Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Το εξασθενές χρώμιο και οι διευθυντές της ΔΕΗ στο εδώλιο του Αρείου Πάγου

Το εξασθενές χρώμιο και οι διευθυντές της ΔΕΗ στο εδώλιο του Αρείου Πάγου

Στις 19 Ιουλίου θα δικαστεί στον Άρειο Πάγο η πολύκροτη υπόθεση του εξασθενούς χρωμίου μετά την αίτηση αναίρεσης του Ατιεισαγγελέα του Άρειου Πάγου. Στις 16 Φεβρουαρίου 2022 το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Κοζάνης έκρινε αθώους τους τρεις διευθυντές της ΔΕΗ , ενός μάλιστα λόγω παραγραφής της πράξης που κατηγορούνταν για κακή

διαχείριση της τέφρας ,η οποία προκάλεσε και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο στις κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου και Ακρινής. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης στις 1 Μαρτίου 2019 είχε αποφασίσει την καταδίκη τριών εκ τω τεσσάρων διευθυντών, αλλά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε διαφορετικά.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που αναίρεσε την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κοζάνης ουσιαστικά εξηγεί ότι πρόκειται για μια απόφαση του δικαστηρίου χωρίς αιτιολογία. Στις 19 Ιουλίου οι δικαστές του Αρείου Πάγου θα εξετάσουν αν πράγματι είναι αναιτιολόγητη η απόφαση. Πιθανόν μάλιστα αναγκαστούν να αξιολογήσουν εκ νέου τις μελέτες του ΑΠΘ και του Μετσόβιου , αλλά και τις μαρτυρικές καταθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση ήδη έχουν παραγραφεί κάποιες πράξεις του 2012 και με το δεδομένο ότι θα αργήσει και η καθαρογραφή της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου θα παραγραφούν και άλλες. Ενδιαφέρον θα έχει να εκτιμήσει και ο Άρειος Πάγος αν είναι μολυσματική η τέφρα, όπως έκανε ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και η αξιολόγηση των πιθανόν παραβάσεων νομοθεσίας.

Όποια και αν είναι η απόφαση, ακόμα και αθωωτική για τους διευθυντές της ΔΕΗ, υπάρχουν και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια πέρα από το αστικό μέρος που παραμένει ανοιχτό.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

www.prlogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου