Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Χωρίς... ενθουσιασμό οι απαντήσεις των προμηθευτών στο market test της Κομισιόν για τα «πακέτα» ρεύματος της ΔΕΗ


Με τη λήξη, χθες, της προθεσμίας που είχε θέσει η Κομισιόν, κατέθεσαν τις απαντήσεις τους οι προμηθευτές στους οποίους είχε σταλεί σχετικό ερωτηματολόγιο, στο πλαίσιο του market test για την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την άρση της αποκλειστικής πρόσβασης της ΔΕΗ στο λιγνίτη.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ του energypress, το

σύνολο σχεδόν των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά στο βασικό ερώτημα που αφορούσε το κατά πόσον η διάθεση των «πακέτων» ρεύματος της ΔΕΗ, με τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά ρεύματος.

Ο λόγος είναι ότι οι ποσότητες ρεύματος που θα διατεθούν είναι πολύ μικρές και συνεπώς δεν μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα της αγοράς.

Κάποιοι εκ των προμηθευτών απάντησαν, για παράδειγμα, ότι ακόμα και αν η τιμή στην οποία θα διατεθούν τα πακέτα είναι σημαντικά μικρότερη από την τιμή της προημερήσιας αγοράς, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την επιβάρυνση στη χονδρεμπορική του ρεύματος από τις υψηλές τιμές στην αγορά εξισορρόπησης.

Κάποιοι εκ των καθετοποιημένων προμηθευτών, από την άλλη, επισήμαναν ότι τα προϊόντα αυτά θα «σκοτώσουν» την προοπτική να λειτουργήσει στο επόμενο διάστημα η προθεσμιακή αγορά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζουν κάποιο υπαρκτό πρόβλημα.

Πρέπει να σημειωθεί, παρόλα αυτά, ότι οι απαντήσεις δεν φαίνεται να είναι αρνητικές σε ότι αφορά την πρόθεση των προμηθευτών να συμμετάσχουν στη διαδικασία, ενώ έχουν διατυπωθεί και προτάσεις για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αρχικής τιμής διάθεσης των πακέτων ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συμφωνίας Σκρέκα-Κομισιόν για την πρόσβαση τρίτων στην παραγόμενη από λιγνίτη ενέργεια της ΔΕΗ, η Κομισιόν απέστειλε στους δυνητικούς ενδιαφερόμενους, δηλαδή σε όλους τους προμηθευτές, ένα κείμενο 15 ερωτήσεων, με κοινό παρονομαστή κατά πόσο το μέτρο είναι πράγματι αποτελεσματικό

Στην ουσία οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να κρίνουν την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας αφενός για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική όπως και στη λιανική, αφετέρου για την είσοδο νέων «παικτών», καθώς επίσης κατά πόσο αυτή είναι αρκετή ως αντίμετρο ώστε μέχρι το 2023 (έως τότε θα ισχύσει) η ΔΕΗ να μην κατέχει πλέον δεσπόζουσα θέση.

Η τιμή και η διαδικασία διάθεσης

Στο ερωτηματολόγιο της Κομισιόν παρουσιάζεται σε αδρές γραμμές ο τρόπος που θα καθορίζεται η τιμή διάθεσης των ποσοτήτων ρεύματος που θα διαθέτει υποχρεωτικά η ΔΕΗ σε όσους έχουν λάβει άδεια προμήθειας ρεύματος (ανεξάρτητα αν δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ή όχι, αν δηλαδή εκπροσωπούν πελάτες) μέσω διμερών συμβολαίων.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ θα καθορίζει μια αρχική τιμή διάθεσης "σε τιμή αγοράς, παίρνοντας υπόψη τη μέση τιμή των future όπως εκκαθαρίζεται στο χρηματιστήριο κατά το μήνα που προηγείται της διαδικασίας. Αυτή η τιμή θα έχει μείωση ίση προς την εκτιμώμενη μεταβλητότητα (volatility) της προημερήσιας αγοράς".

Εάν οι ποσότητες που ζητηθούν από τους δικαιούχους προμηθευτές είναι συνολικά μεγαλύτερη από εκείνη που είναι υποχρεωμένη να διαθέσει η ΡΑΕ, τότε καθένας παίρνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό της ποσότητας που ζήτησε. Εάν η ποσότητα που ζητείται είναι μικρότερη, τότε η ΡΑΕ "ρίχνει" την τιμή και ξαναπροκηρύσσει τη διαδικασία με δικαίωμα συμμετοχής μόνον εκείνων που συμμετείχαν και στην πρώτη.

Ας σημειωθεί ότι οι προμηθευτές θα προκαταβάλλουν το 10% της αξίας του ρεύματος που θα δηλώνουν ότι θέλουν να απορροφήσουν, σε μια προσπάθεια, προφανώς, να μην δηλώνονται σκοπίμως μεγάλες ποσότητες.

Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ

Το market test αποτελεί το πρώτο βήμα της συμφωνίας Σκρέκα-θεσμών για την άρση του μονοπωλίου της επιχείρησης στο λιγνίτη και την πρόσβαση τρίτων στην παραγόμενη από αυτόν ενέργεια, ρίχνοντας αυλαία σε ένα κεφάλαιο που «σέρνεται» επί 14 συναπτά έτη. 

Στο δια ταύτα προβλέπει ότι ποσότητες λιγνιτικής παραγωγής θα διατίθενται από την επιχείρηση τμηματικά και μέχρι το 2023, μέσω διμερών συμβολαίων σε ιδιώτες προμηθευτές.

Ακριβώς επειδή η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ θα βαίνει συνεχώς μειούμενη, αφού μέχρι το 2023 θα έχουν αποσυρθεί σχεδόν όλες οι λιγνιτικές της μονάδες, το γεγονός ότι οι προς διάθεση ποσότητες θα ισούνται με ένα ποσοστό της παραγωγής του προηγούμενου έτους, σημαίνει ότι η συμφωνία δεν επιφέρει ικανή ζημιά για την επιχείρηση.

Το 2021 θα πουληθεί το 50% της περυσινής λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, ενώ το 2022 και το 2023 θα διατεθεί το 40% της παραγωγής πάντα του προηγούμενου έτους. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες προμηθευτές θα μπορέσουν να αγοράσουν φέτος κοντά στις 3 ΤWh και του χρόνου μεταξύ 2-3 ΤWh.

 

Θοδωρής Παναγούλης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου