Eνεση ρευστότητας για τη ΔΕΗ δρομολογεί η κυβέρνηση σε αντιστάθμισμα των χρηματοικονομικών πιέσων που θα δεχθεί η εταιρεία από τη φορολόγηση των υπερκερδών και τον νέο μηχανισμό λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου. Στα ταμεία της επιχείρησης υπολογίζεται ότι θα μπουν μέχρι το τέλος του έτους περί τα 300 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε
αναδρομική αποζημίωση από το 2004 και μέχρι τα τέλη του 2021 για τη λειτουργία των ντιζελομονάδων στα νησιά που έχουν διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, αλλά η ΔΕΗ, με απόφαση του ΑΔΜΗΕ, είναι υποχρεωμένη να τις λειτουργεί για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών. Πρόκειται για ένα αίτημα που οι διοικήσεις της ΔΕΗ διατυπώνουν σταθερά από το 2008 και μετά χωρίς ανταπόκριση, αφού η αποζημίωση σημαίνει κόστος που θα πρέπει να καλυφθεί είτε μέσω των τιμολογίων ως τέλη χρήσης συστήματος είτε μέσω του προϋπολογισμού ως υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ).Υπό την ασφυκτική πίεση που ασκεί στα οικονομικά της εταιρείας η πολιτική της φορολόγησης υπερκερδών στη χονδρεμπορική αγορά, σε συνέχεια μιας πολιτικής εκπτώσεων προς τους πελάτες της που η ΔΕΗ εφάρμοσε στηρίζοντας τις κυβερνητικές προσπάθειες αναχαίτισης των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα, το πάγιο αυτό αίτημα υιοθετείται από την κυβέρνηση, η οποία φέρεται να αναζητεί εργαλεία αντιστάθμισης των απωλειών. Στόχος είναι αφενός η ανακοπή της τάσης πισωγυρίσματος της εταιρείας στο καθεστώς αστάθειας της προ του 2019 περιόδου και αφετέρου η συνέχιση της εμπορικής πολιτικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος μηχανισμός λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς θα στερήσει από τη ΔΕΗ σημαντική κερδοφορία από τα υδροηλεκτρικά και τους λιγνίτες, που με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ αντιπροσωπεύουν το 65% των υπερκερδών της περιόδου Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022. Από το συνολικό αρχικό ποσό των 927,44 εκατ. ευρώ υπερκερδών που εντόπισε η ΡΑΕ, τα 603,16 εκατ. παρήχθησαν από τα νερά και τους λιγνίτες. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά για τις απώλειες της ΔΕΗ με την εφαρμογή του νέου μηχανισμού και της δυνατότητας της εταιρείας να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα περίπου 500.000 σταθερά τιμολόγια και τις εκπτώσεις στα οικιακά τιμολόγια και στη βιομηχανία.
Η ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ δρομολογείται με το άρθρο 120 του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, που αναφέρεται στη διασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού νησιωτικών περιοχών που διασυνδέονται με το ηπειρωτικό σύστημα και προβλέπει τη σύναψη συμβάσεων εφεδρείας δυναμικού εκτάκτων αναγκών μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη διάταξη, η ΔΕΗ θα αποζημιώνεται για τη διατήρηση των μονάδων σε καθεστώς εφεδρείας βάσει του κόστους παροχής της σχετικής υπηρεσίας, πλέον εύλογου κέρδους, το οποίο θα καθοριστεί βάσει του κώδικα διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα τροποποιηθεί για τον σκοπό αυτό εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου. Το κόστος, όπως αναφέρεται, θα καλυφθεί μέσω των χρεώσεων χρήσης συστήματος, δηλαδή από τους καταναλωτές, αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ερωτηθείς από την «Κ», παρέπεμψε στις ΥΚΩ και στη δυνατότητα κάλυψής τους είτε μέσω της κατανάλωσης είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου προβλέπεται η έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών εντός τριών μηνών από την ισχύ της διάταξης, καθορίζεται αντάλλαγμα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2004 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021 και για τα ηλεκτρικά συστήματα των νησιών Ανδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου και Πάρου, βάσει απολογιστικών στοιχείων πλήρους κόστους που θα παρέχει η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ. Η αναδρομική αυτή αποζημίωση υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ και θα φτάσει στα ταμεία της ΔΕΗ μέσα στο 2022.
Προειδοποίηση από Fitch Ratings
Την αύξηση του χρηµατοοικονοµικού κινδύνου που µπορούν να προκαλέσουν στη ∆ΕΗ οι νοµοθετικές παρεµβάσεις στη χονδρεµπορική αγορά ρεύµατος (φορολόγηση υπερκερδών, νέος µηχανισµός) επισηµαίνει και ο οίκος Fitch Ratings. «Οι πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιµετώπιση της αύξησης των τιµών ενέργειας θα µπορούσαν να επιδεινώσουν το οικονοµικό προφίλ κατά κύριο λόγο της ∆ΕΗ και να ασκήσουν πίεση στις αξιολογήσεις της, εάν ισχύσουν για παρατεταµένο χρονικό διάστηµα και δεν συνοδεύονται από αντισταθµιστικά µέτρα, κάτι που δεν είναι το βασικό µας σενάριο», αναφέρει η Fitch Ratings. Πρόσθετες παρεµβάσεις στη στρατηγική τιµολόγησης λιανικής, σηµειώνει ο οίκος –αναφέροντας το παράδειγµα της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρµογής– θα µπορούσε να βλάψει σοβαρά τα οικονοµικά προφίλ των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και την άποψή µας για το ρυθµιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα, εκφράζοντας την προσδοκία ότι η κυβέρνηση θα εισαγάγει αντίµετρα για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο.
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου