Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Συνεχίζονται οι... χαμηλές πτήσεις στη ζήτηση ρεύματος – Μικρή ανάκαμψη τον Μάιο - Ακλόνητο το μερίδιο της ΔΕΗ στο 64%


Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τον Μάιο μετά τον Απρίλιο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση περιορίζουν την κατανάλωση ρεύματος.

Αυτό τουλάχιστον, φανερώνουν τα στοιχεία του μηνιαίου δελτίου ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Μάιο. Η συνολική ζήτηση

ανέβηκε μεν κατά 2,68% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα, ενώ το δίκτυο διανομής (οικιακοί καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις) έκλεισε με οριακή μεταβολή 0,51%. Τα αντίστοιχα μεγέθη του Απριλίου ήταν -3,44% και -6,25% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021.

Παράγοντες της αγοράς μιλούν για ανάκαμψη μεν της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνουν δε τις οριακές μεταβολές. Κάτι που, όπως εξηγούν, αποδίδεται στη συνεχιζόμενη προσπάθεια των καταναλωτών για εξοικονόμηση ενέργειας προκειμένου να ξεφουσκώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Η ανάκαμψη επίσης του Μαίου έχει να κάνει και με την επαναφορά της κατανάλωσης σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, τόσο λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας όσο και λόγω των θερινών θερμοκρασιών.

Σε ό,τι αφορά τα μερίδια εκπροσώπησης των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ συνεχίζει να κινείται στα επίπεδα του 64%, ποσοστό που διατηρεί από την αρχή της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ το φορτίο που εκπροσωπούσε τον Μάιο η ΔΕΗ ήταν στο 63,97% από 63,39% τον Απρίλιο. Στο 7,19% ήταν το μερίδιο της Mytilineos, στο 6,57% της ΗΡΩΝ, στο 6,26% της Elpedison, στο 4,23% της NRG, στο 2,08% της Volterra, στο 2,05% της «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», στο 2,01% της Watt & Volt, στο 1,73% της ZENIΘ, στο 1,35% της Volton κλπ.  

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου