Τεστάρισμα στην πράξη της συμφωνίας Σκρέκα-Κομισιόν για την πρόσβαση τρίτων στην παραγόμενη από λιγνίτη ενέργεια της ΔΕΗ, καλείται πλέον να κάνει η αγορά. Σηματοδοτώντας την έναρξη του market test, η Κομισιόν απέστειλε στους δυνητικούς ενδιαφερόμενους, δηλαδή σε προμηθευτές και traders, ένα κείμενο 15 ερωτήσεων, με κοινό παρονομαστή κατά πόσο το μέτρο είναι
πράγματι αποτελεσματικό, με τους τελευταίους να πρέπει να έχουν απαντήσει το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.Στην ουσία οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να κρίνουν την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας αφενός για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική όπως και στη λιανική, αφετέρου για την είσοδο νέων «παικτών», καθώς επίσης κατά πόσο αυτή είναι αρκετή ως αντίμετρο ώστε μέχρι το 2023 (έως τότε θα ισχύσει) η ΔΕΗ να μην κατέχει πλέον δεσπόζουσα θέση.
Η τιμή και η διαδικασία διάθεσης
Στο ερωτηματολόγιο της Κομισιόν παρουσιάζεται σε αδρές γραμμές ο τρόπος που θα καθορίζεται η τιμή διάθεσης των ποσοτήτων ρεύματος που θα διαθέτει υποχρεωτικά η ΔΕΗ σε όσους έχουν λάβει άδεια προμήθειας ρεύματος (ανεξάρτητα αν δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ή όχι, αν δηλαδή εκπροσωπούν πελάτες) μέσω διμερών συμβολαίων.
Ειδικότερα, η ΡΑΕ θα καθορίζει μια αρχική τιμή διάθεσης "σε τιμή αγοράς, παίρνοντας υπόψη τη μέση τιμή των future όπως εκκαθαρίζεται στο χρηματιστήριο κατά το μήνα που προηγείται της διαδικασίας. Αυτή η τιμή θα έχει μείωση ίση προς την εκτιμώμενη μεταβλητότητα (volatility) της προημερήσιας αγοράς".
Εάν οι ποσότητες που ζητηθούν από τους δικαιούχους προμηθευτές είναι συνολικά μεγαλύτερη από εκείνη που είναι υποχρεωμένη να διαθέσει η ΡΑΕ, τότε καθένας παίρνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό της ποσότητας που ζήτησε. Εάν η ποσότητα που ζητείται είναι μικρότερη, τότε η ΡΑΕ "ρίχνει" την τιμή και ξαναπροκηρύσσει τη διαδικασία με δικαίωμα συμμετοχής μόνον εκείνων που συμμετείχαν και στην πρώτη.
Ερωτηματολόγιο
Στο πλαίσιο του market test, οι προμηθευτές καλούνται να απαντήσουν ποιες είναι οι ανάγκες του καθενός σε ενέργεια, μέσω διμερών συμβολαίων (PPA), καθώς επίσης κατά πόσο αυτές καλύπτονται από τρίμηνα ή από ετήσια πακέτα. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για ενέργεια κατ΄ελάχιστον 0,025 TWh και στη δεύτερη για κατ΄ελάχιστον 0,1 TWh.
Ένα επιπλέον ερώτημα είναι πόσο χρόνο νωρίτερα εκτιμούν ότι θα πρέπει να τους έχουν γνωστοποιηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις, δεδομένου ότι η έναρξη φυσικών παραδόσεων των «πακέτων» τοποθετείται τον Οκτώβριο του 2021.
Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ
Το market test αποτελεί το πρώτο βήμα της συμφωνίας Σκρέκα-θεσμών για την άρση του μονοπωλίου της επιχείρησης στο λιγνίτη και την πρόσβαση τρίτων στην παραγόμενη από αυτόν ενέργεια, ρίχνοντας αυλαία σε ένα κεφάλαιο που «σέρνεται» επί 14 συναπτά έτη.
Στο δια ταύτα προβλέπει ότι ποσότητες λιγνιτικής παραγωγής θα διατίθενται από την επιχείρηση τμηματικά και μέχρι το 2023, μέσω διμερών συμβολαίων σε ιδιώτες προμηθευτές.
Ακριβώς επειδή η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ θα βαίνει συνεχώς μειούμενη, αφού μέχρι το 2023 θα έχουν αποσυρθεί σχεδόν όλες οι λιγνιτικές της μονάδες, το γεγονός ότι οι προς διάθεση ποσότητες θα ισούνται με ένα ποσοστό της παραγωγής του προηγούμενου έτους, σημαίνει ότι η συμφωνία δεν επιφέρει ικανή ζημιά για την επιχείρηση.
Το 2021 θα πουληθεί το 50% της περυσινής λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, ενώ το 2022 και το 2023 θα διατεθεί το 40% της παραγωγής πάντα του προηγούμενου έτους. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες προμηθευτές θα μπορέσουν να αγοράσουν φέτος κοντά στις 3 ΤWh και του χρόνου μεταξύ 2-3 ΤWh.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου