Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

ΔΕΗ: Στο τέλος του χρόνου οι αποφάσεις για την «Πτολεμαϊδα 5» - Εν αναμονή του τελικού σχεδιασμού της ΕΕ για το REPowerEU – Ο ρόλος του λιγνίτη στην ενεργειακή ασφάλεια

 

Στο δεύτερο εξάμηνο και με πιο πιθανό σενάριο προς το τέλος της χρονιάς η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται να λάβει την οριστική απόφαση για τη μετάβαση της «Πτολεμαϊδας 5» από τον λιγνίτη στο φυσικό αέριο.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, η δημόσια εταιρεία αναμένει τις τελικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το στρατηγικό σχέδιο απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

«REPowerEU» προκειμένου να σχεδιάσει την επόμενη μέρα της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας στην Ελλάδα.

Η «Πτολεμαϊδα 5» πρόκειται να μπει σε δοκιμαστική λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του έτους και σε εμπορική προς το τέλος της χρονιάς με αρχές της επόμενης. Στις αρχές του Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναγγείλλει την παράταση λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων που ήταν να κλείσουν νωρίτερα από το 2025, ενώ για το νέο σταθμό ισχύος 660 MW στην Πτολεμαϊδα σημείωσε την πιθανότητα να λειτουργήσει έως και το 2028 με λιγνίτη. Οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει και την εξόρυξη του λιγνίτη προκειμένου να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια στο ενδεχόμενο βίαιης διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ πριν από ένα χρόνο είχε κάνει γνωστή την πρόθεση της να μετατρέψει την Πτολεμαϊδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου από το 2025 αυξάνοντας μάλιστα και την ισχύ της στα 1.000 MW. Ωστόσο η σημασία της ενεργειακής ασφάλειας πάγωσε τους σχεδιασμούς της διοίκησης.

Τώρα, κατά τις πληροφορίες, η εταιρεία αναμένει να κλειδώσουν τα σχέδια της Κομισιόν για την αντικατάσταση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων αλλά και τις επόμενες κινήσεις για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Ε.Ε.  

 

 Κωνσταντίνος Φιλίππου

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου