Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Συνεχίζεται η επιφυλακή στην αγορά ηλεκτρισμού – Αυξημένη η παραγωγή των λιγνιτών – Πρόβλεψη φορτίου έως 8190MW – Πρόκληση η επανηλεκτροδότηση


Σχεδόν το σύνολο των παραγωγικών μονάδων της χώρας θα τεθεί σήμερα σε λειτουργία, έστω και σε χαμηλότερη ισχύ προκειμένου αφενός να καλυφθούν οι ανάγκες του συστήματος και αφετέρου να γίνει η επανηλεκτροδότηση των περιοχών που βρίσκονται χωρίς ρεύμα, χωρίς να σημειωθούν προβλήματα στο σύστημα. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να τεθεί

σε λειτουργία σημαντικός αριθμός λιγνιτικών μονάδων και συγκεκριμένα οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 2,3,4, Καρδιά 3,4, Μεγαλόπολη 4 και Μελίτη. Ταυτόχρονα καθώς τα φορτία αναμένεται να αυξηθούν και να φτάσουν σε ισχύ έως και τα 8190MW, έτοιμες να μπουν στο σύστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι οι μονάδες αερίου της ΔΕΗ Αλιβέρι 5, Λαύριο 4,5, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη 5 και οι ιδιωτικές μονάδες Ήρων 3, Elpedison Θεσσαλονίκη, Elpedison Θίσβη, Protergia και Κόρινθος Power. 

Η παραγωγή των ΑΠΕ αναμένεται να φτάσει τις 27,185GWh ενώ η παραγωγή των υδροηλεκτρικών στις 36,132GWh. 

Η συνολική παραγωγή της ημέρας προβλέπεται να φτάσει τις 166,685GWh πρόβλεψη μειωμένη σε σχέση με τη χθεσινή, η οποία πάντως δεν επιβεβαιώθηκε από τα πραγματικά φορτία. 

Την ίδια στιγμή που το παραγωγικό σύστημα της χώρας αναμένεται να καλύψει με άνεση τα φορτία της ζήτησης, συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο της διανομής. Άλλωστε μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο δίκτυο της υψηλής τάσης. 

Σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ εντός της ημέρας θα επιχειρηθεί να δοθούν πίσω σε λειτουργία γραμμές μέσης τάσης και θα ηλεκτροδοτηθούν οι περιοχές που δεν έχουν βλάβη σε πυλώνες της χαμηλής τάσης. Ωστόσο για τα επιμέρους προβλήματα που αφορούν σε βλάβες δικτύου της Χαμηλής Τάσης και οφείλονται στις εκατοντάδες πτώσεις δέντρων λόγω του χιονιού, ενδεχομένως η αποκατάσταση να πάρει και μέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους περίπου 400 τεχνικούς που βρίσκονται επί ποδός στην Αττική, προστίθενται και άλλα συνεργεία που καταφθάνουν από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η ευστάθεια τους συστήματος αναμένεται να δοκιμαστεί σήμερα καθώς θα επανεντάσσονται φορτία από τις περιοχές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται χωρίς ρεύμα. 


Χρήστος Στεφάνου

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου