Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

"Ουρανοκατέβατες" ζημιές για όλες τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος δείχνει το νέο πόρισμα της ΡΑΕ - Τα κέρδη για λιανική και χονδρική αερίου


Για την πλήρη ενημέρωση της αγοράς, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δημοσίευσε σήμερα το «Ενημερωτικό σημείωμα για την κερδοφορία των μη καθετοποιημένων εταιριών στις αγορές προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου», το οποίο εστάλη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 15 Ιουνίου 2022, το

οποίο συμπληρώνει το «Ενημερωτικό σημείωμα για την κερδοφορία καθετοποιημένων εταιριών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου» που κατατέθηκε στις 6 Μαΐου 2022 στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κοινοποιήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων.

Όπως αποτυπώνεται στα συνοπτικά αποτελέσματα του πίνακα που ακολουθεί:  

1. Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 εμφάνισαν ζημίες, καθώς απορρόφησαν μέρος της αύξησης των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς, ιδίως εξαιτίας των συμβάσεων με τελικούς πελάτες που προϋπήρχαν της ενεργειακής κρίσης.

2. Η πλειονότητα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας σημείωνε ήδη ζημίες κατά τα έτη 2019 και 2020. Σημαντικό περιθώριο κέρδους είχε και τα δύο έτη η δεσπόζουσα επιχείρηση, ΔΕΗ Α.Ε..

3. Η εξαγωγή συμπερασμάτων στην λιανική αγορά του φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά δυσχερής, καθώς παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των εταιρειών ως προς το περιθώριο κέρδους.

4. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στην χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου έχουν θετικό περιθώριο κέρδους. Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική αύξηση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. από 7% το 2019 σε 24% το 2021. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι, σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας:  

I. Στα «Λοιπά Έσοδα» της εταιρείας περιλαμβάνεται πρόβλεψη ποσού € 83.236.209, το οποίο προέρχεται από απόφαση Διαιτησίας με την Botas προηγούμενων ετών.  

II. Εντός του 2022 κατέβαλε στον προμηθευτή της Botas το ποσό των USD 50.530.727,23, για χρεώσεις Take-or-Pay του έτους 2021, ενώ εκκρεμεί η πληρωμή του Take-or-Pay για το έτος 2020 στην Gazprom, εκτιμώμενου ύψους 40.000.000€.

III. Δυνάμει του άρθρου 30 ν. 2579/1998, η ΔΕΠΑ ΑΕ διανέμει υποχρεωτικά στους Μετόχους της το 35% των κερδών της, δηλαδή εν προκειμένω ποσό € 90.613.502. 

Ο ακόλουθος Πίνακας αποτυπώνει τα συγκεντρωτικά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών ανά δραστηριότητα για την περίοδο 2019-2021, ήτοι EBIDTA, EBIT και Κέρδη προ Φόρων (ΚΠΦ), καθώς και το ποσοστό των ΚΠΦ επί του κύκλου εργασιών τους. Τα αναλυτικά στοιχεία παρατίθενται στα Παραρτήματα 2 (για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας) και 3 (για την προμήθεια φυσικού αερίου), όπου αναγράφεται επίσης το «Περιθώριο Συνεισφοράς»2 κάθε εταιρείας. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των προμηθευτών στο περιθώριο συνεισφοράς (%), οι οποίες αποδίδονται στην διαφορετική καταγραφή λειτουργικών εσόδων και εξόδων, και ιδίως στον τρόπο ταξινόμησης των τελών χρήσης συστήματος και δικτύου.  

Επαναλαμβάνεται ότι η ΡΑΕ δεν έχει την αρμοδιότητα (ούτε την επιστημονική εξειδίκευση) ορκωτού λογιστή ώστε να σχολιάσει το ορθό και το εύλογο όλων των εγγραφών των οικονομικών καταστάσεων. Επιπλέον, η κερδοφορία των συμμετεχόντων στις οικονομικές καταστάσεις επηρεάζεται από εγγραφές, όπως το χρηματοοικονομικό κόστος, επιμερισθέντα έξοδα διοίκησης, αποσβέσεις, συναλλαγματικές διαφορές και λοιπά έξοδα, τα οποία αποτελούν λογιστική αποτύπωση ευρύτερων επιχειρηματικών αποφάσεων και δεν σχετίζονται άμεσα με το περιθώριο κέρδους στην δραστηριότητα της παραγωγής.

(κάντε δεξί κλικ και άνοιγμα σε νέα καρτέλα για πλήρες μέγεθος του πίνακα)

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΡΑΕ:

Με το από 6 Μαΐου 2022 «Ενημερωτικό Σημείωμα για την κερδοφορία καθετοποιημένων εταιριών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου», η Αρχή ανταποκρίθηκε στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 42163/4067/28.04.2022 επιστολή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ζητήθηκε: α) ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων του έτους 2021 των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των στοιχείων εκ της συμμετοχής τους στην χονδρεμπορική αγορά, β) σύγκριση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών των ετών 2019-2020, για το σκέλος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και γ) αποτύπωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τα έτη 2019-2021. 

Στο εν λόγω σημείωμα, η ΡΑΕ:  

α) Ανέπτυξε αναλυτική μεθοδολογία για τον υπολογισμό του μεικτού περιθωρίου κέρδους για τη δραστηριότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, η οποία αφορά τους μήνες Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022. Στη βάση της εν λόγω μεθοδολογίας, παρουσιάστηκαν τα εξαγόμενα αποτελέσματα.

β) Αποτύπωσε τα βασικά μεγέθη των οικονομικών καταστάσεων (P&L) των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται και στην αγορά προμήθειας (ήτοι ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ELPEDISON, ΗΡΩΝ), διακριτά ανά δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και προμήθειας φυσικού αερίου, για τα έτη 2019-2021. 

Στο παρόν συμπληρωματικό σημείωμα, συνοψίζονται τα αποτελέσματα των οικονομικών καταστάσεων των λοιπών εταιρειών που δραστηριοποιήθηκαν στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τα έτη 2019-2021 (για λόγους συγκρισιμότητας, επαναλαμβάνονται τα στοιχεία των τεσσάρων εταιρειών που είχαν αποτυπωθεί στο αρχικό σημείωμα). 

Οι ενεργοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου παρουσιάζονται στους πίνακες του Παραρτήματος 1. Παρόλο που ορισμένοι προμηθευτές δεν έχουν ανταποκριθεί πλήρως στα αιτήματα της Αρχής για υποβολή όλων των αιτηθέντων στοιχείων1 , τα στοιχεία που παρατίθενται αποτυπώνουν πλήρως την εικόνα των αγορών, καθώς οι εταιρείες που περιλαμβάνονται εκπροσωπούν άνω του 99,5% της κατανάλωσης στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.  

Τα στοιχεία αυτά συλλέγονται παγίως από την Αρχή ανά εξάμηνο, στη βάση των αρμοδιοτήτων της εκ του ενωσιακού και του εθνικού πλαισίου για την εποπτεία των ενεργειακών αγορών, ιδίως ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, τις συνθήκες ανταγωνισμού και εύρυθμης λειτουργίας, καθώς και την τυχόν εμφάνιση καταχρηστικών πρακτικών. 

Τα εν λόγω στοιχεία έχουν υποβληθεί στην Αρχή από τις ίδιες τις εταιρείες. Πέραν του γενικού ελέγχου πληρότητας και συνέπειας των δεδομένων, στις περιπτώσεις που υπάρχουν δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις στις οποίες γίνεται σαφής αποτύπωση διακριτά των δραστηριοτήτων της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και της προμήθειας φυσικού αερίου, έχει λάβει χώρα έλεγχος έναντι των στοιχείων αυτών.  

Επισημαίνεται τέλος ότι από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στην προμήθεια φυσικού αερίου, οι εταιρείες ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε., ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. δραστηριοποιούνται ιδίως στην χονδρεμπορική αγορά, ήτοι εισάγουν και προμηθεύουν κατά κύριο λόγο τους λοιπούς προμηθευτές φυσικού αερίου και όχι απευθείας τελικούς πελάτες. Η τελευταία προμηθεύει κατά κύριο λόγο το διυλιστήριο του ομίλου (αυτοπρομηθευόμενος).  


energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου