοι της διοίκησης αναγνωρίζουν ότι το «ΒΒ-» της Fitch έχει δώσει άλλον αέρα στην ΔΕΗ ενόψει της επικείμενης εξόδου, πολλώ δε μάλλον όταν έρχεται σε συνέχεια ενός μπαράζ καλών ειδήσεων (τιτλοποιήσεις, τέταρτο συνεχόμενο κερδοφόρο τρίμηνο, νέο business plan, έναρξη ιδιωτικοποίησης ΔΕΔΔΗΕ και προσεχώς συμφωνία με RWE). Η υλοποίηση άλλωστε πολλών από τα παραπάνω επίγει και η έκδοση του ομολόγου θα χρηματοδοτήσει πολλά. Στην πράξη, ο στόχος της επιχείρησης είναι αφενός να βελτιώσει το κόστος εξυπηρέτησης υποχρεώσεων, αντικαθιστώντας παλαιότερο και ακριβότερο δανεισμό με χαμηλότερο κόστος και αφετέρου να αξιοποιήσει μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν για την χρηματοδότηση του φιλόδοξου επενδυτικού της προγράμματος, κυρίως στις ΑΠΕ αλλά και στα δίκτυα διανομής.
Η αξιολόγηση από την Fitch, όπως και η προσέλκυση θεσμικών χαρτοφυλακίων στο μετοχολόγιο της επιχείρησης, θεωρείται κομβικής σημασίας για το εγχείρημα, πολλώ δε μάλλον όταν τα κριτήρια τα οποία μέτρησαν για τον αμερικανικο οίκο είναι παρόμοια με αυτά των διεθνών επενδυτών. Τέτοια μεταξύ άλλων είναι τα έξι παρακάτω σημεία, όπως ανέφερε τότε η Fitch:
- Το γεγονός ότι το κράτος ελέγχει την πλειοψηφία στο μετοχικό της κεφάλαιο, (το Δημόσιο είναι εγγυητής για το 50% του χρέους της), αλλά και το αποτελεσματικό μάνατζμεντ και διοικητικό της συμβούλιο.
- Η ουσιαστική βελτίωση στα οικονομικά της και ειδικά στο επαναλαμβανόμενο EBITDA. Έφτασε στο εννεάμηνο τα 696 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά κατά 599 εκατ. από τα 96,9 εκατ. που είχε ανακοινώσει το ίδιο διάστημα πέρυσι. Στο ενεργητικό της έχει πλέον τέσσερα συνεχόμενα κερδοφόρα τρίμηνα.
- Οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό κλάδο. Σειρά παρεμβάσεων επέτρεψαν στην ΔΕΗ να βελτιώσει αισθητά τις ταμειακές της ροές. Τέτοια ήταν η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η οποία την ανάγκαζε να πουλά ενέργεια σε τιμές κάτω του κόστους.
- Η μετάβαση της ΔΕΗ σε ενα νέο ανταγωνιστικό τρόπο τιμολόγησης. Το μοντέλο αυτό αντικατοπτρίζει το κόστος της ενέργειας σε συνδυασμό με την μείωση πέρυσι του ΕΤΜΕΑΡ.
- Το ταχύτερο κλείσιμο των μη αποδοτικών λιγνιτικών μονάδων. Το πρόγραμμα αποσύρσεων είναι γνωστό, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις εξετάζεται κατά πόσο είναι εφικτό να επιταχυνθεί.
- Η στρατηγική της ΔΕΗ στις ΑΠΕ. Το πλάνο μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, μέσα από επενδύσεις ύψους 1,1 δισ ευρώ σε έργα ΑΠΕ για την περίοδο 2020-2023, με στόχο περίπου τα 1,5 GW μέχρι το 2023. «Πρεμιέρα» το deal ΔΕΗ- RWE, με έργα εκτιμώμενης αξίας 1 δισ ευρώ. Τόση θα είναι η επενδυτική αξία των φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 2 GW που θα εντάξουν στο κοινό σχήμα, οι δύο εταίροι, κάνοντας το πρώτο βήμα μιας συνεργασίας που από άλλη αφετηρία ξεκίνησε να συζητείται πριν από πολλά-πολλά χρόνια, στην εποχή του «άνθρακα», και άλλη τροχιά έχει πάρει σήμερα στην εποχή της πράσινης ενέργειας.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου