Ήταν Μάρτιος του 2020 όταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλο της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνο Μαύρο είχαν μεταβεί στο Βερολίνο προκειμένου να κλείσουν την πρώτη μεγάλη διεθνή συμφωνία συνεργασίας της εταιρείας στον τομέα των
Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.Πράγματι, στη γερμανική μεγαλούπολη υπεγράφη στα γραφεία της γερμανικής RWE το MoU που άνοιξε τον δρόμο για τη συνεργασία των δύο εταιρειών, η οποία επισφραγίστηκε την περασμένη εβδομάδα με την έγκριση του Συμφωνητικού Συνεργασίας (Head of Terms) από τα Δ.Σ. των δύο εταιρειών. Η συμφωνία αυτή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασιών εντός και εκτός Ελλάδος που έχει υιοθετήσει η ΔΕΗ, κατατάσσει πλέον την ελληνική εταιρεία στην ευρωπαϊκή ελίτ των μεγάλων παικτών της πράσινης ενέργειας και αναμένεται να διαφοροποιήσει τους συσχετισμούς στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ.
Η υλοποίηση της πράσινης στροφής και ο εν εξελίξει μετασχηματισμός από την πλευρά της ΔΕΗ δεν περνούν απαρατήρητοι από την αγορά η οποία βλέπει σημαντικές προοπτικές ενίσχυσης της κερδοφορίας και του ισολογισμού, αλλά και ισχυρά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή της επιχείρησης.
Η συμφωνία με την RWE
Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα συνεργασίας των δύο εταιρειών, με αντικείμενο την από κοινού εγκατάσταση 1.600MW λιθανθρακικών μονάδων στην ελληνική αγορά, που τελικώς δεν ευοδώθηκε λόγω ποικίλων πολιτικών και συνδικαλιστικών αντιδράσεων, ΔΕΗ και RWE ξανασυναντιούνται με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό. Οι δύο εταιρείες ηλεκτρισμού που έχουν ως κοινό σημείο την υψηλή εξάρτησή τους από τον ρυπογόνο άνθρακα, ανοίγουν πεδίο συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ και ειδικότερα στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη έως 2GW κοινών έργων ΑΠΕ, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να κυμαίνεται από 1 έως 1,3 δισ. ευρώ, ενώ στη φάση της κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάρκων θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας.
Ως προς τη διάρθρωση του deal των δύο εταιρειών, αυτό προβλέπει τη δημιουργία μέχρι το καλοκαίρι του 2021 μιας κοινής εταιρείας (Joint Venture) στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα έχει το 49% και η RWE Renewables το 51%. Η κάθε πλευρά θα εισφέρει άδειες έως 1GW ενώ από την πλευρά της RWER θα εισφέρει εκτός από άδειες –τις οποίες ήδη αναζητεί το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά– και κεφάλαια. Η συμφωνία που εγκρίθηκε περιλαμβάνει τους γενικούς όρους συνεργασίας, ενώ στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει και η κατάρτιση των συμβατικών κειμένων με στόχο την έναρξη των δραστηριοτήτων από τον ερχόμενο Ιούνιο. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι η ΔΕΗΑΝ θα μπορεί να ενοποιεί πλήρως τα έργα αντίστοιχα με το μερίδιό της, τα έξοδα και τα επενδυτικά κόστη θα επιμερίζονται ανάλογα με τη συμμετοχή της κάθε πλευράς, ενώ η ΔΕΗ θα εισπράττει και μίσθωμα για τα έργα που θα εγκατασταθούν σε δικές της εκτάσεις. Η παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται στον αγοραστή με τους καλύτερους όρους μέσω της αγοράς ή διμερών συμβάσεων, με τη ΔΕΗ να μπορεί να αποτελέσει δυνητικό αγοραστή. Η ΔΕΗ αναμένεται να εισφέρει στο κοινό σχήμα κομμάτι του χαρτοφυλακίου έργων της στη Δ. Μακεδονία.
Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της συμφωνίας αξίζει να σημειωθεί ότι η RWE συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, με χαρτοφυλάκιο παραγωγής 45GW εκ των οποίων τα 10GW αφορούν σε ΑΠΕ. Η εταιρεία έχει δρομολογήσει τη στροφή της στις ΑΠΕ και ήδη το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρώσει την ενσωμάτωση ακόμη 3GW νέων έργων πράσινης ενέργειας.
Μέσω της συμφωνίας η ΔΕΗ αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της και να μπει στην πρώτη τριάδα των μεγαλύτερων εταιρειών ΑΠΕ της χώρας.
Τιμή-στόχος 13 ευρώ
Οι κινήσεις της ΔΕΗ και ο πράσινος μετασχηματισμός της εταιρείας έχουν κινήσει το ενδιαφέρον και τα θετικά σχόλια της αγοράς, με τελευταίο παράδειγμα την πρόσφατη έκθεση της Euroxx Securities η οποία έθεσε νέα τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 13 ευρώ με σύσταση overweight. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ περιλαμβάνεται μεταξύ των μετοχών με την καλύτερη απόδοση για το 2020, καθώς σε απόλυτα μεγέθη κέρδισε 80% και ξεπέρασε κατά 92% τη μέση απόδοση της αγοράς. Επιπλέον, από τις αρχές του έτους, η μετοχή έχει περαιτέρω αυξηθεί κατά 1% ξεπερνώντας κατά 4,8% τη μέση απόδοση της αγοράς. Σύμφωνα με την ανάλυση της Euroxx η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται με discount 44% έναντι των ευρωπαϊκών ομοειδών εταιρειών. Κατά τη Euroxx μεταξύ των καταλυτών για την περαιτέρω αύξηση της αποτίμησης της εταιρείας περιλαμβάνεται η επιταχυνόμενη αλλαγή στο παραγωγικό μείγμα από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι το στρατηγικό πλάνο της επιχείρησης προβλέπει την εγκατάσταση 1,5GW ΑΠΕ μέχρι το 2023 με ταυτόχρονη απεξάρτηση από τον λιγνίτη, αλλά και από τις πετρελαϊκές μονάδες. Μόνο από την αλλαγή στο παραγωγικό μείγμα της επιχείρησης με την απόσυρση των παλιών λιγνιτικών και την έναρξη λειτουργίας της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, η λειτουργική κερδοφορία EBITDA της επιχείρησης από τον τομέα της παραγωγής μπορεί να φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ από ζημιές 208 εκατ. ευρώ το 2019.
Αντίστοιχα οι στόχοι για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ μεταφράζονται σε επενδύσεις της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ για την τριετία μέχρι το 2023, που αναμένεται να εισφέρουν στα EBITDA του ομίλου ΔΕΗ το 2023 70 εκατ. ευρώ και το 2024 107 εκατ. ευρώ από 20 εκατ. ευρώ το 2019.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μέρος των επενδυτικών δαπανών αναμένεται να καλυφθεί από τα έσοδα της πώλησης ποσοστού έως 49% της θυγατρικής ΔΕΔΔΗΕ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους. Ταυτόχρονα η εταιρεία ετοιμάζεται για την έκδοση διεθνούς ομολόγου, το οποίο μάλιστα αναμένεται να περιλαμβάνει ρήτρες αειφορίας (Sustainability Linked Bond) προκειμένου να προσελκύσει πράσινους επενδυτές.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου