Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Πολύ βαβούρα για το τίποτα: Αέρας κοπανιστός τα αναδρομικά στο ρεύμα μπροστά στις αυξήσεις

Πολύ βαβούρα για το τίποτα: Αέρας κοπανιστός τα αναδρομικά στο ρεύμα μπροστά  στις αυξήσεις

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί εντός της ημέρας η πλατφόρμα για το Power Pass, που αφορά τις αυξήσεις στο ρεύμα που έχουν καταβάλει οι καταναλωτές την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο του 2022.

Σημειώνεται πως η περίοδος αφορά την έκδοση λογαριασμού, και όχι την κατανάλωση, αποκλείοντας στην πράξη τα τιμολόγια που θα εκδοθούν μετά την 1η Ιουνίου και αφορούν σχεδόν όλη την περίοδο της

άνοιξης, οπότε οι χονδρικές τιμές στο ρεύμα έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας τονίζει ότι κάθε μέρα γίνεται αποδέκτης εκατοντάδων παραπόνων σχετικά με την ακρίβεια των τροφίμων, των καυσίμων αλλά κυρίως της ενέργειας, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

«Έχουμε περίπτωση στην οποία καταναλωτής κλήθηκε να πληρώσει 4.500 ευρώ ως ρήτρα αναπροσαρμογής. Τώρα ίσως να πάρει 600 ευρώ. Λύθηκε το πρόβλημα;» αναφέρει η οργάνωση των καταναλωτών και προσθέτει: «Έχουμε περιπτώσεις ντροπής, όπως την περίπτωση συνταξιούχου των 700 ευρώ, ο οποίος έλαβε λογαριασμό 1.146 ευρώ, χωρίς να έχει αυξήσει την κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Από τα 1.146 ευρώ του λογαριασμού, τα 1.000 ευρώ είναι ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η καταβολή των ποσών θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου. Η αποζημίωση για το Power Pass θα ξεκινάει από τα 18 ευρώ και θα ανέρχεται έως τα 600 ευρώ ανά μετρητή, που είναι και το ανώτερο όριο. Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού από αυτές αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και πιθανόν των παρόχων και ως του ποσού των 600 ευρώ.

Σύμφωνα με την τροπολογία που υποβλήθηκε, το Power Pass δικαιούνται όσοι έχουν καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Η επιδότηση αφορά την κύρια κατοικία του προσώπου -είτε αυτή του ανήκει είτε τη μισθώνει-, ενώ επιλέξιμες θα είναι και οι πρώτες κατοικίες προστατευόμενων προσώπων (π.χ., γονέας που μισθώνει σπίτι για το τέκνο του το οποίο φοιτά σε άλλη πόλη θα μπορεί να υποβάλει δύο αιτήσεις, μία για τη δική του κύρια κατοικία και μία για την κύρια κατοικία του τέκνου του). Βάση αξιολόγησης όλων των αιτήσεων αλλά και πηγή των στοιχείων της πρώτης κατοικίας θα είναι η φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου