Σε δύο φάσεις αναμένεται να γίνει η εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς στα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, καθώς αρχικά θα φορολογηθούν τα ουρανοκατέβατα κέρδη των καθετοποιημένων Ομίλων για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 με Μάρτιο 2022 (για τα οποία η ΡΑΕ έχει ήδη προχωρήσει την κερδοφορία τους), και σε δεύτερη για το τρίμηνο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο 2022, το οποίο εξάλλου δεν έχει
ολοκληρωθεί.Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, ακόμη και για την πρώτη φάση, μεσολαβεί αρκετά ακόμη προπαρασκευαστικά βήματα, ώστε να «κλειδώσουν» από τη ΡΑΕ τα σχετικά ποσά και να επιβληθεί σε αυτά η έκτακτη εισφορά. Έτσι, εκτιμάται ότι εξ αντικειμένου η είσπραξή τους δεν θα μπορέσει να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο.
Όσον αφορά την αρχική φάση, μία σημαντική εκκρεμότητα είναι η έκδοση της Απόφασης των υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, την οποία προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΕΝ για τη φορολόγηση των υπερεσόδων. Η ΚΥΑ είναι απαραίτητη για τον καθορισμό των ποσών προς φορολόγηση, αφού, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, σε αυτήν μεταξύ άλλων θα προσδιορίζεται κάθε ζήτημα για την εφαρμογή της μεθοδολογίας, όπως και η διαδικασία βεβαίωσης της εισφοράς.
Η αποστολή των στοιχείων από τους καθετοποιημένους «παίκτες»
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη φόρμουλα που περιλαμβανόταν στην τροπολογία, η εισφορά που θα επιβληθεί θα ανέρχεται στο 90% των επιπλέον εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών κατά την επίμαχη χρονική περίοδο (μετά τη σύγκρισή τους με την αντίστοιχη περσινή περίοδο), αφαιρώντας από αυτά τις εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν οι εταιρείες στο πελατολόγιό τους στην προμήθεια και τις επιστροφές βάσει διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας. Το αποτέλεσμα θα σταθμιστεί επίσης συναρτήσει του ποσοστού των συμβολαίων με σταθερή χρέωση που εκπροσωπούσαν (δηλαδή του ποσοστού των «έμμεσων εκπτώσεων»).
Τα στοιχεία τόσο για τις εκπτώσεις όσο και τις επιστροφές βάσει διμερών συμβάσεων θα σταλούν από τις καθετοποιημένες εταιρείες στη ΡΑΕ, αφού πιστοποιηθούν από ορκωτό λογιστή, καθώς ο υπολογισμός τους εξέφευγε από την έρευνα του Ρυθμιστή για τα «υπερέσοδα». Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η ΡΑΕ είχε ζητήσει τα σχετικά στοιχεία μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, όλοι οι καθετοποιημένοι προμηθευτές ζήτησαν παρατάσεις για την αποστολή τους. Μάλιστα, μία από τις εταιρείες ζήτησε να τα αποστείλει έως το τέλος του Ιουλίου.
Η παραπάνω διαδικασία, όσον αφορά τον προσδιορισμό των εκπτώσεων, θα ακολουθηθεί και για τον προσδιορισμό των ποσών προς φορολόγηση για το τρίμηνο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο 2022. Ο υπολογισμός των αμοιβών από την αγορά των ηλεκτροπαραγωγών αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα από τη ΡΑΕ, καθώς η Αρχή καταγράφει ήδη τα σχετικά στοιχεία. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να ενημερωθεί από τις εταιρείες για τις εκπτώσεις.
Η εισφορά στις εταιρείες αερίου
Στις περίπτωση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στην χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, τα έσοδα των οποίων περιλαμβάνονται στο νέο ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΡΑΕ πριν από δύο ημέρες, για την επιβολή έκτακτης εισφοράς που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση, η οποία σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα παραπέμπει επίσης σε έκδοση ΚΥΑ, η οποία θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία που θα περιγράφεται στη ρύθμιση.
Υπενθυμίζεται ότι στο ενημερωτικό της σημείωμα, η ΡΑΕ επισημαίνει ότι σημαντική ήταν η αύξηση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΠΑ Εμπορίας από 7% το 2019 σε 24% το 2021. Προσθέτει, ωστόσο, ότι, σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας, το 2021 έλαβε 83 εκατ. ευρώ από την Botas λόγω της απόφασης της Διαιτησίας, εντός του 2022 κατέβαλε στην Botas 50 εκατ. δολ. για χρεώσεις Take-or-Pay του έτους 2021, ενώ εκκρεμεί η πληρωμή του Take-or-Pay για το έτος 2020 στην Gazprom, εκτιμώμενου ύψους 40 εκατ. δολ.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022, έχει προχωρήσει σε γενναίες εκπτώσεις τόσο σε οικιακούς καταναλωτές όσο και σε βιομηχανίες και νοσοκομεία, το ύψος των οποίων φτάνει τα 140 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, αν ακολουθηθεί και σε αυτή την περίπτωση η φόρμουλα που υιοθετήθηκε με τους ηλεκτροπαραγωγούς, τα σχετικά έκτακτα έσοδα-έξοδα, καθώς οι εκπτώσεις, θα αφαιρεθούν από το ποσό στο οποίο θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά.
Παράλληλα, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει κάποιος μηχανισμός ex-ante ανάκτησης των «ουρανοκατέβατων» κερδών των εταιρειών αερίου από την 1 Ιουλίου, όπως θα γίνει με τους ηλεκτροπαραγωγούς, θα πρέπει να προσδιορισθεί τι θα γίνει με τα έσοδά τους μετά την 1η Ιουλίου.
Παρακράτηση «στην πηγή» των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών
Για τις καθετοποιημένες εταιρείες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η φορολόγηση εκπνέει από την 1η Ιουλίου με την έναρξη εφαρμογής του πλαφόν, καθώς εφεξής με τις διοικητικά οριζόμενες ανώτατες αμοιβές των ηλεκτροπαραγωγών, τα υπερέσοδά τους θα παρακρατώνται «στην πηγή».
Όπως έγραψε το energypress, ο δρόμος για την εφαρμογή του πλαφόν άνοιξε και επίσημα την Τρίτη, μετά και το τελικό «πράσινο φως» που πήρε η κυβέρνηση από την Κομισιόν. Όσον αφορά τις διοικητικά οριζόμενες ανώτατες αμοιβές, αυτές θα κινούνται στα επίπεδα των :
- 110 ευρώ/ MWh για τα υδροηλεκτρικά, τιμές αρκετά υψηλότερες από κάποιες αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 80-90 ευρώ.
- 85 ευρώ/ MWh για τις ΑΠΕ.
- 230-240 ευρώ/ MWh για τις μονάδες φυσικού αερίου.
-200 ευρώ/ MWh και πάνω για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου