Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Μπαράζ εξαγορών έρχεται στις Ανανεώσιμες από ΔΕΗ και ΕΛΠΕ - Συμφωνίες και για τα Υπεράκτια

Μπαράζ εξαγορών έρχεται στις Ανανεώσιμες από ΔΕΗ και ΕΛΠΕ - Συμφωνίες και για τα Υπεράκτια

 Για τους επενδυτές θα είναι κομβική η συμφωνία του νέου πλαισίου της χονδρικής ηλεκτρισμού για την μετοχή της ΔΕΗ 

 Η εξαγορά από την ΔΕΗ των ΑΠΕ της Volterra ήταν μόνο το επόμενο βήμα μιας σειράς εξαγορών που έχουν ξεκινήσει με αυτή που

πργματοπόίησε η Motor Oϊλ με το χαρτοφυλάκιο του Ελλάκτωρα.
Την σκυτάλη παίρονουν τα ΕΛΠΕ που σύντομα θα ανακοινώσουν σημαντικές κινήσεις και είναι αποφασισμένα να ενισχύσουν την θέση τους, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη έχει ήδη εγκαινιαστεί.
Τα ΕΛΠΕ έχουν στόχο να συγκροτήσουν ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που θα ανέλθει σε 1 δισ ευρώ περαιτέρω επενδύσεων, ετοιμάζοντας παράλληλα το πλάνο για την πλήρη καθετοποίηση σε συνδυασμό με την μονάδα φυσικού αερίου που συζητούν με την Elpedison.

Σε αυτό βοηθά η ισχυρή κερδοφορία του διλυλιστηρίου, που όμως απαιτεί μια πολιτική συμπλήρωσης δραστηριοτήτων καθώς τα πετρελαϊκά κέρδη δεν θα είναι παντοτινά.
Τα ΕΛΠΕ θα αναδειχθούν σε βασικό παίκτη στις ΑΠΕ και για τον λόγο αυτό η κεφαλαιοποίησή τους παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
Σημειώνεται ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του ομίλου στο core business του είναι τα πετροχημικά.

ΔΕΗ: Εξαγορές στα Βαλκάνια και συμμαχία για τα Υπεράκτια

Παράλληλα συνέχεια εξαγορών αναμένεται και για την ΔΕΗ, η οποία έφθασε τα 300 MW εγκατεστημένης ισχύος και δείχνει να υλοποιεί απρόσκοπτα το πλάνο του 2026 για πολύ μεγάλες επενδύσεις.
Κεντρικός στόχος είναι τα Βαλκάνια αλλά και εγχώριες ευκαιρίες.
Κάποιοι μάλιστα έχουν συσχετίσει το μεγάλο deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής από την ΓΕΚ Τέρνα με ενδεχόμενη ανάληψη τμήματος του χαρτοφυλακίου από την ΔΕΗ, αν αυτό ολοκληρωθεί από την Macquarie, η οποία και είναι πλέον επίσημος συνεταίρος της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ.

Πάντως για τους επενδυτές θα είναι κομβική η συμφωνία του νέου πλαισίου της χονδρικής ηλεκτρισμού για την μετοχή της ΔΕΗ, το οποίο είναι πολύ πιθανό να της δώσει ανάσα στην πτώση διαρκείας μετά το πόρισμα τςη ΡΑΕ για τα υπερκέρδη. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συνεχίσει την υλοποίηση της σραγικής αξιοποιώντας τα κεφάλαιά της με στόχο να καταστεί πρωτοπόρος την ελληνική αγορά ανανεωσίμων.
Εξάλλου στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί και ο σύμμαχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τα Υπεράκτια Αιολικά, το θεσμικό πλαίσιο των οποίων θα δημοσιοποιηθεί σύντομα.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου