Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΔΔΗΕ / Τον υποσκάπτουν για να τον ιδιωτικοποιήσουν

ΧΙΟΝΙΑ

Το δέντρο αντί για το δάσος, μεταφορικά και κυριολεκτικά, επιχειρήθηκε να προβληθεί από την κυβέρνηση Ν.Δ., τις τελευταίες

ημέρες, αναφορικά με τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες για τις ζημιές και τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτρισμού, μεσούσης της σφοδρής κακοκαιρίας, που προκάλεσαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος για χιλιάδες νοικοκυριά στην Αττική, στην Εύβοια και αλλού.

Η σημερινή εικόνα του πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, είναι ενδεικτική της κυβερνητικής πολιτικής: από τη μια πλευρά, εργασίες συντήρησης και ελέγχου του δικτύου που έχουν παραμεληθεί και σοβαρή έλλειψη προσωπικού, που δεν καλύπτει ούτε η υπερχρήση εργολάβων, και, από την άλλη πλευρά, ιδιωτικοποίηση εθνικών υποδομών και κυριαρχία υπεραμειβόμενων γαλάζιων στελεχών.

Το δέντρο

Έμπειρες πηγές τονίζουν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι είναι 100% ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ το περίφημο κλάδεμα των δέντρων, πέριξ του δικτύου του, όχι γενικώς, στο πλαίσιο των προληπτικών παρεμβάσεων που οφείλουν να γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο και ανελλιπώς και αποτελούν πάγιες οδηγίες του ΔΕΔΔΗΕ καταγεγραμμένες εδώ και δεκαετίες.

Άδεια ζητείται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη κοπής δέντρων, από την Πολεοδομία στις αστικές περιοχές και από τα δασαρχεία στις μη αστικές / δασικές περιοχές.

Καταγεγραμμένη υποχρέωση αποτελεί η επιθεώρηση - καταγραφή τυχόν ορατών προβλημάτων και συντήρηση του δικτύου από προσωπικό μόνο του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και άλλες εργασίες που πρέπει να γίνονται απαρέγκλιτα και έχουν παραμεληθεί κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η πρακτική των εργολαβιών υπάρχει, ωστόσο σήμερα γίνεται “υπερχρήση” εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αλλά και... ιδεοληψιών περί outsourcing, ενώ χάνεται η επίβλεψη κρίσιμων εργασιών. Αναγκαία θεωρείται η πρόσληψη μηχανικών ώστε να πιστοποιούνται και οι εργασίες των εργολάβων και τεχνικών, έναντι υποαμειβόμενων εργολαβικών εργαζόμενων και μηχανικών της αγοράς με “μπλοκάκι”...

Μέσα στην κρίση των προηγούμενων ημερών αναδείχθηκε η ανάγκη υπογειοποίησης των δικτύων. Σύμφωνα με έμπειρες πηγές, έως το 2012 ΔΕΔΔΗΕ - δήμοι συγχρηματοδοτούσαν (με συμμετοχή 50% έκαστος) σχετικά προγράμματα, δυνατότητα που επανήλθε πρόσφατα (8.1), ενώ υπάρχουν δήμοι που χρηματοδοτούν το σύνολο της υπογειοποίησης του δικτύου τους. Ωστόσο, με πρόχειρους υπολογισμούς, για ένα χιλιόμετρο υπογειοποιημένου δικτύου απαιτούνται περίπου 40.000 ευρώ. Στον Δήμο Αθηναίων π.χ. αντιστοιχούν 800 χλμ., όμως δεν αποτελούν προτεραιότητα, έναντι των 2 εκατ. για περίπου 6 χλμ. Μεγάλου Περίπατου...

Μέσα στις μεταδόσεις των κρίσιμων ημερών υπήρξαν και μαρτυρίες τεχνικών για “αλλαγή στύλου επειδή ήταν σάπιος”, κάτι που δεν αφορά την κακοκαιρία. Έμπειρη πηγή θυμίζει σκανδαλώδη προμήθεια χιλιάδων “προβληματικών” (λόγω ελλιπούς εμποτισμού) στύλων από το 2006, την οποία ανακάλυψε η προηγούμενη διοίκηση του Διαχειριστή, υπόθεση που εν συνεχεία παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη.

Το δάσος

Στην καρδιά της κυβερνητικής πολιτικής ωστόσο δεν είναι το κλάδεμα των δέντρων αλλά η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, αφού πρώτα “τακτοποιηθούν” ημέτεροι. Η απαξίωση δημοσίων δομών είναι μια πρακτική που παρέχει το... αναγκαίο επιχείρημα για την είσοδο ιδιωτών.

Σε αυτό το πλαίσιο προωθήθηκε και μάλιστα εν μέσω πανδημίας η πώληση του 49%, με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας, του ΔΕΔΔΗΕ, 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, ο οποίος διαχειρίζεται τα δίκτυά της, τα οποία θα “περάσουν” στον Διαχειριστή μόλις πωληθεί. Η κυβέρνηση “φρέναρε” στο 49% για να μην μειωθεί δραματικά το σημαντικό έσοδο της ΔΕΗ από τα δίκτυα και χαλάσει το αφήγημα της σωτηρίας της.

Πριν ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση, η κυβέρνηση φρόντισε με νόμο από το 2019 για την τακτοποίηση και των εσωτερικών του ομίλου ΔΕΗ: πολλαπλασιασμός μισθών αλλά και επιτελικών υπεραμειβόμενων πια στελεχών. Τι έκανε άραγε η νεοσύστατη Διεύθυνση Κρίσεων του ΔΕΔΔΗΕ για την αντιμετώπιση της Μήδειας;

Διαχρονική η απαξίωση δημόσιων δομών

Δήλωση στην ΑΥΓΗ του Κωνσταντίνου Μανιάτη, προέδρου τεχνικών ΕΤΕ - ΔΕΗ

Η ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και η τάση εργολαβοποίησης για μια ακόμη φορά είναι το κυρίαρχο ζήτημα και ακολουθούν η ουσιαστική γνώση, ως προϋπόθεση για σωστή οργάνωση και επαρκή συντονισμό, και οι ευθύνες φορέων.

Γνωρίζουμε την πολιτική τακτική αποδόμησης μόνιμου εργατικού δυναμικού και κυρίως εξειδικευμένου, σε συνδυασμό με την αριθμητική ανεπάρκεια, και ο κρατικός εναγκαλισμός με τοποθέτηση αρεστών αποτελεί μέγιστο ζήτημα, που αναδεικνύεται κάθε φορά.

Οι οπαδοί του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, αντί να σκύψουν πάνω στα προβλήματα και να τα επιλύσουν, επιλέγουν τηλεοπτικούς, κυρίως, διαξιφισμούς για βελτίωση των εντυπώσεων. Στην τωρινή περίπτωση, ως τηλεοπτική λύση προτάθηκε η υπογειοποίηση των δικτύων. Για τα δισ. ευρώ που απαιτούνται και τον χρόνο υλοποίησης, κουβέντα. Και έτσι σταμάτησε κάθε έννοια λήψης μέτρων για το μέλλον, όπως και ανάλογων ευθυνών για όσα βιώσαν οι συνάνθρωποί μας.

Είναι δεδομένο άλλωστε ότι για να υποστηρίξεις κάτι πρέπει και να το πιστεύεις και εδώ το επιτελικό κράτος ανέδειξε την επιτελική ευθύνη. Οι δαπάνες αποκατάστασης, που ποτέ δεν μαθαίνουμε, ίσως και να ξεπερνούν τις δαπάνες πρόληψης...

Ο ορθός σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός είναι συνήθως απόντα.

Είναι αντιληπτό πλέον από την κοινωνία ότι κάποια φαινόμενα δεν έχουν ταξικές αντιλήψεις, κάτι που επιβάλλεται να αντιληφθούν και οι εκφραστές λανθασμένων πολιτικών επιλογών.

Όσον αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ, είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή πολιτικής με άμεσες και επαρκείς σε αριθμό προσλήψεις προσωπικού όλων των κατηγοριών. Επαναφέροντας βασικές δραστηριότητες, όπως βλάβες, μελέτες και οπτική - θερμική επιθεώρηση δικτύων, αποκλειστικά στο μόνιμο προσωπικό, αξιοποιώντας τη μοναδική τεχνογνωσία που διαθέτει, βάζοντας την αξιοπιστία του δικτύου ως πρώτη προτεραιότητα, θα δοθεί οριστικό τέλος στην απαξίωσή του. Η ανάληψη ευθύνης είναι ένδειξη ανδρείας.

 

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου