Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Πρωτόγνωρα πράγματα στο Τέξας: Οι εταιρείες ηλεκτρισμού έφτασαν να πληρώνουν τους καταναλωτές για να αλλάξουν πάροχο!


Το κύμα ψύχους που σαρώνει το Τέξας τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις στην τοπική ενεργειακή αγορά, καθώς εκτόξευσε τη ζήτηση σε μια περίοδο που συνήθως δεν είναι υψηλή, ενώ ταυτόχρονα έθεσε εκτός λειτουργίας σημαντικό μερίδιο των θερμικών μονάδων και ανεμογεννητριών της πολιτείας.

Όπως αναφέραμε στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, ο διαχειριστής

ηλεκτρισμού του Τέξας έδωσε ήδη εντολή για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στις κατοικίες τη στιγμή που η τιμή του ρεύματος εκτοξεύτηκε μέχρι στα 11.000 δολάρια ανά μεγαβατώρα χθες και σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν και στα καύσιμα. Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος του Χιούστον έκανε λόγο για "συστημικές διακοπές" και όχι για "κυλιόμενα μπλακ άουτ", υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ζήτηση ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και το ρεκόρ των 74,820 μεγαβάτ που είχε σημειωθεί το καλοκαίρι του 2019. Στο παρακάτω διάγραμμα εμφανίζεται η χθεσινή αιχμή σε σχέση με την παραδοσιακή ζήτηση σε βάθος πενταετίας.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του διαχειριστή ανέφερε ότι χθες το πρωί βρίσκονταν εκτός λειτουργίας 34 γιγαβάτ ισχύος, εκ των οποίων τουλάχιστον 26 γιγαβάτ θερμικών μονάδων κυρίως με φυσικό αέριο που δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν καύσιμο, καθώς και 4 γιγαβάτ αιολικών. Αυτές οι θερμικές μονάδες αντιστοιχούν περίπου στη μισή ισχύ φυσικού αερίου της πολιτείας (και το 30% της συνολικής) και ο λόγος που αδυνατούν να εφοδιαστούν με καύσιμο είναι ότι το περισσότερο αέριο καταναλώνεται για θέρμανση.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα ήταν ότι ορισμένοι πάροχοι ηλεκτρισμού στην πολιτεία απέστειλαν το σαββατοκύριακο μηνύματα σε πελάτες τους με σταθερή ταρίφα προσφέροντας να τους πληρώσουν 100-150 δολάρια εφόσον αλλάξουν πάροχο ως τη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πάροχοι αυτοί του Τέξας είναι αντασφαλισμένοι μέχρις ενός βαθμού απέναντι σε αυξήσεις της τιμής και όταν υπερβαίνουν ένα σημείο, τότε αρχίζουν να αντιμετωπίζουν έντονο οικονομικό πρόβλημα, εξ ου και οι σχετικές προσφορές.

Όπως αναφέρει η Financial Times, η κρίση αυτή αναμένεται να αποτελέσει δοκιμασία για το μοντέλο αγοράς που ακολουθεί το Τέξας, όπου οι παραγωγοί πληρώνονται μόνο για την ενέργεια που πωλούν και όχι για τη διατήρηση εφεδρείας. Ένα από τα μέτρα που πήρε ο διαχειριστής το σαββατοκύριακο ήταν να μειώσει τις απαιτήσεις εγγυήσεων προκειμένου να μπορέσουν οι παίκτες να παραμείνουν εντός της αγοράς.

Ο καθηγητής του Πρίνστον, Τζέσε Τζένκινς, δήλωσε σχετικά με τα παραπάνω ότι "σε μια αγορά όπως του Τέξας δίχως μηχανισμό εφεδρειών, είναι λίγο σαν να ρίχνεις μια ζαριά σε επίπεδο συστήματος, αλλά οι καταναλωτές θεωρητικά μπορούν να προστατευτούν μέσω συμβολαίων ή αποθήκευσης ενέργειας. Επίσης, όποιος έχει ευέλικτη ζήτηση διαθέτει ένα τεράστιο κίνητρο για να την εκμεταλλευτεί εξοικονομώντας πολλά χρήματα. Εν τέλει, η σύγκριση με μια αγορά που διαθέτει μηχανισμό εφεδρειών έχει να κάνει με το τελικό συγκριτικό κόστος και φυσικά το αν το τοπικό σύστημα πέτυχε ή απέτυχε να εξασφαλίσει την επάρκεια".

Τέλος, δεδομένου του ότι το Τέξας είναι παραδοσιακά σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, αερίου και καυσίμων, αξίζει να αναφέρουμε ότι το ψύχος έχει οδηγήσει και σε διακοπές των διϋλιστηρίων και αρκετών γεωτρήσεων.

 

Χάρης Αποσπόρης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου